Amsterdam,
19
april
2024
|
10:34
Europe/Amsterdam

Inholland-studenten winnen Applied Science Pitch Competition

'Fantastisch om studenten zo te zien schitteren'

Finalisten DAS

Bij de Pitch Competition van stichting Domein Applied Science kunnen Life Science & Chemistry-studenten uit Nederland hun onderzoek presenteren en prijzen winnen. Eind maart behaalden drie Inholland-studenten een plek bij de top zes: één van Chemie en twee van Biotechnologie (BT). Zico Verhoeff (BT) won de eerste prijs met zijn pitch over communicatie tussen plantencellen en chloroplasten. Tweede werd Marjam Saleh (BT) met haar onderzoek naar schimmelresistentie bij tomatenplanten: “Ik kan nog steeds niet geloven dat ik in de prijzen ben gevallen. Wat was dit tof om mee te maken!”  

Beide studenten zijn inmiddels begonnen met een vervolgstudie, aan Wageningen University & Research (WUR) met een master in Plant Biotechnology. “Wij zijn supertrots”, zegt Elysa Overdijk, docent groene biotechnologie bij Inholland. “Dit is de nieuwe generatie onderzoekers, fantastisch om hen zo te zien schitteren. Zij dragen prachtig uit wat voor kwaliteit onze Life Sciences & Chemistry-opleidingen opleveren.” 

De Pitch Competition wordt jaarlijks georganiseerd door Domein Applied Science (DAS) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en het Nederlands instituut voor Biologie (NIBI). Elysa: “Binnen DAS richten we ons als hbo-opleidingen in de toegepaste natuurwetenschappen op kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek, om beter te kunnen voldoen aan de vraag naar professionals in de maatschappij.”  

De perfecte pitch 
Uit negentien video-inzendingen werden de beste zes geselecteerd voor een live-presentatie tijdens de jaarlijkse DAS-conferentie, waaronder Inholland-studenten Zico Verhoeff, Marjam Salah en Naaznien Jahangier. Hun pitches werden beoordeeld door een jury bestaande uit onderzoekers en bedrijfsvertegenwoordigers. In zijn winnende pitch vertelde Zico over zijn onderzoek in het Cell and Developmental Biology-laboratorium in Wageningen (WUR): “Mijn onderzoek was om te kijken of mos, een heel simpel plantje dat zich goed onder de microscoop laat bekijken, kan helpen om de communicatie tussen plantencellen en chloroplasten (bladgroenkorrels) te bestuderen. Chloroplast is het allerbelangrijkste aan planten, daardoor kunnen ze zelf hun voedsel maken. En zonder planten kunnen wij niet bestaan; van onze voeding tot onderdak, planten regelen alles. Daarom is het zo leuk om hier onderzoek naar te doen.” 

Het was docent Elysa die hem wees op de pitchcompetitie. “Ik was behoorlijk zenuwachtig, maar eenmaal op het podium was het echt leuk, het enthousiasme van het publiek was bijna tastbaar. Wel was het een uitdaging om alles zo te verwoorden dat iedereen het begrijpt, maar ik heb net zo lang geschaafd tot ik de perfecte pitch had. Dit was echt een nieuwe stap in mijn ontwikkeling, om te leren hoe je complexe wetenschappelijke concepten overbrengt aan een breed publiek. Had je me dit vier jaar geleden gezegd, dan had ik je niet geloofd: dat ik zo’n onderzoek zelfstandig zou uitvoeren en daarover op zo’n podium zou durven vertellen.” 

Brede basis 
Ook voor Marjam was de pitchwedstrijd een unieke ervaring. “Hoe vat je één jaar onderzoek in twee minuten samen? Ik moest me dus beperken tot enkele highlights, maar desondanks was het ongelooflijk tof om te doen.” Haar afstudeerstage bij Wageningen (WUR) maakte deel uit van een PhD-project gericht op Fulvia fulva, een schimmel die bladvlekkenziekte veroorzaakt in tomatenplanten. “Belangrijk, want dit heeft grote impact op onze wereldwijde tomatenproductie, economie en voedselzekerheid. Er waren nieuwe effectoren gekarakteriseerd en mijn rol was om te kijken of we, door die uit te schakelen, de duurzaamheid van resistentiegenen kunnen voorspellen.”  

Marjam is blij met haar keuze voor Biotechnologie bij Inholland. “Vooral vanwege de brede basis en veelzijdigheid, inclusief vakgebieden als medisch onderzoek en chemie. Deze opleiding heeft een waardevolle fundering gelegd voor mijn toekomstige carrière." 

Kers op de taart 
Eerder namen Marjam en Zico al deel aan een educatieprogramma van de European Space Agency (ESA) in Noordwijk, waarbij teams internationaal werden geselecteerd om experimenten uit te voeren. Hun team onderzocht het vitamine C-gehalte in microgreens of kiemplantjes na behandelingen met verhoogde zwaartekracht en gewichtloosheid, wat van belang kan zijn voor toekomstige ruimtemissies. Marjam: “Je komt in contact met experts die al jaren bezig zijn met onderzoek en puur door met hen te praten krijg je al zoveel ervaring en kennis mee. En daarnaast hebben we een hele mooie prestatie geleverd. De Pitch Competition, ESA - dit soort dingen maken je studie dubbel de moeite waard. Het is echt de cherry on top.” (Lees hier meer over dit project) 

‘Topopleiding’ 
Volgens Zico steekt de opleiding van Inholland ver boven alle andere hbo-opleidingen uit. “De lesstof die we hebben behandeld ligt bijna op universitair niveau, en ik merk nu dat ik veel zelfstandiger ben in het lab dan studenten die hun bachelor aan de universiteit hebben gedaan. Het is misschien wel de belangrijkste bijdrage van mijn studie.” Hij hoopt dat mensen geïnspireerd raken en beseffen hoe interessant het is om plantonderzoek uit te voeren, vooral in het licht van klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking. “Bovendien komen bijna alle docenten zelf uit het werkveld of hebben promotieonderzoek gedaan. Mijn enthousiasme voor dit vakgebied is dan ook grotendeels aan hun ervaring en aanstekelijke passie te danken.” 

Bekijk hier de pitches van Zico, Marjam en Naaznien

  

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Chris Buijsman
19
April
2024
"Volgens Zico steekt de opleiding van Inholland ver boven alle andere hbo-opleidingen uit." “De lesstof die we hebben behandeld ligt bijna op universitair niveau, en ik merk nu dat ik veel zelfstandiger ben in het lab dan studenten die hun bachelor aan de universiteit hebben gedaan."

Volgens mij hoef ik hier weinig meer aan toe te voegen behalve een diepe buiging te maken voor het docententeam van Life Sciences & Chemistry @Inholland Amsterdam...Ga die pitches bekijken!