Lector Feike van der Leij publiceert in the Journal of Food Sciences

Het lectoraat Health & Food richt zich op de toepassing van kennis rondom smaak van gezonde en duurzame voeding. Nieuwe voedselbronnen zoals zeewier en andere eiwitrijke alternatieven voor vlees en zuivel zijn interessant vanwege de “vijfde basissmaak” umami. Als onderdeel van het onderzoek Aahminozuren! deed lector Feike van der Leij, in samenwerking met HZ University of Applied Sciences, literatuuronderzoek naar het tot stand komen van de smaakervaring van umami (hartigheid).
Lector Feike van der Leij van Hogeschool Inholland, student Johan Diepeveen en docent Tanja Moerdijk van HZ University of Applied Sciences deden uitgebreid literatuuronderzoek. Dit onderzoek is samengevat in een review-artikel en gepubliceerd in the Journal of Food Sciences onder de titel: “Molecular Insights into Human Taste Perception and Umami Tastants: A Review”. Het artikel gaat in op de moleculaire biologie van wat zich afspeelt bij het proeven van umami met de tong en de scheikunde van stofjes met umami-smaak. Voor voedingswetenschappers begrijpelijk gemaakte biologische en chemische informatie waar volgens the Journal of Food Sciences behoefte aan is.