Amsterdam,
15
juni
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

‘Weet wie je voor je hebt en wat hen beweegt’

Dit ben ik: Jesse van der Beele, duikinstructeur én docent-onderzoeker bij Inholland

Jesse van der Beele4 - Hogeschool Inholland

Duiken is met de stroom meegaan. En lesgeven is eigenlijk net zo, volgens Jesse. Je moet weten wie je voor je hebt, welke studenten en wat hen beweegt. Als je je mee laat voeren op de stroom kun je op een rustig tempo heel veel zien. Zo gaat het werken met kwetsbare jongeren ook. Als docent pedagogiek in Amsterdam en onderzoeker bij Jeugd en Samenleving is Jesse er voor zijn studenten, zodat zij als hulpverlener er straks ook kunnen zijn voor de buitenwereld.  

Maak kennis met Jesse in deze #ditbenik-aflevering. 

Drijfveer om jongeren te helpen 
Jesse begon zijn loopbaan als leraar van 21 in het voortgezet onderwijs. Toen hij na twee jaar besloot naar New York te gaan om te werken met moeilijk opvoedbare jongeren, zag hij in dat er meer was dan lesgeven én kwam hij tot het inzicht dat jongeren allemaal een beetje hetzelfde zijn en allemaal iets willen. Die motivatie vormde een enorme drijfveer voor Jesse. "Ik ben toen gaan nadenken hoe ik dit in het onderwijs kon gaan gieten. Ik heb een studie sociologie gedaan, gewerkt op een vmbo-school, inburgeringscursussen gegeven en jongerenwerk gedaan. Allemaal raakvlakken met soms complexe jongeren in een setting dat ze iets moeten leren."

Als docent-onderzoeker bij Hogeschool Inholland komt nu alles samen. Jesse: "Ik vond het een enorme eer om les te geven op de hogeschool en dat heeft mij altijd vastgehouden." Jesse geeft verschillende vakken en trainingen, is studieloopbaanbegeleider, doet onderzoek en ondersteunt studenten bij praktijkonderzoek. Door dit onderzoek leren zijn studenten zich voor te bereiden hoe zij straks in het werkveld als hulpverlener aan de slag gaan. Daarnaast draagt onderzoek bij aan de vernieuwing van ons onderwijs. 

De ruimte krijgen om vertrouwen op te bouwen 
Als docent vindt Jesse het belangrijk dat studenten zich gehoord voelen: "Als ik niet met mijn volle overtuiging lesgeef, dan geef ik daarmee niet het goede voorbeeld aan studenten als ze straks in de praktijk als pedagoog of maatschappelijk werker aan de slag gaan." Daarbij benadrukt Jesse het belang van een persoonlijke benadering en het investeren in een vertrouwensrelatie. "Het kleinschalige onderwijs vind ik heel prettig en de ruimte die ik krijg. Zo kun je écht contact maken en de student zien in z'n volledigheid, met zijn kansen en uitdagingen. Ik krijg echt de tijd om te onderzoeken wie er voor je zit en wat hen drijft. Daar ben ik heel blij mee. Dan creëer je vertrouwen en ik hoop de studenten te inspireren dit later ook te doen in het werkveld. Op eenzelfde manier contact maken met kwetsbare mensen en de tijd nemen om het vertrouwen op te bouwen."

Werken bij Hogeschool Inholland 
Onze collega´s zijn sterke persoonlijkheden, die durven te staan voor wie ze zijn. En die weten dat ze élkaar nodig hebben, met ieder hun eigen drijfveren en kwaliteiten, om maatschappelijke vraagstukken op te lossen voor een duurzame, gezonde en creatieve samenleving. Daarom bieden wij bij Inholland een veilige en persoonlijke werkomgeving waarin iedere collega zich als uniek mens kan laten zien én horen. Door onze krachten te bundelen, maken we samen het verschil.  

Meer informatie over Werken bij Hogeschool Inholland? Ga naar de site

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.