Alkmaar,
07
juni
2022
|
07:23
Europe/Amsterdam

'Ik zoek naar manieren om racisme beter te herkennen en bespreekbaar te maken'

Studentendecaan Mireille van der Zee

Foto Mireille

Ruim een jaar is Mireille van der Zee studentendecaan bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Zij staat open voor de problemen van alle studenten. Zo ook voor studenten die te maken hebben met discriminatie en racisme. Een moeilijk onderwerp waarover studenten niet snel vertellen, is haar ervaring. “Daarom ben ik op zoek naar manieren om institutioneel en interpersoonlijk racisme beter te herkennen en bespreekbaar te maken.” Laat dit nu net het onderwerp zijn van de komende Community of Practice (CoP) Diversiteit op donderdag 23 juni.

Mireille is van huis uit psycholoog. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat iedereen gehoord wordt, ongeacht wie hij of zij is. Je moet helemaal jezelf kunnen zijn. Dit betekent dat ik me als gesprekspartner bewust wil zijn van mijn eigen vooroordelen.” 

Nauwelijks besproken
Het valt Mireille op dat racisme vaak onbesproken blijft. “Maar we weten dat het bestaat. Los van de onderzoeken en cijfers hierover: vraag het studenten van kleur en de verhalen komen vanzelf.”

Proactief navragen
Dat is precies wat Mireille doet: studenten proactief en open vragen naar ervaringen met discriminatie in de breedste zin van het woord. “Want studenten komen daar niet makkelijk zelf mee. En dat kan ik me goed voorstellen. Het kan lastig zijn voor een student om ervaringen van racisme te delen. Toch zou ik het heel fijn vinden als studenten weten dat ze daarover met mij in gesprek kunnen. Daarom breng ik het zelf regelmatig ter sprake.”

groepje_studenten_computer

Elk studentgesprek maatwerk
Studenten kunnen schrikken of zich ongemakkelijk voelen als het onderwerp ter tafel komt, weet Mireille. “Ze zijn soms verrast, maar wat volgt is altijd een fijn gesprek. Hoe dit verloopt is maatwerk. Het hangt af van wat ze hebben meegemaakt en wat ze erover willen vertellen. Sommigen zullen aangeven geen last te hebben van racisme. Anderen zeggen dat ze elke dag leven met discriminatie. Ik ga na hoe ze ermee omgaan en wat er nodig is om zich beter te voelen. En ik vraag hoe ze het vinden om dit met mij te bespreken, omdat ik racisme nooit zelf heb meegemaakt.”

Jaarplan decanaat
Discriminatie en racisme onder studenten zijn belangrijke thema’s bij Hogeschool Inholland. De onderzoekslijnen Diversiteitsvraagstukken en Inclusion and the Creative Industries doen er onderzoek naar, bijvoorbeeld binnen het project Stagediscriminatie? Hoeft niet!. Ook het decanaat van Inholland Alkmaar pakt het vraagstuk op. “In ons jaarplan hebben we het doel opgenomen om meer zicht te krijgen op signalen van discriminatie en racisme en de gevolgen ervan voor studenten. Naast dat we met een student kunnen meedenken, kan een student ook naar de vertrouwenspersoon.”

Bijeenkomst 23 juni: hoe pak je racisme aan?
Volgens Mireille kan het lastig zijn signalen van discriminatie en racisme direct te herkennen en te bespreken. “Ik ben nog op zoek naar manieren om racisme beter te herkennen en bespreekbaar te maken en zo misschien een verandering te kunnen brengen voor studenten.” Mireille is lid van de CoP Diversiteit en kijkt uit naar de volgende online bijeenkomst, op donderdag 23 juni van 14.00 tot 16.00 uur. Want deze bijeenkomst staat juist geheel in het teken van antiracisme in het onderwijs: hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Geïnteresseerd? Meld je nu aan voor de CoP en je krijgt te zijner tijd een uitnodiging om de bijeenkomst bij te wonen. 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Angela Jellesma
14
June
2022
Beste Mireille,
Ik zou wel willen deelnemen op 23 juni, maar vroeg me af of het mogelijk (en zinvol!) is om de aanwezige deeltijdstudenten ook te laten deelnemen? Ik heb namelijk vanaf 15:00 leercoaching. Idee? Ik hoor het graag! Het betreft een aantal studenten (geen hele groepen).
Vriendelijke groet Angela