Austin/Amsterdam,
04
april
2024
|
14:46
Europe/Amsterdam

Inholland-delegatie bezoekt SXSW: investeren in innovatie in tijden van transitie

Dutch opening Iris Jean

Vernieuwers, creatieve geesten en vooraanstaande denkers van over de hele wereld bezochten vorige maand de South by Southwest-conferentie (SXSW) in Austin, Texas. Om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie, film en muziek te verkennen. Onder leiding van collegelid Marije Deutekom was ook een delegatie van Hogeschool Inholland aanwezig bij dit grensverleggende evenement, met focus op immersive experiences en maatschappelijke toepassingen hiervan. 

Immersive experiences zijn ‘meeslepende ervaringen’ waarbij je met behulp van technologie onder wordt gedompeld in een nieuwe realiteit. Tijdens SXSW was hier veel aandacht voor en de impact ervan in de maatschappij. In het onderwijs speelt immersive learning een steeds grotere rol, waarbij studenten zich dankzij simulaties kunnen voorbereiden op de realiteit. Zo is bij Inholland Amsterdam ook een immersive room waar studenten Verpleegkunde en Social Work praktijksituaties kunnen oefenen in een veilige setting. Tijdens SXSW werd duidelijk dat de ontwikkelingen snel gaan, ook bijvoorbeeld op het gebied van AI. De discussies gingen veelal om de ethische vraagstukken. Welke rol geven we nieuwe technische middelen en wat betekent het voor onszelf en voor toekomstige professionals?

SXSW

Belang van SXSW voor Inholland 
“In een tijd van veranderende omgevingen is het van cruciaal belang dat onderwijsinstellingen zich blijven aanpassen en vernieuwen," aldus Marije Deutekom, die het belang van wendbaarheid voor kennisinstellingen benadrukt. “De transities en innovaties gaan zo snel, het is essentieel dat wij als kennisinstelling wendbaarder worden en ervoor zorgen dat we echt de blik naar buiten houden. Zo kunnen we blijvend meeontwikkelen met technologie en ons onderwijs en onderzoek innoveren om professionals van de toekomst op huidige en ook toekomstige beroepen voor te bereiden. ”

Arsjaad Imami, manager onderwijs en onderzoek van het domein Creative Business, vertelt over hoe dit naar het onderwijs wordt vertaald: “Experts uit de bedrijfs- en onderzoekswereld hebben inzichten gedeeld over huidige en opkomende trends, waarbij zij een beroep doen op het onderwijs om wendbare professionals op te leiden. Dit impliceert meer focus op ontwikkelingen zoals AI, duurzaamheid, robotica en IX, als ook op vaardigheden als sociale verbinding, veerkracht, kritisch denken, ethisch handelen, creativiteit, diversiteit en inclusie. Binnen het domein Creative Business zijn we bezig om deze inzichten met elkaar te delen en ze nog beter te integreren in onze visie en profilering. Dat heeft al heeft geleid tot het aanscherpen van enkele opleidingsprofielen en curricula.”

Innovatie in onderwijs en onderzoek 
Hogeschool Inholland verzorgde ook zelf een sessie in samenwerking met ClickNL en Creative NL met als titel A Transatlantic Dialogue about IX and public values. Daarin gingen betrokkenen bij (praktijkgericht) onderzoek met elkaar in gesprek over de behoefte aan onderzoek en innovatie rond immersive experiences en pubieke waarde. Dit betrof toepassingen van IX (Immersive Experience) voor maatschappelijke doelstellingen zoals in de zorg, voor sociale betrokkenheid, betrokkenheid bij de planeet of het voeden van empathie voor mensen met een andere positie in de maatschappij dan jijzelf. Maar ook ging het over de zorgen rond IX en de noodzaak publieke waarden te beschermen in relatie tot IX. Denk bijvoorbeeld aan zorgen over toegankelijkheid, privacy, veiligheid, desinformatie en gebrek aan sociale connectie. 

Nieuwe partnerschappen en onderzoeksmogelijkheden 
Het bezoek aan SXSW bood ook kansen voor het aangaan van nieuwe (inter)nationale partnerschappen en het verkennen van onderzoeksmogelijkheden. Door deel te nemen aan netwerkevenementen en gesprekken met vertegenwoordigers van andere onderwijsinstellingen en bedrijven, heeft Inholland de basis gelegd voor toekomstige samenwerkingsverbanden en onderzoeksprojecten. Zo is met de University of Texas gesproken over een samenwerking. 

DutchOpening - Iris Jean, Iris en Lars, studenten van het Conservatorium van Inholland

Optreden conservatoriumstudenten 
Een bijzonder hoogtepunt van het bezoek waren de optredens van het artiestenkoppel Iris Jean, bestaande uit Iris de Boer en Lars Broekhuijse, twee studenten van het Conservatorium van Inholland. Zowel tijdens de opening van het Inholland house als tijdens een showcase in de stad bracht het duo het publiek tot adembenemende stilte met hun fantastische muziek. De optredens en tour van Iris en Lars in de VS zijn het resultaat van hard werken en doorzetten. Of zoals Iris het zelf zegt “Vet mooie dingen maken en heel hard werken”. “Iris Jean is een exponent van het feit dat het Conservatorium de nieuwe studierichting Creative Artist is begonnen; alsmede nieuwe studie Ad E-music en dat we introkamp met alle studenten doen van alle jaargangen zodat er direct een community ontstaat”, aldus Richard Zijlma artistiek leider van het Conservatorium van Inholland. 

Blijvend investeren in kennis, partnerschappen en onderzoeken
Het bezoek aan SXSW heeft Inholland nieuwe inzichten opgeleverd, zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van onderzoek. De Inholland-delegatie bedankt Creative NL en New Dutch Wave voor het begeleiden van de Nederlandse delegatie.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ed Loeffen
05
April
2024
Wat is in godsnaam IX? Volgens Google is het een type BMW.
Daan Stet
05
April
2024
Goede vraag Ed, het gat hier om Immersive Experience, oftewel Immersive technologie. Meer informatie kun je vinden via https://www.kennisnet.nl/technologische-innovatie/immersive-technologie/