10
mei
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Hogeschool Inholland volgt het spoor van duurzaam reizen

‘Zie de voordelen van de trein, durf te genieten’

Ko Koens

Sinds april is bij Hogeschool Inholland een nieuwe reisregeling van kracht. Collega’s die besluiten voor hun werk naar een meeting in het buitenland te gaan, reizen bij voorkeur met de trein. Het is een eerste stap in herziening van het gehele internationale reisbeleid en een belangrijke maatregel met het doel om in 2035 CO2-neutraal te zijn als hogeschool. Wat betekent dit beleid in de praktijk en welke nieuwe kansen biedt het? Ko Koens, lector New Urban Tourism én ervaren treinreiziger, legt uit.

Het reisbeleid geldt voor buitenlandse dienstreizen van collega’s. De belangrijkste verandering is dat de trein de nieuwe norm is voor trips naar het buitenland. In ieder geval voor bestemmingen die binnen acht uur te bereiken zijn via het spoor. Voor langere reizen mag je kiezen voor het vliegtuig. Nieuw is ook de vaste vergoeding voor uitgaven ter plaatse. Collega’s hoeven dus niet meer hun bonnen te bewaren en te declareren.

Hemelhoge CO2-uitstoot
Door over te stappen van het vliegtuig naar de trein kun je een belangrijke bijdrage leveren aan vermindering van de CO2-uitstoot. Want hoog in de lucht weegt onze voetafdruk op aarde het zwaarst. Besluit je bijvoorbeeld om niet heen en weer te vliegen naar Rome, dan bespaar je net zo veel energie als wanneer je enkelglas in je woning vervangt door isolatieglas. Het is belangrijk om vaker het vliegveld links te laten liggen. Doen we dat niet, dan stijgt het totale energiegebruik van de luchtvaart naar verwachting met 30 tot 40 procent in 2050 ten opzichte van 2017. Daarmee zal de verwachte CO2-uitstoot toenemen met 12 tot 15 megaton in 2050.

Treintijd is werktijd.

Ko Koens, lector New Urban Tourism

Duurzame leefomgeving
Ko is blij met het nieuwe, duurzame reisbeleid. “Het past bij de klimaatdoelen van onze hogeschool, maar ook bij onze identiteit waarin we durven te investeren in een duurzame leefomgeving, zoals ons Strategisch Plan omschrijft.”

Zakelijk reizen sinds corona
Volgens Ko sluit Inholland aan op een bredere ontwikkeling in zakelijk reizen. “Je ziet dat organisaties sinds corona inzien dat reizen niet meer zo vanzelfsprekend is. Online valt er ook heel veel te organiseren. En áls je reist, moet het ook echt van toegevoegde waarde zijn.” Organisaties zetten ook steeds meer in op duurzamer vervoer. Ko: “Veelbetekenend is het recente besluit van Universiteit Utrecht om het vliegtuig zo veel mogelijk te vermijden. Voor congressen binnen 700 kilometer gaan medewerkers per trein of blijven ze thuis.”

Pluspunten voor de treinreiziger
Desgevraagd heeft Ko advies gegeven over het nieuwe reisbeleid van Inholland. “Mijn belangrijkste punt was om het beleid te schrijven vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Wat krijg je voor dit duurzame reizen terug? Want het is voor veel mensen wennen om van het vliegtuig over te stappen op de trein. Daarom benadrukken we enkele pluspunten. Zo is treintijd werktijd. Om dit in alle rust te kunnen doen, stellen we eerste-klasreizen beschikbaar, als de extra kosten hiervoor beperkt zijn tot maximaal 50 procent. Verder is het boeken van treinreizen via reisagenten heel belangrijk. Dit moet soepel verlopen en reizen opleveren met maximaal comfort.”

Ga eerst goed na waarom je de reis gaat maken en met wie.

Ko Koens, lector New Urban Tourism

Vakantiegevoel
Ko hoopt dat met het nieuwe reisbeleid treinen naar het buitenland de nieuwe standaard wordt. “Ga eerst goed na waarom je de reis gaat maken en met wie. Besluit je te gaan, dan verdient de trein echt de kans om herontdekt te worden.” Het vraagt wel enkele aanpassingen, niet in de laatste plaats bij managers. Die zullen rekening moeten houden met langere reistijden en zo nodig extra overnachtingen. Zelf zweert Ko bij de trein. Zo reisde hij onlangs met enkele collega’s per spoor naar het Spaanse Zaragoza. “Niet alleen omdat ik op het spoor bergen werk kan verzetten. Het is comfortabel, je beleeft een ontspannen moment met collega’s, het uitzicht is prachtig en je komt uitgerust aan op je bestemming. Eigenlijk krijg je er een vakantiegevoel voor terug. Met het haastige, op efficiëntie gerichte vliegen zijn we dat reisgevoel een beetje kwijtgeraakt. Zie de voordelen van de trein, durf te genieten.”

Studentenreizen
Ook als het gaat om studentenreizen wil Hogeschool Inholland duurzaamheid stimuleren. Via het Erasmusprogramma kan onze hogeschool nu al aanvullende Top up-beurzen bieden aan studenten die ervoor kiezen om duurzaam te reizen. Er wordt gekeken naar aanvullende instrumenten die studenten stimuleren en faciliteren om een milieubewuste keuze te maken voor hun internationale ervaring.

Benieuwd? Download hier het nieuwe beleid voor buitenlandse dienstreizen.

Lees het bericht over de nieuwe regeling en boekingstool voor duurzaam internationaal reizen.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Edith
10
May
2023
In de tekst staat een foutje. Het laatste woord is volgens mij vliegtuig of boot misschien?

Het reisbeleid geldt voor buitenlandse dienstreizen van collega’s. De belangrijkste verandering is dat de trein de nieuwe norm is voor trips naar het buitenland. In ieder geval voor bestemmingen die binnen acht uur te bereiken zijn via het spoor. Voor langere reizen mag je kiezen voor de trein.
Stephanie de Blieck
10
May
2023
Dank je wel Edith, dat moet vliegtuig zijn. Het is aangepast!
Maarten
10
May
2023
Wat goed en fijn, die vergelijkingen met energie besparen in onze huizen! In dat perspectief had ik ze nog nooit geplaatst. Ik ben om - dat vliegtuig kan écht niet meer! Dat kunnen we onze studenten en volgende generaties niet aandoen.