Aahminozuren!

Onderzoekslijn
Voedsel in de Metropool
Duur
juni 2020 t/m juni 2021
Locatie
Delft en Amsterdam
Contact
Feike van der Leij

Het doel van Aahminozuren!

Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van proteïnen, de eiwitten in je lichaam die een grote rol spelen bij vrijwel alle biologische processen. Ze geven de cellen structuur, zijn van belang voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen, beïnvloeden de functies van organen en dragen bij aan het herstel van weefsels zoals spieren, huid en botten. Maar ook voor je spijsvertering, nachtrust en energieniveau zijn aminozuren van belang. 

Kortom: aminozuren zijn belangrijk voor je lichaam. Alleen maakt je lichaam zelf praktisch geen aminozuren aan, die krijg je binnen door voldoende eiwitten te eten uit verschillende bronnen. 

Met dit project willen we tot een methode komen die het mogelijk maakt om enkele kleine eiwitten - en de aminozuren waaruit die zijn opgebouwd- chemisch te karakteriseren en op een doelmatige wijze sensorisch te beoordelen. Op de lange termijn is het perspectief om uit zeewier, eendenkroos en reststromen van landbouwgewassen waardevolle componenten te kunnen isoleren met een toegevoegde waarde op het gebied van smaak. Umami is de vijfde smaak (“hartigheid”), en is in het begin van de vorige eeuw ontdekt door een Japanse onderzoeker in zeewier. Umami wordt veroorzaakt door bepaalde vormen van aminozuren, daar willen we o.a. het fijne van weten.

Het project is gesubsidieerd door SIA (Stichting Innovatie Alliantie) als KIEM_GoChem project.

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Studenten gaan aan de slag met literatuuronderzoek en praktisch werk op gebied van isolatie van kleine peptiden en losse aminozuren (HZ University of Applied Sciences, Vlissingen) en op gebied van sensorisch onderzoek (Hogeschool Inholland Delft en Amsterdam). Studenten vertellen elkaar tijdens fysieke meetings met online sub-meetings waar ze mee bezig zijn.

Omdat in Vlissingen de chemie voorop staat en bij Inholland de focus meer ligt op de kennis rondom smaak en hoe je dit onderzoekt, leren de studenten veel van elkaar. 

 

Interessant weetje

Op belegen en oude kaas kun je soms witte korreltjes aantreffen. Dat lijkt op zout maar het zijn aminozuren! De umami-smaak is ook beroemd vanwege Parmezaanse kaas. Met eiwitten uit zeewier en andere plantaardige bronnen werken we aan de eiwittransitie: van dierlijk naar plantaardig. Dus die lekkere kaas kunnen we in de toekomst misschien ook wel uit zeewier maken.

"De smaak van eiwitrijke producten wordt mede bepaald door de bouwstenen daarvan. Wat proeven we? Aah, dat zijn aminozuren!"

 

Feike van der Leij, projectleider 

Wat is het belang voor het onderwijs?

Studenten Food Commerce & Technology in Delft en Amsterdam doen sensorisch onderzoek en vullen hun kennis aan met chemie: begrip van relatie tussen structuur en smaak van moleculen. Studenten in Vlissingen pakken de chemie op en door samen te werken, ook met werkveld, is het onderwijs actueel en wederzijds verrijkend (complementair).

Hoe wordt het werkveld betrokken?

In het kader van de eiwittransitie is dit een relevant project met voor het werkveld interessante nieuwe kennis en ervaring die door onze jonge professionals-in-de-dop wordt opgedaan. Met Biorefinery Solutions hebben we een goede relatie omdat zij vanuit verschillende invalshoeken duurzame oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie bieden. Alternatieve eiwitbronnen zoals eendenkroos (waterlinzen) en restmassa van groenteverwerking worden door hun benut. Zeewier zou in de toekomst ook relevant kunnen worden.

Wat is het (verwachte) resultaat?

Meer kennis en inzicht in hoe aminozuren en kleine eiwitten zorgen voor smaak. Misschien kunnen met deze kennis in de toekomst makkelijker e-nummers vervangen worden door natuurlijke (in plaats van synthetische) toevoegingen aan voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door extracten van zeewier of eendenkroos.

Hogeschool Inholland werkt samen met:

Werk samen met Feike

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0610982961