25
juni
2021
|
17:01
Europe/Amsterdam

Lector van het Jaar 2021 Patrick Huntjens:

"Ik wil duurzaamheidstransitie met jongeren aan het stuur"

DSCF4631

Nog geen maand geleden werd hij uitgeroepen tot Lector van het Jaar 2021. Reden voor ScienceGuide om Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het groene domein, te bevragen over het toenemende belang van duurzaamheid in het hoger onderwijs en de maatschappij. Patrick: “Ik zie het als mijn taak om jongeren te ondersteunen als het gaat om een duurzamere toekomst, en hen zelfs het stuurwiel in handen te geven.”

Patrick is erg blij dat de Lector van het Jaar-verkiezing dit jaar duurzaamheid als thema had. Dat de jury van de verkiezing voor de helft uit studenten bestaat, maakt de winst voor Huntjens nog specialer. “Ik vond het een hele eer om juist door de opkomende generatie uitgeroepen te worden tot lector van het jaar. Ik zie het echt als mijn taak om de huidige maatschappelijke vraagstukken samen met de opkomende generatie aan te pakken, en om ze de juiste kennis, vaardigheden en instrumenten mee te geven om de duurzaamheidstransitie te kunnen voltooien.”

Prominente rol voor jongeren
Volgens Huntjens is de verkiezing wat betreft de organisatie dan ook een voorbeeld voor veel andere omgevingen. “Studenten hadden echt een gelijkwaardige plek aan de tafel. Er wordt vaak gesproken over een triple helix, met onderzoek en onderwijs, overheid en het bedrijfsleven, maar jongeren zouden hier een meer prominente rol in moeten krijgen. Dat probeer ik met mijn eigen onderzoek en onderwijs echt te doen, door studenten in de ‘driver’s seat’ te plaatsen, maar wel binnen een leeromgeving waarin ze leren systeemdenken, samenwerken, en co-creëren. Ik daag mijn studenten uit om in dialoog te gaan met mensen die anders denken, want zonder dialoog is er geen samenwerking. En in de praktijk zul je een hoop mensen tegenkomen die anders denken.”

Duurzaamheid staat nog in de kinderschoenen. Maar, constateert Patrick, het borrelt en bruist overal. “Steeds meer partijen veranderen van koers, en diegene die dat niet of te weinig doen worden door de rechter gedwongen, zoals in de Urgenda-klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid of Milieudefensie tegen Shell. Dat zijn belangrijke gamechangers richting een Natuurlijk Sociaal Contract, dus we gaan de goede kant op.”

Lees hier het hele interview met Patrick Huntjens in ScienceGuide. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.