08
september
2021
|
11:47
Europe/Amsterdam

‘Ik wil samenwerken om duurzamere digitale media te ontwikkelen’

Ben Wagner, nieuwe lector Media, Technology and Society

Ben Wagner Lector InHolland VCornel(c) 2021 1475

Per 1 september is Ben Wagner lector van een nieuwe onderzoekslijn bij Hogeschool Inholland: Media, Technology and Society. Ook is hij gestart als leidinggevende van het Sustainable Media Lab. Ben doet al jaren onderzoek naar hoe technologie en vooral digitale media invloed heeft op ons dagelijkse leven. “Wat betekent het als je afhankelijk raakt van een paar big tech companies? Ik wil studenten de ogen openen zodat ze bewust keuzes maken en kunnen werken aan duurzamere alternatieven.”

Al in 2011 schreef de Amerikaanse internetondernemer Marc Andreessen in zijn essay ‘Why software is eating the world’ hoe bepalend softwarebedrijven zijn voor de economie. “Inmiddels zijn software én hardware onderdeel van alles wat we doen”, stelt Ben. “Hoe we werken, consumeren, met elkaar omgaan. We bevinden ons in een tijd van grote technologische veranderingen en onze ervaringen veranderen daardoor.”

Impact van digitale media
De verwevenheid van technologie en digitale media in ons dagelijks bestaan roept vragen op. “Hoe zit het met de macht van de big tech companies die het succes van bedrijven bepalen, simpelweg door apps wel of niet toe te laten op hun platforms? Of kijk naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hoe werkt het adverteren op digitale media door politieke partijen? Wie zijn daarbij betrokken, wat kost het? Bij gedrukte media kun je je daarvan makkelijker rekenschap geven, maar met digitale media is dat ondoorzichtiger.”

We bevinden ons in een tijd van grote technologische veranderingen en onze ervaringen veranderen daardoor.
Ben Wagner, lector Media, Technology & Society

Internationaal onderzoek
Ben heeft op verschillende plekken in en vooral buiten Nederland onderzoek gedaan naar de impact van digitale media en technologie op de samenleving en hoe ze duurzaam kunnen bijdragen aan onze mensenrechten. De geboren Oostenrijker zette onder meer het Center for Internet & Human Rights op aan de European University Viadrina, gaf leiding aan het Sustainable Computing Lab aan de Vienna University of Economics and Business en was lid van het adviesorgaan van ENISA, het Europese agentschap voor netwerk- en informatieveiligheid.

Ogen openen
“Mijn doel is om de ogen van mensen te openen. Wat is de betekenis van digitale media en technologie in onze dagelijkse realiteit? Begrijp me goed: ik ben er niet tegen. De platforms van nu zorgen voor prachtige nieuwe mogelijkheden en kansen. Maar de vraag is of ze sociaal en economisch houdbaar zijn. Sommige platforms leiden tot onwenselijke werkomstandigheden of blijven verliesgevend. Kunnen we daar iets beters, duurzamers voor samenstellen?”

Ben Wagner_Digitale Media

Duurzame businessmodellen
Voorbeelden van duurzame alternatieven zij er volgens Ben al, ook in Nederland. “Denk aan Fairphone, een bedrijf dat bewust nadenkt over de smartphone en daar een businessmodel tegenover zet met een positieve impact voor werk- en leefomgeving. Zo wil ik ook de ogen van studenten bij Inholland openen. Niet zomaar de standaardtools gebruiken maar eerst scherp inzicht hebben in hun betekenis en dan goed geïnformeerd keuzes maken.”

Sustainable Media Lab
Voor de studenten, de professionals van morgen, gaat Media, Technology and Society nog verder. “Als een community van onderzoekers zijn we jarenlang bezig geweest met onderzoek en debat. Aan de nieuwe generatie is het de taak om aan de slag te gaan en verandering te realiseren. De vraag naar duurzame media groeit. We gaan naar een toekomst met kleinere, diverse mediabedrijven en meer gespecialiseerde tools. Een fantastische uitdaging waar studenten nu aan kunnen werken. Via het Sustainable Media Lab wil ik hen de ruimte bieden die toekomst vorm te geven, samen met andere onderzoekers, experts en partners uit het werkveld.”

Studenten zien kansen voor verandering
Ben ziet uit naar de samenwerking met studenten. “Waar het kan probeer ik hen te betrekken in mijn onderzoek. Of het nu gaat om beleidsregels voor platforms, technologische ontwikkeling of het opzetten van businessplannen, mijn ervaring is dat studenten iets bijzonders meebrengen: hun enorme energie. Zij zijn niet verstrikt in het langzame proces van onderzoek en discussies. Ze zien misschien meteen wel nieuwe kansen en kunnen daarmee een krachtige verandering teweegbrengen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.