Haarlem,
16
februari
2023
|
18:11
Europe/Amsterdam

Inhollandse Nieuwe: eerstejaars op weg naar nieuwe bouwplannen

Mooie presentaties van projecten bij Bouwmanagement, Bouwkunde en Civiele Techniek

Hoe werkt zo’n ontwerpfase van projectontwikkeling in de woningbouwbranche eigenlijk? De eerstejaarsstudenten van de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed/ Ruimtelijke Ontwikkeling van Hogeschool Inholland Haarlem doken erin. Met veel trots presenteerden ze hun plannen voor nieuw te ontwikkelen woonwijken. Groen, ruimte, rust en goede bereikbaarheid blijken de kernwoorden. Bij de opleidingen Bouwkunde in Alkmaar en Haarlem mochten de studenten zich wagen aan een ontwerp voor een ‘onderzoekshuis’ in de duinen van Castricum. De studenten Civiele Techniek bij Inholland Alkmaar hebben gewerkt aan de uitbreiding van een jachthaven in Andijk.

In het project in Haarlem verplaatsten de studenten zich in de positie van een particuliere belegger die bekend is met de bouwbranche. Zijn opdrachtgever is op zoek naar een geschikte locatie voor het realiseren van vijftig tot tachtig woningen. De projectgroep ging op zoek naar een goede plek, door die te toetsen op verschillende punten. Daarnaast maakten de studenten een stedenbouwkundig plan en stelden ze hierover een rapport op. De plannen van de elf groepen in Haarlem werden met soms enige zenuwen maar op professionele wijze aan het publiek -waaronder familie, vrienden en docenten- gepresenteerd.

Vooraf aan al deze presentaties gingen zeven weken flink bikkelen vooraf, vertelt Jasper Lots, student Bouwmanagement & Vastgoed, die met zijn projectgroep dook in de mogelijkheden voor een bouwterrein aan de Leidsevaart in Bennebroek. Tijdens hun presentatie was veel groen en gebruik van de waterpartijen te zien. En een megagroot jacht, dat je zou kunnen aanleggen als je er een huis kocht en bij het publiek een glimlach op de gezichten toverde. Jasper: “Het was ontzettend leuk om te doen. We hadden een fijne groep, we waren goed gematcht en konden prettig samenwerken. Ik heb mijn klasgenoten een stuk beter leren kennen, heel leuk! Iedereen bracht genoeg in en stond open voor elkaars ideeën. Het presenteren ging ook wel goed. Het is leuk om even aan de bouwwereld te proeven. Ik ga de komende jaren nog leren wat er goed bij me past, maar vooralsnog vond ik alles echt interessant om te doen. Een plan uitwerken en samenwerken met gemeenten, lijkt me geweldig.”

Er werden drie prijzen uitgereikt. Een aanmoedigingsprijs, een docentenprijs en een publieksprijs. Die laatste ging naar groep 9, die een villawijk in Almere-Overgooi ontwierp. Bibian Wegman zat in deze groep: “Onze medestudenten zeiden al dat ze onze maquette zo mooi vonden. Iedereen had huisjes van piepschuim, wij maakten ze met een 3D-printer, dus dat gaf net even een andere indruk. Het project was een flinke uitdaging, we hadden een villawijk in Almere en onze kavels waren groter dan de kavels van de anderen. We moesten ook rekening houden met sociale woningbouw die er moest komen. Het begon met veel bellen met de gemeente en met een makelaar. En daarna dus het maken van de maquette. De bomen heb ik gemaakt, heel gedetailleerd met piepschuim en met een tandenstoker er puntjes op gezet. We zijn er dagen mee bezig geweest, maar dat was het waard. We zijn er ongelooflijk trots op! Het begint meteen te borrelen: ja, ik heb de goede studie gekozen.”

Ook docent Ted van der Klaauw is blij met wat zijn studenten hebben neergezet: “Het is fantastisch om te zien hoeveel ze al in zeven weken hebben bereikt. We konden twee jaar lang door corona geen maquettes maken, maar nu konden ze wel hun creativiteit gebruiken. Je ziet dat ze het ook leuk vinden om zo’n plan in beeld te brengen. Ze moesten eerst analyseren, afspraken maken met de gemeente en een makelaar. Met al die informatie gingen ze op projectdagen zelf schetsen. Dan zie je dat ze allemaal ook nog eens digitaal kunnen tekenen en uiteindelijk een goed presentabel plan kunnen maken. We zijn onder de indruk van onze studenten. Het ontwerp van de winnaar van de publieksprijs zat stedenbouwkundig goed in elkaar, net zoals het plan. En de uitvoering was met oog voor detail. Het groen, de boompjes en de wegen. Hun plan was ook goed aangepast op de locatie. Daardoor sprongen ze eruit.”

“Het plan van groep 8 in Purmer-Zuid -dat de docentenprijs won- vond ik leuk omdat ze in de maquette creatief waren met foto’s van gras en foto’s van openbare verharding. Het was een marktconform en realistisch plan", vertelt Van der Klaauw. "De laatste groep had gekozen voor het Beemsterpark, zij wonnen de aanmoedigingsprijs. Het was een mooie symmetrische maquette, met gebogen straten. Een prima plan, goed uitgewerkt en het klopte ook qua maatvoering.”

In Alkmaar was de opdracht voor de studenten van Bouwkunde het ontwerpen van een ‘onderzoekshuisje’ in de Castricumse duinen. Docent Tamar Bessem: “Vanuit het gebouw moesten onder meer de sterren en de milieu-impact van vliegtuiglawaai worden onderzocht. Daarnaast moest het demontabel zijn en geen schade aan de natuur achterlaten. Er moesten circulaire materialen worden gebruikt. Het waren zes groepen met studenten en iedereen koos voor houten constructies. Iedereen ging ook voor creatieve ontwerpoplossingen en duurzame energietechnieken, met zonnepanelen en warmtepompen.”

De groep die de docentenprijs won maakte een ontwerp waarin alle elementen van de opdracht aan bod kwamen. Ze ontwierpen een rond gebouw, heel bijzonder en creatief. Tess Onderwater zat in deze winnende groep, die zich ’t Kwalletje noemde: “Ik ben heel blij dat ons vele werk beloond is. Het was ontzettend leuk om te doen!”

De studenten Civiele Techniek in Alkmaar hadden van Advies- en ingenieursbureau Prommenz in Schagen de opdracht gekregen een uitbreiding van de jachthaven in Andijk met 750 ligplaatsen en 10 drijvende woningen te ontwerpen. Deze opdracht omvatte de indeling van de jachthaven, ontwerp en dimensionering van een dam, een beweegbare brug, steigers en drijvende woningen. Naast berekeningen en tekeningen hebben de projectgroepen ook een filmpje gemaakt van het projectgebied met alle ontworpen objecten.

Kortom, succesvolle projecten van onze eerstejaarsstudenten die al goed op weg zijn naar het maken van nieuwe bouwplannen voor in de toekomst.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.