Haarlem,
11
april
2023
|
13:01
Europe/Amsterdam

‘Door af te wijken van de massa groeit mijn carrière’

Start Up Campus Haarlem in gesprek met Eszter Jámbor

Eszter Jámbor potrait

Eszter Jámbor (22) studeert International Creative Business en verhuisde in 2018 vanuit Hongarije naar Haarlem. Ze startte haar eigen bedrijf als freelance fotograaf in de muziekindustrie.

Creativiteit en nieuwe ideeën
“Ik ben een doorzetter. Direct vanaf het begin in Nederland heb ik mijn doelen bepaald en ga ik daarvoor. Mijn kracht? Ik breng altijd creativiteit en nieuwe ideeën in. Ik vind het leuk om elke dag iets nieuws te doen/leren. De massa volgen is namelijk niet mijn ding, dat paste niet bij mij. Sinds kort besef ik dat ik hier baat bij heb. Door af te wijken van de massa groeit mijn carrière juist. " 

“Ik werk als freelance fotograaf met evenementen en artiesten in de muziekindustrie. Mijn klanten zijn organisatoren van evenementen en producenten en dj's van elektronische muziek. Op mijn veertiende begon ik met fotograferen als hobby. Later werkte ik in de horeca, waar ik het klantcontact, het luisteren naar muziek en leren over eten en drinken erg leuk vond. Toen de pandemie in 2020 begon was ik werkzaam in een supermarkt. Hier had ik het niet naar mijn zin, wat ervoor zorgde dat ik in een overlevingsmodus zat. Een leermoment dat ik hieruit haalde was dat als ik mijn baan niet leuk vind, dit alle andere aspecten van mijn leven negatief beïnvloedt en zodoende het leven niet beter wordt.”

"Ik heb de beslissing genomen om te gaan freelancen dankzij deze ervaring en een gesprek met een goede vriend van mij die ook freelancer is. Ironisch genoeg had ik op dit moment geen klanten, maar ik dacht dat ik er wel achter zou komen als ik onder druk sta.”

Afgelopen semester ben ik gestart met het Groei programma bij Start Up Campus Haarlem. Het heeft heel veel geholpen.

Fix it-mindset
“Ik kom van het platteland van Hongarije. Mijn ouders werken heel hard en ze hebben me geleerd 'je moet hard werken om ergens in het leven te komen'. Dat heeft veel met me gedaan. Ik denk niet dat ze me serieus namen toen ik ze vertelde dat ik fotograaf wilde worden, maar ze hebben me nooit gezegd dat ik er niet voor moest gaan. Familie staat voor mij op de eerste plaats en pas toen ik verhuisde, realiseerde ik me hoe geweldig de mentaliteit van mijn ouders is. Als er iets naar anders gaat dan gewenst, geven we niemand de schuld maar focussen we op de oplossing. De ‘fix-it-mindset’ boven het slachtoffer-mindset. Ik vraag mijn vader en broer graag over onderhandelen en zakelijke communicatie en mijn moeder over juridische en financiële zaken. Ze zijn mijn grote voorbeeld en ze helpen enorm.”

Eszter Jámbor Photo

Mijn foto’s op de Instagram van festivalorganisaties
“De evenementen- en muziekindustrie is een groot systeem. Wij (makers, producenten, organisatoren en podia) willen allemaal de bezoekers een goede beleving geven tijdens een avondje uit. We zijn allemaal op elkaar aangewezen. Persoonlijk vind ik het ook leuk om muzikanten te helpen met hun personal branding. Mijn doel is om mensen en evenementen te helpen de exposure te krijgen die ze nodig hebben. Het is niet genoeg om goed te zijn in ons vak, we moeten mensen laten zien wat we doen."

“Ik denk dat flexibiliteit de sleutel is, en ik vraag feedback van klanten en breid mijn diensten actief uit om aan hun behoeften te voldoen. Waar ik uiteindelijk blij van word, is als ik hoor 'Oh mijn god Eszter, je laat me er zo goed uitzien' of als ik scrol op Instagram en zie dat de organisatoren van evenementen mijn afbeeldingen en video's gebruiken.”

"Het belangrijkste is dat klanten tevreden zijn over mijn dienstverlening. Hun visie laten realiseren in een vorm van foto of video is succes. Evenementorganisatoren weten mij vaker te vinden, ze zien mijn werk of horen over mij van andere organisatoren. Dat is de beste marketing: mond op mond. Het gaat ook om energie. Het mooiste aan een creatief vakgebied is dat je mensen aantrekt die dezelfde mindset hebben en andersom. Ik ben zo dankbaar dat ik de kans krijg om dit pad te volgen en groter en groter te blijven dromen.”

Geluk op lange termijn
“Afgelopen semester ben ik gestart met het groeiprogramma bij Start Up Campus Haarlem. Het heeft heel veel geholpen. Ten eerste voel ik me verbonden met gelijkgestemde mensen die hetzelfde pad bewandelen (op verschillende gebieden) en het delen van onze struggles en successen is erg waardevol. Ik ben ook dankbaar voor al het advies dat we kregen over netwerken in het algemeen. Ten tweede leerde ik feedback objectief en niet persoonlijk op te vatten."

"Als je student bent en overweegt een eigen bedrijf te beginnen, zou ik zeggen: zoek uit waarom jouw idee jou gelukkig maakt. Is het alleen het geld dat ermee zou kunnen komen of iets anders? Als het iets anders is, brengt het je dan geluk op de lange termijn? Je moet weten waar je waarden liggen. Streef naar geluk in plaats van naar geld. Dat is mijn beste advies.”

Over SUCH:

Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma van vijf maanden met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start- of Groeiprogramma begint? Check onze Instagram of website

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.