Haarlem,
13
november
2019
|
16:53
Europe/Amsterdam

BouwLab R&Do eerste Smart Industry Fieldlab voor de bouw

Terwijl bouwers op woensdag 30 oktober massaal naar het Malieveld trokken vanwege het stikstofprobleem, ging in Haarlem het eerste Smart Industry Fieldlab voor de bouw officieel van start. Energietransitie, circulair bouwen en duurzame processen staan hoog op de agenda. Daarom opent BouwLab R&Do zijn deuren voor aannemers, architecten en mkb in de bouw. Dit fieldlab is een innovatie- en experimenteerplek, waar alle partijen uit de bouwwereld samenkomen voor het versnellen van vernieuwingen op het gebied van technologie en duurzaamheid binnen de bouw.

De bouwwereld staat onder grote maatschappelijke druk. Want terwijl er in Nederland nu flink gebouwd moet worden, roept de snel veranderende maatschappij tegelijkertijd om een compleet andere werkwijze van de bouwsector. Er zijn veel nieuwe productietechnieken zoals 3D-printen met robots, slimme sensoren en nieuwe duurzamere materialen. Dit leidt tot allerlei mogelijkheden zoals circulair bouwen, eenvoudige modulaire bouwmethoden en andere slimme oplossingen. Voor veel (kleinere) architectenbureaus, projectontwikkelaars en MKB-bouwbedrijven zijn deze nieuwe technologieën vaak nog onbereikbaar. Dit kan liggen aan gebrek aan kennis, kapitaal of onderlinge communicatie tussen de verschillende lagen in de bouwsector. Hierdoor loopt de innovatie in de bouw achter.

Experimenteren
BouwLab R&Do is geïnitieerd door 3D Makers Zone en wordt breed ondersteund door Hogeschool Inholland, FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie), Bouwend Nederland en andere partijen. De innovatiehub biedt alle faciliteiten om in een open setting te experimenteren met nieuwe technische mogelijkheden en duurzame slimme oplossingen. Elke partij die een testcase wil uitvoeren of een daadwerkelijk pilotproject wil oppakken is welkom. BouwLab R&Do wil met zijn unieke concept bijdragen aan een versnelde oplossing voor de ambitieuze opgaven waar de bouwsector voor staat en deze naar de praktijk brengen. Dat gaat verder dan alleen praten. “Het is niet puur theoretisch, maar we máken echt dingen”, zegt docent-expert Kristian Dansen. “Ideaal voor studenten om te leren en te spelen!”

Studenten leren in de praktijk
Bouwmanagementdocent Kristian Dansen van Inholland Haarlem is dankzij de toegekende EFRO-subsidie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) één dag per week aanwezig in het BouwLab. Hij ontwikkelt lesmateriaal voor Inholland, maar ook voor bedrijven. Daarnaast begeleidt hij studenten bij hun (afstudeer)projecten. “Onze studenten leren in de praktijk en laten zich dan ook zien. Ze krijgen de kans om voorop te lopen, hoe geweldig is dat! Ze mogen, nee móeten hier fouten maken: als je continu binnen de lijntjes kleurt, kom je niet vooruit.” Naast Bouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling gaat Inholland ook andere opleidingen bij het BouwLab betrekken, zoals Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek, Elektrotechniek en Informatica/ IT. “En ik wil ook een koppeling maken met IT’ers in de vastgoedsector. Er is namelijk een grote behoefte aan IT’ers in de bouwsector.”

‘1 million homes’
Voorafgaand aan de officiële aftrap is een actief programma BouwLab Live! georganiseerd voor diverse deelnemers uit de bouw-, infra-, industrie- en creatieve sector. Overdag wordt tijdens de ‘Technology Booost’ van gedachten gewisseld met architecten, designers, engineers, tech startups en studenten over welke rol nieuwe technologie en innovaties kunnen spelen bij de realisatie van de opgave van de bouwsector: ‘1 million homes’ in 2030.

Na een interactieve BouwLab Live Talk met verschillende vertegenwoordigers uit de bouwsector geeft Jan Kets van Bouwend Nederland met behulp van een robot hét startsein voor BouwLab R&Do: “We kunnen de bouwopgave zien als kans. Deze tijden roepen om creatieve oplossingen en innovatie. In plaats van doorgaan op dezelfde weg, moeten we als sector gebruikmaken van nieuwe technieken om slimmer en duurzamer te bouwen voor de gebruiker.”

Smart Industry Fieldlabstatus
Aan het slot van de officiële opening krijgt de nieuwe innovatiehub voor de bouw de officiële Smart Industry Fieldlabstatus toegekend door Karsten Klein (FME): “BouwLab R&Do is een unieke plek waar onze leden heel praktisch en zeer concreet kunnen samenwerken met de bouwwereld. Op deze manier zorg je echt voor innovatieve oplossingen die in de bouw toegepast kunnen worden.”

Volgens Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit, kan het BouwLab veel betekenen voor Haarlem: “Hier komen allerlei innovatieve ideeën op het gebied van de circulaire economie samen. Ook voor ons als gemeente denk ik dat een BouwLab ontzettend kan helpen. Het gaat namelijk om nieuwe technieken die wij bij de groei van Haarlem nodig zullen hebben. Al met al denk ik dat we hier veel kunnen leren!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.