Den Haag,
05
december
2019
|
07:26
Europe/Amsterdam

‘In diversiteit heeft Inholland een voorbeeldfunctie’

Teamleider Arsjaad Imami haalt inspiratie uit Community of Practice

Arsjaad Imami

“In het onderwijs hebben we het allemaal druk. Maar de afgelopen twee uur gaven me voldoende inspiratie om het komende halfjaar met nieuwe energie mijn werk te doen.” Met een grote glimlach op zijn gezicht verliet Arsjaad Imami de eerste Community of Practice (CoP) Diversiteit van dit jaar bij Inholland Den Haag. Wat hem zo blij maakte? Onder meer de verrassend praktische tips om meer te doen met diversiteit.

Meerdere malen per jaar organiseert het onderzoeksteam Diversiteitsvraagstukken de CoP’s: inspirerende, open bijeenkomsten waarin collega’s van Inholland ervaringen en kennis uitwisselen over diversiteit in hun werk. Op donderdag 7 november schoof Arsjaad, teamleider bij de opleidingen Facility Management en Facilitair Eventmanagement, voor het eerst aan.

Werken met diverse studenten
“Ik ben als jongen met een islamitisch hindoestaans-Surinaamse achtergrond opgegroeid in een achterstandswijk in Rotterdam. Later ben ik me gaan afvragen waarom mijn oude vrienden daar niet alles uit zichzelf hebben kunnen halen. Het bepaalde mede mijn keuze voor het onderwijs. Ik wil werken met een diverse groep studenten. En dan bedoel ik divers in de breedste zin van het woord: qua cultuur, kleur, gender, seksuele voorkeur; alles.”

Uitdagende debatten
Voorheen organiseerde Arsjaad als docent bij de opleiding Business IT & Management debattoernooien voor studenten. “Daar zat altijd een diversiteitsvraagstuk in. We daagden studenten uit een stelling te verdedigen van een ander. Vertel jij als jongen met een ‘orthodoxe’ achtergrond maar waarom vrouwenemancipatie belangrijk is. Zo ontdek je dat er meerdere waarheden bestaan. Bij Inholland is er een warme, veilige sfeer waarin we het hierover met elkaar kunnen hebben. De CoP is daar ook een mooi voorbeeld van.”

Hier kunnen we studenten meegeven hoe je je oordeel kunt uitschakelen, je verplaatst in een ander en verschillen accepteert. Als mij dat al bij een paar studenten lukt en zij daarmee de wereld een beetje mooier gaan maken, heb ik voldoening van mijn werk. Over zingeving gesproken!
Arsjaad Imami, teamleider Facility Management

Gebouwen voor iedereen
De CoP van 7 november ging over zingeving in divers onderwijs. Journalist Henk Steenhuis legde uit dat zingeving onder meer bestaat uit een zintuiglijke ervaring. Dat kan leiden tot verrasseend concrete voorbeelden, zoals de inrichting van een gebouw. Collegevoorzitter Jet de Ranitz was ook aanwezig. Ze stipte aan dat dit voorbeeld voor Inholland geen fictieve casus is gezien de toekomstige Campus aan het IJ. Arsjaad: “Interessant vind ik hoe we dit nieuwe gebouw zo inrichten, dat mensen met diverse achtergronden er zich thuis voelen en op een mooie manier met elkaar samenleven. Wie kun je bij die inrichting beter betrekken dan onze studenten? Zeker studenten van opleidingen zoals Facility Management, die opgeleid worden om na te denken over gebouwinrichting. In hen zit de diversiteit. Bovendien leren ze zo naar elkaar te luisteren, de verschillen te zien en vanuit die verschillen elkaar beter te begrijpen: precies de skills die ze nodig hebben in de maatschappij.”

Kunst over andere werelden
Volgens Arsjaad zal de Campus aan het IJ ook gebaat zijn bij vrij toegankelijke expositieruimten. “Hang er kunst op, wat bij uitstek een zintuiglijke ervaring is. De ene keer gaat de kunst over de gay community, de volgende keer over de islam. Studenten maar ook omwonenden kunnen de kunst en de verhalen eromheen tot zich nemen. Ze komen daarmee op een heel ongedwongen manier in aanraking met andere werelden. Dat zet aan tot nadenken, tot een dialoog.”

Naar een nieuwe samenleving
“Inholland is de maatschappij in het klein”, zegt Arsjaad. “We hebben een voorbeeldfunctie. Hier kunnen we studenten meegeven hoe je je oordeel kunt uitschakelen, je verplaatst in een ander en verschillen accepteert. Als mij dat al bij een paar studenten lukt, als zij daarmee de wereld een beetje mooier gaan maken, heb ik voldoening van mijn werk. Over zingeving gesproken!”

Diversiteit leeft
Als teamleider moedigt Arsjaad collega’s aan de komende CoP’s te bezoeken. “Diversiteit leeft in het onderwijs en in de samenleving. Daar wil je als docent dus ook tijd voor maken. Laat je kennis hierover verrijken door een keer aanwezig te zijn bij een CoP. Het hoort erbij. En wie weet kun je meteen iets ervan terugbrengen in je werk.”

Volgende CoP: breakdancer Redouan Ait Chitt!

Op donderdag 23 januari staat de volgende CoP-bijeenkomst op het programma. Daarin vertelt de breakdancer Redouan Ait Chitt, alias Redu, zijn inspirerende verhaal. Na een spetterend dansoptreden zal de oud-Inhollandstudent van Creative Business vertellen over zijn ervaringen met en visie op diversiteit en inclusie en zijn weg naar de top. Wat kun jij van zijn energie en gedrevenheid leren? Bekijk alvast hoe Redouan danst en vertelt en meld je aan!