Patrick Huntjens
Patrick Huntjens

Patrick Huntjens

lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

Werk samen met Patrick

Even voorstellen

Prof. Dr. Patrick Huntjens is lector Sociale Innovaties in het Groene Domein bij het RIC-AFL, en tevens hoogleraar Governance of Sustainability Transitions, een persoonlijke leerstoel bij Maastricht Sustainability Institute (MSI) van de School of Business and Economics (SBE), Universiteit Maastricht. Patrick is tevens voorzitter van de Participatietafel Voedseltransitie (2021-2025) van DuurzaamDoor, een multistakeholder kennis- en innovatieprogramma van de Nederlandse overheid.

Patrick is uitgeroepen tot ‘Lector van het Jaar 2021’, en samen met zijn studenten winnaar van de Nationale Hackathon Circulaire Economie 2021.

Zijn onderzoek richt zich op sociale / maatschappelijke innovaties die de impact (kunnen) hebben van een doorbraak- of systeeminnovatie, in het bijzonder gericht op de transitie naar een duurzame, gezonde en rechtvaardige samenleving. In het onderzoek staan governance-vraagstukken centraal, met aandacht voor kwesties als collectief leren, transdisciplinair samenwerken, inclusiviteit, politiek en macht in transities, en voortbouwend op het brede veld van governance en innovatiestudies, complexiteitstheorie en systeemtheorie.

Actueel onderzoek richt zich onder andere op:

  1. de voedseltransitie
  2. de transitie naar de stad van de toekomst
  3. de transitie van lineaire naar circulaire economie

Samenwerken

Samenwerking is gericht op gezamenlijke kennisontwikkeling over maatschappelijke innovaties en deze kennis inzichtelijk en toegankelijk te maken, door nieuwe kennis en/of inzichten direct toe te passen in de 5 O’s (onderwijs, ondernemers, onderzoek, overheid en omgeving).

'Towards a Natural Social Contract'

Nu beschikbaar

Wie is Patrick Huntjens?

Expertise

Patrick heeft een multi-disciplinaire achtergrond als ecoloog (Radboud Universiteit) en politicoloog (UvA, cum laude) en is gepromoveerd (magna cum laude) als complexe systeemwetenschapper (Universiteit Osnabruck, Duitsland). Hij heeft in de afgelopen 20 jaar in meer dan 40 landen gewerkt. Van 2017-2019 werkte hij als directeur van The Hague Humanitarian Cooperative for Water (HHCW), van 2013-2017 als Head of Water Diplomacy and Climate Governance bij The Hague Institute for Global Justice, en van 2011-2013 was hij directeur van de Stichting Water Partner. Bij de WUR was hij coördinator van het Centre of Excellence - Governance of Climate Adaptation van 2010-2012, en van 2006-2010 was hij coördinator van EU-Asia relaties op het thema ‘water governance’ in het door de EU gefinancierde multi-stakeholder platform ASEM-Waternet. In de periode 2000-2006 werkte hij als beleidsmedewerker bij verschillende ministeries (I&M en BUZA) en als internationaal adviseur bij RoyalHaskoning DHV.

Ervaring

Huntjens heeft een multidisciplinaire achtergrond als bioloog en politicoloog/internationale betrekkingen (cum laude) en is bestuurskundig gepromoveerd (magna cum laude) op governance of climate adaptation in samenwerking met Elinor Ostrom (Nobelprijswinnaar Economie in 2009). Een overzicht van zijn academische publicaties is hier te vinden.

Huntjens heeft 20 jaar werkervaring in meer dan 40 landen in zowel de private als de publieke, non-profit en academische sectoren. Zijn standpunt is dat je niets aan kennis hebt als je het niet effectief communiceert en gebruikt. Onder dit mom zet hij zijn kennis ook in als internationaal teamleider, bemiddelaar, procesmanager en facilitator in participatieve en adaptieve planprocessen. Zo was hij van 2013 tot 2017 Head of Water Diplomacy and Climate Governance bij The Hague Institute for Global Justice, en van 2014 tot 2015 bemiddelaar (Track II) in het waterconflict tussen Israël en Palestina, in opdracht van het Geneva Initiative en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Andere opdrachtgevers waren de Wereldbank, Verenigde Naties, Europese Commissie, verschillende regeringen en maatschappelijke organisaties.

"Ik zet mijn kennis en ervaring in om de nieuwe generatie die de duurzaamheidstransitie moet gaan voltooien, klaar te stomen."

Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein

Nieuws

Werk samen met Patrick

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0621115205