28
september
2021
|
10:14
Europe/Amsterdam

Hoe inclusief is Inholland voor onze internationale community?

CoP Diversiteit en Why Internationalisation? in gesprek over internationalisering

Why internationalisation

Met én voor internationale studenten, werd op 24 juni de Community of Practice (CoP) Diversiteit voor het eerst in het Engels georganiseerd. Dit had een goede reden. Want hoe ervaart onze internationale community binnen Inholland inclusiviteit? Wat kunnen we leren van de inzichten en ervaringen van internationale studenten rond dit thema? “Studenten moeten zich bewust zijn van de diversiteit aan mensen waarmee ze in contact komen en hoe vooroordelen carrièrebeperkend kunnen zijn.”

Aan onze hogeschool studeren nu 850 internationale studenten. We verwachten in de toekomst meer studenten uit verschillende delen van de wereld en die ontwikkeling verwelkomen we. Want diversiteit is een kracht die onze hogeschool verrijkt en onze opleidingen sterker en creatiever maakt. Maar er zijn ook uitdagingen, zoals discriminatie in alle denkbare bewuste en onbewuste vormen. Tijdens de CoP zijn deze uitdagingen in alle openheid besproken.

Learning community
Jannerieke Hommenga, manager onderwijs en onderzoek binnen het Domein Creative Business, schoof aan bij de CoP. “Ik vond het bijzonder waardevol dat ervoor gekozen is om deze sessie ook in het Engels te houden om ook onze internationale collega’s en studenten erbij te betrekken. Diversiteit en inclusie is een enorm belangrijk thema in onze samenleving en binnen Inholland. Het is goed dat er een werkvorm is gevonden vanuit de onderzoekslijn om de thematiek breed bespreekbaar te maken in deze sessies. Ze komen periodiek terug zodat dit continu onder de aandacht blijft. Een echte learning community met docenten en studenten als gelijkwaardige geprekspartners.”

Leren van studenten
Student Michiel Koelewijn was gevraagd om mee te denken over de LHBTI-gerelateerde projecten waaraan hij meedeed tijdens zijn studie. “Tijdens mijn projecten en tijdens de lessen heb ik me altijd beziggehouden met gender en identiteit, door docenten aan te spreken en op persoonlijk level. Ik vind het superbelangrijk dat organisaties als Inholland de vrijheid die ze uitstralen ook praktiseren in de lessen en colleges. Daarom sloot ik me graag aan bij deze CoP. Als gespreksleider merkte ik dat Inholland echt de intentie heeft om zich op dit gebied te blijven ontwikkelen en dat docenten en bestuur veel kunnen leren van de studenten. In het komende studiejaar ga ik dan ook graag samen met anderen binnen Inholland met zowel docenten als studenten over gender en identiteit in gesprek.” 

Diversiteit en inclusie moeten niet van bovenaf worden opgelegd
Eamonn Wilcox was als docent aanwezig. “Ik heb in veel landen gewerkt en gezien dat er vrijwel overal vooroordelen zijn, hoewel vaak onbewust. Het is mijn overtuiging dat onderwijs de sleutel is tot het faciliteren van verandering en dat onderwijsinstellingen bereid moeten zijn om zaken rustig en open te bespreken. Het is bemoedigend dat de CoP door studenten werd geleid. Diversiteit en inclusie moeten niet van bovenaf worden opgelegd. Dat betekent niet dat het college (College van Bestuur, red.) niets hoeft te doen. Er is een duidelijke gedragscode nodig en een heldere overkoepelende boodschap. Studenten moeten zich bewust zijn van de diversiteit aan mensen waarmee ze in contact komen en hoe vooroordelen carrièrebeperkend kunnen zijn. Het is mede onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat studenten en docenten zich bewust inspannen om niet alleen op discriminatie te wijzen, maar ook duidelijk te maken dat het verkeerd is.”

Internationalisation5

Why internationalisation?-sessies: praat mee over internationalisering bij Inholland
Parallel aan de CoP-bijeenkomsten lopen de #Why internationalisation?-sessies. Jannerieke, als lid van het Why internationalisation?-projectteam: “Samen met collega’s uit verschillende domeinen en stafdiensten hebben we een aantal cocreatie-sessies opgezet over de ‘why’ van internationalisering. Waarom isdit thema zo belangrijk voor Inholland? We werken toe naar een nieuwe visie op internationalisering voor onze hogeschool en de eerste CoP met internationale studenten was dan ook perfect getimed.”

Drie sessies tot en met november
Er zijn drie online Why internationalisation?-sessies van een dagdeel gepland op donderdagmiddag 30 september, dinsdagochtend 12 oktober en donderdagmiddag 4 november. Het is de bedoeling dat de deelnemers alle sessies doorlopen. Jannerieke: “We nodigen collega’s en studenten van harte uit om mee te bouwen aan onze toekomstbestendige visie, die als blauwdruk dient voor internationalisering bij Inholland en wordt meegenomen in de strategische plannen voor de komende jaren. Het gaat om bewustwording en verankering. Uiteindelijk zou het geen issue meer moeten zijn. Meld je vooral aan!”

Volgende Community of Practice Diversiteit
Op 25 november is de volgende CoP-bijeenkomst 'De inclusieve werkomgeving'. Benieuwd waar het over gaat? Abonneer je op de mailinglijst en blijf op de hoogte van de bijeenkomsten van de CoP Diversiteit.