Amsterdam,
03
juni
2020
|
09:43
Europe/Amsterdam

De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek

“Studenten in het LIN zetten alle zeilen bij voor goede zorg aan kwetsbare ouderen”

Hoe gaat het met studenten, professionals en onderzoekers in de zorg tijdens de coronacrisis? Inholland-lector Robbert Gobbens vertelt vanuit zijn ervaringen met het Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) in Amsterdam. De kern in deze vorm van samenwerking op de ‘werkvloer’ van zorginstellingen is samen leren en daarmee de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Door corona is er nu minder ruimte om te innoveren, al biedt de extreme situatie ook nieuwe leerzame en bijzondere uitdagingen.

“Werken in het LIN zoals we voor ogen hebben, dat kan nu gewoon niet”, zegt Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen én bedenker van het LIN. Zijn initiatief is één van de aansprekende voorbeelden van praktijkgericht onderzoek bij hogescholen, onlangs opgetekend in een verzamelpublicatie. “In de kern gaat het LIN over het samenbrengen van mensen (professionals en studenten) om met elkaar te leren en de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Het met elkaar leren en innoveren is nu, door de coronacrisis, op de tweede plaats gekomen.”

Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen
In de kern gaat het LIN over het samenbrengen van mensen om met elkaar te leren en de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren.
Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen

Focus op studenten
Robbert legt uit dat de focus vanuit het onderwijs nu echt bij de studenten ligt. “Dat betekent dat de stages voor de studenten in de zorg gewoon doorgaan en dat studenten online onderwijs en begeleiding krijgen. Op die manier proberen we een zo leerzaam mogelijke stage voor hen te creëren en ervoor te zorgen dat zij geen studievertraging oplopen. Dat ziet er nu dus eigenlijk uit zoals ieder andere stage, maar wel een hele bijzondere en leerzame stage om in tijden van corona een steentje bij te kunnen dragen in de ouderenzorg.”

Zo is er bijvoorbeeld een groep studenten die te maken heeft met cliënten op geriatrische revalidatie-afdelingen die geen bezoek mogen ontvangen, vertelt Anne Marie Vaalburg (Lecturer practioner bij twee LIN's). "Zij spraken cliënten over hoe zij deze situatie ervaren en hebben inzichten verkregen in het verdriet van cliënten tijdens een quarantaine. Deze clienten zijn niet alleen heel verdrietig, maar dat verdriet kent verschillende gezichten en heeft daarmee dus verschillende uitwerkingen. Waar de ene cliënt zo neerslachtig wordt dat revalideren gewoon niet meer lukt, gaat een ander juist harder oefenen. En de derde lapt alle therapie aan zijn laars en kiest ervoor om eerder naar huis te gaan, of hij nu kan traplopen of niet. Kortom: verplegen is maatwerk, want iedere client vraagt om een andere benadering." 

Kwaliteit ouderenzorg
Terwijl in de ouderenzorg de focus ligt bij de kwetsbare ouderen. Daar worden alle zeilen bijgezet om hen van kwalitatief goede zorg te voorzien. “In deze situatie is het voordeel dat er niet één student stageloopt, maar drie of vier studenten. Dit is onderdeel van het unieke concept van het LIN. Door meerdere studenten op een afdeling stage te laten lopen realiseren we een cultuurverandering die ervoor zorgt dat studenten en professionals samen kunnen leren en innoveren. Dat leren daar is nu minder ruimte voor, maar die hulp kunnen ze goed gebruiken!”

Midden in de samenleving
Als hogeschool doen we onderzoek dat midden in de samenleving staat. De vragen komen voort uit de dagelijkse praktijk van organisaties en professionals. Die onderzoeken we samen met partners uit de praktijk en studenten en docenten. Vervolgens vinden de resultaten hun weg naar de beroepspraktijk en naar toekomstige professionals via de opleidingen. Dit zorgt ervoor dat praktijkgericht onderzoek steeds belangrijker wordt bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

Laat je inspireren
Niet alleen Inholland doet onderzoek naar (oplossingen voor) actuele maatschappelijke vraagstukken, alle 37 hogescholen van Nederland doen dat. Vanuit het Netwerk Onderzoekscommunicatie Hogescholen is, samen met de Vereniging Hogescholen en het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, een publicatie gemaakt om te laten zien hoe waardevol onderzoek van hogescholen is. Deze publicatie is bedoeld om iedereen te inspireren om samen met hogescholen op zoek te gaan naar al die verhalen over de dagelijkse praktijk en gebruik te maken van de kennis en expertise die op hogescholen aanwezig is.

Leer- en InnovatieNetwerk
Het LIN is een samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden werken er samen aan kwaliteitsprojecten die voortkomen uit vragen en behoeften van de werkvloer. Meer weten over de LIN’s? Kijk op inholland.nl/lin.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.