18
maart
2022
|
07:49
Europe/Amsterdam

Ervaar je ongewenst gedrag?

De vertrouwenspersoon is er voor jou

Stress in studententijd

Is het wel erg genoeg? Luistert er iemand naar mij? Blijft het geheim? Wanneer je ongewenst gedrag ervaart, kan de drempel hoog zijn om dat te melden. Maar weet dat de vertrouwenspersonen van Inholland er altijd voor je zijn. Ze luisteren, oordelen niet en zoeken mee naar een oplossing. De vertrouwenspersonen voor studenten zijn Jurgen Dorrenboom en Annemiek Salomons. Annemiek vertelt wat zij voor jou kan betekenen. 

Allereerst, wat is ongewenst gedrag? 
“Gedrag is ongewenst als jij je er niet prettig of veilig bij voelt”, begint Annemiek. “Dat kan gaan van belachelijk maken of een ongelijke machtsverhouding waarin jij je niet serieus genomen voelt tot pesten - verbaal of online - tot agressie, discriminatie of seksuele intimidatie."

Melding maken van ongewenst gedrag kan moeilijk zijn; je moet over een drempel heen. Je voelt je wellicht kwetsbaar. Maar weet dat je verhaal altijd verteld mag worden; we zijn er voor je.

Vertrouwelijk gesprek, jij de regie 
“Wanneer je ongewenst gedrag ervaart, is het belangrijk dat je als student je verhaal kwijt kunt, je gehoord voelt en er dat iemand met je meekijkt”, geeft Annemiek aan. “Als vertrouwenspersoon ben ik tot steun. Ik luister, denk mee en adviseer. En geef ruimte en aandacht aan hoe je een situatie beleefd hebt. Maar ik handel nooit zonder toestemming. Als melder houd je altijd de regie. Uiteraard blijft alles tussen ons, ik heb geheimhoudingsplicht.” 

Tot steun zijn 
“Wat ik als vertrouwenspersoon voor je kan doen: je helpen omgaan met de emoties die je voelt, het bespreekbaar maken van de omstandigheden en hoe we iets aan die omstandigheden kunnen veranderen, of ondersteunen bij een gesprek met de persoon waarover je melding gaat. Het is zelfs mogelijk dat ik meega bij het doen van aangifte. Maar ik kan je ook doorverwijzen naar het decanaat wanneer je problemen met je studievoortgang ervaart of naar hulpverlening buiten Inholland.” 

We zijn er voor elke student die zijn verhaal wil doen. Je kunt mij of Jurgen altijd aanspreken, mailen of bellen.

Via studieloopbaanbegeleiders  
Annemiek wil de zichtbaarheid van de vertrouwenspersonen groter maken. “En dat zal bij elke lichting nieuwe studenten opnieuw moeten gebeuren. De studieloopbaanbegeleiders zijn heel belangrijk in het doorverwijzen en zouden ons bestaan ook goed moeten kennen. In contact staan met de studieloopbaanbegeleiders van Inholland is daarom belangrijk.”  

Contactgegevens vertrouwenspersonen voor studenten