Alkmaar,
09
september
2020
|
09:13
Europe/Amsterdam

Groen licht voor energieleverend geluidsscherm

Mede mogelijk gemaakt door onderzoeksproject Inholland Alkmaar

stock-photo-highway-railings-under-the-blue-sky-407354638.jpg

Met toegezegde subidies voor van een energieleverend geluidsscherm is er goed nieuws voor inwoners van de Alkmaarse wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid. Het scherm, dat er komt mede dankzij een project van de Inholland-onderzoekslijn Finance & Accountancy, houdt het geluid tegen van drie wegen langs genoemde wijken.

Het pilotproject Energieleverend Geluidsscherm is tweeënhalve kilometer lang en bestaat uit een frame met 5.000 zonnepanelen aan de wegkant. Daarmee voorziet het scherm ongeveer 412 huishoudens van stroom. Het scherm kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De gemeente financiert om en nabij 2 miljoen hiervan. De rest van het bedrag wordt opgevangen door de energie dat het scherm oplevert en subsidies. Naast dat het geld oplevert, zorgt het scherm voor CO2-reductie. Zo draagt het scherm bij aan een duurzaam Alkmaar.

Het geluidsscherm is een langgekoesterde wens van omwonenden van de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg. Aanvankelijk leek het er niet op dat het scherm er ooit zou komen. De benodigde miljoenen had de gemeente Alkmaar niet ter beschikking. Studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar binnen het Domein Business, Finance & Law gingen daarom op onderzoek op wat voor manier een geluidsscherm zichzelf kan terugverdienen. Dit onder begeleiding van Pieter van der Hoeven, associate lector Finance & Accountancy van Hogeschool Inholland.

Nieuwe kansrijke financieringsarrangementen
Afgelopen december presenteerden studenten een aantal financieringsmodellen aan de partners van het EFRO-samenwerkingsverband Energieleverend Geluidsscherm, waar Inholland deel van uitmaakt. EFRO is de afkorting van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Samen met marktpartijen en de gemeente was subsidie aangevraagd voor een energieleverend geluidsscherm. Het project ziet Inholland als een mooie kans om gezamenlijk met ondernemers en de overheid te kijken naar nieuwe kansrijke financieringsarrangementen.

Sem Kwast zit in de afronding van zijn opleiding Bedrijfseconomie bij Inholland Alkmaar en bracht afgelopen schooljaar in de projectgroep de ‘Wattpiek’ van de zonnepanelen in kaart en de korte- en langetermijneffecten ervan. Ook nam hij de risicoanalyse van het scherm voor zijn rekening. Het was een mooie praktijkervaring. “Tijdens het project heb ik veel geleerd over het uitwerken van scenario’s en met welke factoren je rekening moet houden. Ook leer je met hele andere rekeneenheden te werken dan op school.”

Mobiliteit gaat vaak ten koste van leefbaarheid en kost energie. Met dit project wordt mobiliteit minder bezwarend voor de omgeving.
Pieter van der Hoeven, associate lector Finance & Accountancy

Inmiddels is de subsidie rond. Van de EFRO uit gaat er een bedrag van ruim 950.000 euro naar het project. Verder is er een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energietransitie) voor de zonnepanelen. Het bedrag komt vrij aan de hand van de hoeveelheid elektriciteit dat het scherm oplevert. Ook draagt de Provincie Noord-Holland bijna 300.000 euro bij. Als de aannemer is gevonden kan de ontwerpfase van start. De bouw begint dan in 2021.

Een mooie kroon op een duurzaam project
“Onze studenten hebben nu laten zien, dat het idee levensvatbaar is. Deze subsidie geeft ons de gelegenheid om het daadwerkelijk in de praktijk aan te tonen”, laat associate lector Pieter van der Hoeven in een reactie weten. “Het mooie van dit onderzoek is dat het mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid bij elkaar brengt. We weten dankzij dit project onder welke omstandigheden qua technische ontwikkeling, prijzen en subsidies gemeentes hun inwoners een verbetering kunnen bieden van de leefbaarheid van hun woonomgeving. Mobiliteit gaat vaak ten koste van leefbaarheid en kost energie. Met dit project wordt mobiliteit minder bezwarend voor de omgeving.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.