Haarlem,
09
april
2024
|
12:49
Europe/Amsterdam

Bijzondere projecten bij minor User Experience Design

Het belang van gebruikersinteractie

Bij de minor User Experience Design (UXD) van Hogeschool Inholland werkten Informatica-studenten aan uitdagende projecten van bedrijven uit het werkveld. Op de UXD-markt (28 maart) presenteerden zij bij Inholland Haarlem hun ontwerpproces en eindproducten. De minor benadrukt multidisciplinaire benaderingen en gebruiksvriendelijkheid, aldus docenten Eef Stavenuiter en Nymphaea Notschaele. “Dat resulteert vaak in vernieuwende ideeën en inzichten.”

De minor richt zich op het ontwikkelen van software en applicaties die voldoen aan specifieke gebruikersbehoeften. Studenten werken samen met echte klanten uit de industrie en leren methoden om informatie te vinden en te ordenen voor de beste ontwerpoplossingen. Stavenuiter benadrukt dat een goed ontworpen en ingerichte interface meer is dan ‘slechts’ een toegangspoort tot alle functionaliteiten van een systeem. “Het moet de gebruikers of operators ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken, door bijvoorbeeld heldere overzichten te bieden van procesvoortgang en functies alleen aan te bieden wanneer ze relevant en toepasbaar zijn. Belangrijk uitgangspunt is dat de focus van de gebruiker op het goed uitvoeren van de taak ligt zonder dat de interface daarbij in de weg zit. Een goede interface is relevant, ondersteunend en ‘onzichtbaar’, wat over het algemeen leidt tot een betere gebruikservaring.”

De opdrachten gepresenteerd op de UXD-markt varieerden van projecten in de zorg (lectoraat Medische Technologie) tot drone swarm control (Avalor AI) en de ontwikkeling van HMI’s, human machine interface, voor industriële robots (Rolan Robotics).

HMI-optimalisatie
Robotintegrator Rolan Robotics levert complete automatiseringsoplossingen aan diverse industrieën, zoals recentelijk in een grafische drukkerij waar robots bedrukte vellen op een snijmachine plaatsen en de gesneden vormen op pallets stapelen. Studenten kregen de taak om de HMI te heroverwegen, die al lange tijd onveranderd is gebleven. "Als je de huidige interface vanaf nul zou maken, inclusief alle oude functionaliteit én mogelijke nieuwe functies, hoe zou het er dan uitzien?” verduidelijkt Applied Mathematics-student Michael. “Eerst hebben we onderzocht welke informatie en functies in de huidige HMI ontbreken. Vervolgens hebben we onnodige functies verwijderd, schermen samengevoegd en het kleurschema veranderd naar grijstinten en het Rolan-blauw, waardoor de interface veel rustiger is geworden. Communiceren met gebruikers ligt compleet buiten mijn comfortzone en was dus bijzonder leerzaam. Superindrukwekkend bovendien om die gigantische machines in actie te zien!" Opdrachtgever Thomas Plooijer is enthousiast over de voorgestelde oplossingen: “De studenten hebben echt ingespeeld op de behoefte van de operators. Dit is precies waarnaar we op zoek waren, we gaan dit zeker toepassen.”

Thuismetingsapp  
Het concept ‘De Box’ focust op thuismonitoring voor reumapatiënten om ziekenhuisbezoeken te verminderen. Het omvat een box met thuismeetapparatuur en een app voor patiënt-behandelaar-contact. Opdrachtgever Laurence Alpay, Associate Lector eHealth: “LUMC werkt al met dit concept, maar niet voor deze specifieke doelgroep. De studenten kregen daarom de opdracht een (nieuw) instrument te ontwerpen, zodat de arts de reumapatiënt effectief op afstand kan monitoren.” Het project toont het belang van onderzoek voor een succesvol designproces in de medische wereld, aldus Informatica-student Sem. “Wat moet er worden gemonitord, welke gegevens hebben de zorgprofessionals nodig en wat zijn de gewenste functionaliteiten in de app? Om dat te achterhalen hebben we álle gebruikersgroepen geïnterviewd – patiënt, reumatoloog, onderzoeker, verpleegkundige en experts van De Box – iedereen heeft immers eigen behoeften.” Het resultaat is een gebruiksvriendelijk ontwerp met een centrale beginpagina en aantrekkelijke gamification-elementen, speciaal afgestemd op de doelgroep. Alpay prijst de inspanningen van de studenten: "Ze hebben uitstekend werk verricht, dit is een mooie aanzet voor verdere discussie en ontwikkeling.”

Swarm of drones
Voor dynamische en onbetrouwbare omgevingen, zoals die in het leger, brandbestrijding, zoek- en reddingsoperaties of politiewerk, kan een enkele operator met de software van Avalor AI een heterogene zwerm drones tegelijkertijd besturen, omdat ze autonoom opereren. Informatica-student Davey: “Onze opdracht was een intuïtieve tabletinterface ontwerpen waarin de operator missies kan creëren en beheren, met behoud van handmatige interventiemogelijkheden. Met een schaalbaar overzicht van systemen en taken, waarbij je efficiënt controle kunt delegeren zonder te worden overspoeld door onnodige informatie. We hadden voortdurend contact met de opdrachtgever, vanwege het militaire karakter van het onderzoeksprogramma, waardoor we niet zomaar zelf een gebruikerstestje konden doen.” Ondanks de uitdaging om zo’n complex systeem overzichtelijk te maken voor één persoon, is Davey dik tevreden met het eindresultaat. “Eigenlijk is ontwerpen niet ‘mijn ding’, maar ik ben positief verrast. En extra training is altijd goed, we worden tenslotte opgeleid tot full stack developer.”

Stavenuiter verwacht niet dat Avalor AI alle resultaten direct implementeert, maar dat is ook niet het doel van de minor. “De studenten voeren allerlei stukjes onderzoek uit, waarvan de organisatie beslist wat ze ermee doen. Hun frisse blik biedt vaak unieke inzichten die waardevol blijken in de praktijk."

Daadwerkelijke realisatie
Volgend jaar ondergaat de minor mogelijk enkele aanpassingen om een nauwere samenwerking tussen UX/front-end en cloud development te bevorderen. Docent Notschaele: “We willen projecten aantrekken die meer gericht zijn op consumentenelektronica, zoals webtechnologieën, apps of wearables. Zo komen ontwerp, onderzoek en realisatie samen, waardoor de minor (nog) beter aansluit bij de totale opleiding.” Het werken met opdrachten uit de praktijk blijft centraal staan. "Dit stimuleert en motiveert de studenten en is direct relevant voor hun toekomstige werk. Doordat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor oplossingen, maar ook voor communicatie met de opdrachtgever en het omgaan met eventuele wijzigingen in de opdracht, ontwikkelen ze vaardigheden die bij fictieve opdrachten niet aan bod komen."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.