Delft,
01
april
2020
|
08:30
Europe/Amsterdam

Biomimicry workshop tijdens Inholland Sustainable College Tour

Innovatieve en duurzame nature-inspired ideeën

T.h.t.; weg ermee! Silke Brakkee, Ireen van Deelen, Roos Ten Kate, Chayenne Steffen en Olivier van Ham (studenten van de opleiding Landscape, Environment and Management van Hogeschool Inholland bedachten door middel van een biomimicry kaartspel het beste verpakkingsidee. Ze wonnen er onlangs mee bij Inholland Delft tijdens de Biomimicry workshop. 

 

De vijf studenten bedachten zeshoekvormige vleesbakken van gerecycled plastic. Deze vleesbakken zijn voorzien van een onderlaag die gebaseerd is op het effect dat optreedt bij bladverliezende bomen. De laag geeft in de kleuren groen (nog goed bruikbaar), oranje (nog bruikbaar) en rood (niet meer bruikbaar) de houdbaarheid van het vlees aan. Met dit idee kan voedselverspilling voorkomen worden. En de vorm leidt tot een effectiever transport.

Van powerballen tot hydrocones
Overige ideeën die tijdens de workshop zijn bedacht waren onder andere de Power Bolletjes die onder invloed van osmotische waarden water afgeven of vasthouden. De bolletjes zijn speciaal bedoeld voor planten en groenten die een zekere waterbehoefte hebben en lang houdbaar moeten zijn. Ook werd de Hydro Cone bedacht, een luchtbevochtiger gebaseerd op een dennenappel. Een ander idee voor een verpakking is gebaseerd op een zeekomkommer waardoor de structuur van de verpakking van zacht naar hard kan veranderen. Dit bespaart materiaal, ruimte en is schokbestendig. Ook de cactus diende als inspiratie. Zo bedachten studenten speciale rugzakken waar watercompartimenten in kunnen worden verwerkt.

What's in the box?
De Biomimicry workshop werd verzorgd door Britt Hendriks, afstudeerder Biomimicry bij de opleiding Dier- & Veehouderij van Inholland en Teffany Kartopawiro, docent Dier & Veehouderij. Naast een competitie tussen studentgroepen voor het beste nature inspired idee werd ook aan de studenten gevraagd ‘blind’ voorwerpen in dozen aan te raken tijdens “What’s in the box”. Hierbij moesten ze zelf bedenken wat ze dachten te voelen en dit voorwerp te associëren met Biomimicry. De studenten werden verrast door het voelen van (nep)wimpers (toegepaste techniek in windtunnels), boomschors met hars (lijm gebaseerd op hars) en klitten met weerhaakjes (klittenband).

Natuurlijke inspiratie
Studenten geven aan het eind van de workshop aan dat deze workshop ze heeft aangezet tot het nadenken over het oplossen van problemen, door af te kijken van de natuur… Of door juist inspiratie te halen uit de natuur en aan de hand daarvan dagelijkse problemen op te lossen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.