11
april
2024
|
10:47
Europe/Amsterdam

HBO-Monitor 2023: ‘Afgestudeerde hbo’ers vinden makkelijk en snel een baan’

studiesucces_studenten

Hbo-afgestudeerden doen het goed op de arbeidsmarkt. Ongeveer 90 procent van alle voltijders heeft binnen drie maanden een baan. En 80 procent vindt direct een baan op minimaal hbo-niveau. Dit blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, die deze week is verschenen. Ook in vorige jaren bleek dat hbo’ers prima hun weg weten te vinden op de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor studenten van Hogeschool Inholland.

Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: “Deze enquête laat zien dat de samenleving staat te springen om goed opgeleide hbo’ers. We hebben als land te maken met een  aantal grote transities bijvoorbeeld in het kader van de vergrijzing, de digitalisering, het woningtekort  en de energiecrisis. Deze uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen. Hierbij zijn de professionals die zijn opgeleid op onze hogescholen hard nodig.”

 Respondenten
Aan het ROA-onderzoek werkten in totaal bijna 25.000 hbo-afgestudeerden mee. Zij rondden hun studie af in het studiejaar 2021/2022 en zijn anderhalf jaar na afstuderen benaderd. Daarvan hebben 1.576  respondenten hun opleiding bij Hogeschool Inholland gevolgd. Het onderzoek laat zien dat afgestudeerden van Inholland behoorlijk succesvol zijn op de arbeidsmarkt: 65 procent geeft aan veel carrièremogelijkheden te ervaren en 74 procent is (zeer) tevreden met de functie die ze hebben.

 Werkgelegenheid en salaris
In 2023 was de werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers laag (2,8 procent). De meeste afgestudeerden vonden snel werk, vooral die een Associate degree (92,2 procent) volgden en studenten uit de onderwijssector (96,3 procent). Afgestudeerden van masteropleidingen hadden het vaakst een vast contract (80 procent) en het hoogste gemiddelde salaris (3.807 euro). Afgestudeerden van de bachelor- en Ad-opleidingen hadden respectievelijk 68 procent en 72 procent vaste contracten, en hun gemiddelde salarissen waren 3.242 en 3.187 euro.

 Aansluiting arbeidsmarkt
De meeste afgestudeerden van hogescholen (78 procent) zijn tevreden over hoe hun opleiding aansluit bij hun werk. Vooral afgestudeerden van masteropleidingen vinden vaak werk in hun vakgebied (85 procent). De meeste afgestudeerden (78 procent) beoordelen de aansluiting van hun opleiding op hun huidige functie als voldoende of goed. Bovendien vindt 70 procent van de hbo-afgestudeerden dat hun opleiding een goede basis biedt voor verdere kennis- en vaardigheidsontwikkeling. Deze tevredenheid is het hoogst onder afgestudeerden van masteropleidingen (85%).

De respondenten van Inholland zijn over het algemeen positief (77 procent) over de manier waarop hun opleiding aansluit op het werk: Veruit de meeste vinden een baan in het vakgebied waarvoor ze zijn opgeleid (77 procent).

Het ROA en de Vereniging Hogescholen hebben gezamenlijk een Factsheet uitgebracht met de resultaten van de HBO-Monitor 2023. Deze kun je hier bekijken. Of ga voor meer informatie naar hbomonitor.nl

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.