Rotterdam,
07
maart
2023
|
09:20
Europe/Amsterdam

‘Ervaren hoe je onderwijs, onderzoek en werkveld verbindt’

Pop-up research: kortlopend onderzoek naar rol van banken in financiering bedrijfsleven

NahiedRezwani

Het speelde al een tijdje door het hoofd van Nahied Rezwani, domeindirecteur Business, Finance & Law en directeur van onze vestiging in Rotterdam: zelf met de ‘voeten in de klei’ gaan staan om te ervaren hoe de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en werkveld tot stand komt. “Ik verwacht dat dit mij helpt om het onderwijs en onderzoek binnen mijn domein nog beter te ondersteunen”, stelt Nahied. In Pop-up research (PUre) start zij een eenjarig onderzoek, samen met het lectoraat Finance & Accountancy, studenten, docenten en het werkveld. Het onderzoeksonderwerp? De financieringstaak van Nederlandse banken voor het bedrijfsleven.   

Donderdag 23 maart is de kick-startbijeenkomst bij Inholland Rotterdam – aanmelden kan nu! 

Nahied gaat een dag in de week bij het onderzoek aan de slag, vanuit haar achtergrond als macro-econoom. Ze betrekt banken en ondernemers erbij en werkt samen met onderzoekers, docenten en studenten van de opleiding Business Studies. Studenten kunnen binnen de pop-up hun afstudeeronderzoek doen. “Zij werken aan echte uitdagingen uit de economische praktijk. Die ervaring kunnen ze later in hun werkende leven meenemen. De onderzoeksvragen gaan we nog met elkaar vaststellen. Denk aan; in hoeverre is een bank dienstverlenend nu starters op de woningmarkt lastiger toegang krijgen tot financiële diensten? En wat zijn de effecten daarvan op de samenleving?” 

Toenemende regeldruk banken 
Aanleiding voor het onderzoeksproject is de toenemende regeldruk die voor banken geldt na afloop van de laatste grote financiële crisis. Banken zijn verplicht om betere balanscijfers in het oog te houden. Ze hebben dus een groter belang bij eigen vermogen dan bij investeren. Hierdoor zijn ze minder goed in staat om een rol te spelen als financier van bedrijven en daarmee de (regionale) bedrijvigheid en samenleving te versterken. 

Door de toenemende regeldruk zijn banken minder alert op de dienstverlening richting het bedrijfsleven. Wat zijn daarvan de effecten op de samenleving?”

Nahied Rezwani, domeindirecteur Business, Finance & Law

Minder investeren in bedrijfsleven 
Luc Salemans is als onderzoeker betrokken bij de opstart van dit project en geeft een voorbeeld van de afnemende rol van bank als financier van het mkb. “Door strengere eisen die aan banken worden gesteld, zijn zij minder geneigd te investeren in het mkb. Dit kan van invloed zijn op de veerkracht van bedrijven, bijvoorbeeld als je kijkt naar de energietransitie. Voor onder meer het verduurzamen van bedrijfspanden is een flinke investering nodig. Wat gebeurt er als bedrijven niet gemakkelijk aan kapitaal kunnen komen?” 

 Gevolgen voor veerkracht samenleving 
Ook ontstaat bij banken een toenemende druk op het efficiënter inrichten van processen waardoor consumenten banken als minder toegankelijk ervaren. “Denk hierbij aan dat banken alle diensten digitaliseren en bankfilialen sluiten”, vertelt Luc. “De menselijke contactmomenten verdwijnen, waardoor consumenten een afstand voelen tot de banken. Maar nog belangrijker, het kan de zelfredzaamheid van mensen aantasten.” Het doel van het onderzoek is om meer duidelijkheid te krijgen wat de gevolgen van de regeldruk zijn en welke effecten het heeft op de veerkracht van de samenleving.  

Maatwerk ontbreekt bij dienstverlening 
Hans Biesheuvel is voorzitter van ondernemersorganisatie ONL voor ondernemers en is betrokken bij de aftrap van het onderzoek. Hij signaleert dat de menselijke maat verdwijnt in de dienstverlening van banken. “Ondernemers merken dat sterk doordat banken niet meer met ze meedenken over hun financieringsvraagstukken. Ik noem de dienstverlening van banken weleens het donkerblauwe confectiepak in maat 48. Heel standaard. Maar maatwerk ontbreekt.” 

 Regelgeving en toezicht onder de loep 
“De reactie op de kredietcrisis was om banken meer te gaan reguleren. Niemand had verwacht dat dit zulke gevolgen voor het mkb zou hebben”, vertelt Hans. “Doordat banken minder dienstverlenend kunnen zijn, zie je dat er steeds meer non-bancaire financiers opstaan. Maar zij kunnen maar beperkte funding bieden. Banken blijven dus nodig. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat banken en het mkb weer dichter bij elkaar komen? De regelgeving en het toezicht daarop zouden bijvoorbeeld onder de loep moeten worden genomen. Zodat het ondernemersklimaat beter wordt.” 

 Kick-start voor de POP-UP 
De vraag hoe banken en het mkb weer dichter bij elkaar kunnen komen, zou een van de onderwerpen binnen Pop=up research kunnen worden. Donderdag 23 maart is de kick-start. In deze bijeenkomst gaan alle deelnemers gezamenlijk brainstormen om de onderzoeksvragen en hypotheses te formuleren. Nahied: “Er komen afgevaardigden van banken, De Nederlandse Bank en de Consumentenbond. Docenten en studenten zijn van harte welkom om mee te brainstormen. Ik heb er nu al zin in om samen de verbinding te leggen!” 

 Wil je bij de kick-start aanwezig zijn? Dan kan! Meld je aan en kom naar Hogeschool Inholland Rotterdam.  

Programma donderdag 23 maart:  

  • 13:30 uur - Inloop 
  • 14:00 uur - Uitleg programma  
  • 14:30 uur - Deel 1: De Verkenning  
  • 15:15 uur - Pauze  
  • 15:30 uur - Deel 2: De Verdieping  
  • 16:30 uur - Uitkomsten van de bijeenkomst  
  • 17:00 uur - Afsluitende borrel en napraten 
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.