Alkmaar,
09
november
2023
|
08:08
Europe/Amsterdam

Gezamenlijke aanvraag Regio Deal ‘Samen Noord-Holland Noord versterken’

Overheden, onderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen

Fotobijschrift: Met een symbolische druk op de knop dienen 17 lokale overheden, ondernemersverenigingen en onderwijsinstellingen uit Noord-Holland Noord gezamenlijk het voorstel in voor een Regio Deal met het Rijk. Aan de knop v.l.n.r.: Robert te Beest (wethouder Alkmaar), Helma van der Hoorn (bestuurder Vonk) en Rob Niele (directeur ondernemend Regio Alkmaar) en achter vestigingsdirecteur Inholland Alkmaar, Richard Oerlemans (derde van rechts).

Om de sociaaleconomische situatie en de leefbaarheid van de regio Noord-Holland Noord te verbeteren hebben lokale overheden, onderwijsinstellingen, waaronder Hogeschool Inholland, bedrijven en andere samenwerkingspartners de handen ineen geslagen. Met als resultaat de Regio Deal ‘Samen Noord-Holland Noord versterken’. Eind oktober werd het voorstel voor de Regio Deal met het Rijk officieel ingediend.

“Voor Hogeschool Inholland is deze deal een uitgelezen mogelijkheid om met het werkveld te werken aan beter leven, beter werken en beter leren”, zegt Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur van Inholland Alkmaar, in een reactie. “We zijn hiermee partner in dezelfde maatschappelijke uitdagingen. En de focusthema’s Agri-Food, Energietransitie en Water & Maritiem passen uitstekend bij ons streven naar een duurzame leefomgeving en een veerkrachtige samenleving. Deze samenwerking biedt bovendien extra mogelijkheden voor onze opleidingen in interdisciplinair leren en werken.”

‘Brede welvaart’ vergroten
In Regio Deals werken regionale partijen en het Rijk samen als partners om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers (de zogenoemde ‘brede welvaart’) binnen een regio te vergroten. Juist op die plekken die een extra impuls goed kunnen gebruiken. Als het voorstel van de regio Noord-Holland Noord (NHN) wordt geaccepteerd, betekent dit dat er vanuit het Rijk extra financiële middelen beschikbaar worden gesteld om in te zetten op brede welvaart.

Het voorstel van NHN is bedoeld om verdere verschraling van de sociaaleconomische situatie in de regio tegen te gaan en de leefbaarheid in de regio te vergroten. De gemeenten in de regio hebben hiervoor de handen ineen geslagen en samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en de overige samenwerkingspartners een voorstel voor een Regio Deal uitgewerkt. Het kabinet heeft in deze vijfde tranche 384 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe Regio Deals. Gelet op de grote opgaven in de regio, de hoge ambitie en de unieke samenwerking vraagt NHN om de maximale rijksbijdrage van 40 miljoen euro.

 Doel van de aanvraag is de brede welvaart in de regio te versterken, onder andere door:

  • het vasthouden en aantrekken van praktisch en theoretisch geschoolden naar de regio;
  • het verbeteren van het vestigingsklimaat voor huidige en toekomstige ondernemers;
  • het bieden van een aantrekkelijke woonomgeving.

Met de aanvraag vragen de partners een kwaliteitsimpuls van het Rijk. Met het geld zullen verschillende projecten en initiatieven worden ondersteund en opgestart die bijdragen aan beter leven, werken en wonen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.