Den Haag,
23
september
2020
|
13:05
Europe/Amsterdam

Een bijzondere dag

'De Miljoenennota, hoezo ver-van-mijn-bedshow?'

Nahied_Rezwani_CH_014

Wat een dag, die derde dinsdag in september. In mijn eerste blog blik ik graag terug op deze bijzondere dag. Uit mijn tijd als inspecteur Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën vanaf eind jaren ’90 tot 2005 herinner ik me hoe trots mijn collega’s en ik ons voelden als de Miljoenennota werd voorgelezen. Dat was óns product! Bijna een jaar lang hadden we daar keihard aan gewerkt. Het spannendste moment was op die dinsdag zelf. Dan mocht je met een rode pen in de Miljoenennota correcties aanbrengen. Daarna ging de nota in het koffertje van de minister en konden wij opgelucht ademhalen. Ik ging dan vaak zelf even naar buiten om naar de koets te kijken. Zo rond een uur of vijf begon ons feest op het ministerie van Financiën. Karig als er dat jaar bezuinigd moest worden, uitbundig als er genoeg geld was. Echt loon voor onze ijverige inzet. En de volgende dag begon het circus weer opnieuw. Ik heb het altijd een erefunctie gevonden: het is nogal wat dat je samen met collega-departementen mag bedenken hoe het geld het komende jaar uitgegeven wordt.

Petje af
Nu hoorde ik net als iedereen via de tv wat het kabinet dit jaar voor ons in petto heeft. Ik kijk daar vanuit twee kanten naar: met mijn onderwijsbril als locatiedirecteur van Inholland Rotterdam én als econoom. Met die eerste pet op zou je ontevreden kunnen zijn over de Miljoenennota. Ik vind dat het hoger onderwijs er wat bekaaid vanaf komt. Het kabinet heeft ervoor gekozen om in het voortgezet en het basisonderwijs te investeren. Maar als econoom zeg ik: "petje af voor deze begroting". De regering gaat namelijk flink investeren in economische groei en in de innovatiekracht van ons land. Daarmee kan de economische klap als gevolg van de coronacrisis worden verzacht, terwijl tegelijkertijd ook ruimte is voor innovatie. En dat heeft direct effect op de toekomst van onze studenten. Want meer geld voor het bedrijfsleven en het beroepenveld betekent ook meer stageplekken en volwaardige banen voor hun. Zou je alleen in het onderwijs investeren, dan hebben studenten straks geen plekje om hun stage te volgen, geen plek om af te studeren en daarna waarschijnlijk ook geen werk. Natuurlijk kan de pijn van corona niet helemaal worden weggenomen. Er zullen faillissementen zijn en de werkloosheid zal oplopen. Reden temeer om ons met z’n allen extra hard in te zetten voor een goede leer- en (stage-)werkomgeving voor onze studenten. Juist nu. Ons land heeft onze afgestudeerden nodig om er weer bovenop te komen.

Vanuit mijn functie als directeur van het economisch domein van Inholland Rotterdam voel ik mij ook verantwoordelijk voor het wel en wee van onze partners in de regio. Daarom ga ik met mijn eigen team kijken hoe wij samen met studenten kunnen helpen de schade aan het bedrijfsleven en het beroepenveld te beperken en de lokale economie te stimuleren.

Geen ver-van-mijn-bedshow
Misschien zullen sommige studenten denken: die Miljoenennota? Interesseert me niet. Dat is een ver-van-mijn-bedshow. Niets is minder waar. De jaarlijkse rijksbegroting raakt iedereen. Niet alleen direct - in je portemonnee, maar ook indirect. In 2015 baalden veel studenten toen de studiefinanciering werd omgezet in een lening. Maar dat was een bewuste keuze. Je bent zuiniger op geleend geld. Dan ga je toch net iets harder lopen om je studie op tijd af te ronden. En onze laatstejaars worden zelfs expliciet in de Miljoenennota 2021 genoemd: zij krijgen een gedeeltelijke compensatie als ze in hun laatste studiejaar door corona vertraging hebben opgelopen. Hoezo, ver van mijn bed?

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marleen
23
September
2020
Beste Nahied,

Wat een mooi artikel en wat leuk dat je ons zo mee kunt nemen in het verhaal achter de cijfers. Dat is precies wat we onze studenten willen leren!

Hartelijke groet,
Marleen