Alkmaar,
20
november
2018
|
08:49
Europe/Amsterdam

Innoveren, experimenteren en leren doe je in het Innovatielab!

Ervaar het zelf tijdens de opening op 6 december

_VW_4991

Het Innovatielab in Alkmaar opent op donderdag 6 december haar deuren. Gelegen in Gebouw C, omringd met innovatieve en duurzame buren is het goed vertoeven in de voormalige vleugel van de Inholland-vestiging in Alkmaar.

In het laagdrempelige lab zijn al diverse projecten gestart. Zo werken studenten Werktuigbouwkunde en Technische Informatica van Hogeschool Inholland aan een putdeksel van composiet die is voorzien van sensoren waarmee vloeistoffen en gassen in het riool worden gemeten. Dit doen zij in opdracht van het bedrijf Smit Composites. Deze informatie geeft inzicht hoe de putten kunnen worden beschermd tegen schadelijke gassen die in het riool vrijkomen.

3D-printing: wie is wie?
Naast een testopstelling van een putdeksel staan er ook diverse 3D-printers in het lab. “Die worden veelvuldig gebruikt”, vertelt Mark Wokke, beheerder van het lab. Studenten van Elektrotechniek printen er een mini-koelkast voor één gekoeld blikje, inclusief printbord en koelelementen. Ook de ‘Jong Ondernemen klas’ van Technische Bedrijfskunde maakt gebruik van de 3D-printers. Het door hen ontwikkelde product komt hier tot leven. “We hebben veel lol met elkaar”, voegt Mark toe. Dat blijkt wel uit de producten die tussen de bedrijven door tot stand zijn gekomen. De medewerkers van het lab zijn in 3D nagemaakt. Herken jij ze?

Verrassende inzichten en producten
Ook Petra Bijvoet, projectleider bij TerraTechnica heeft grote ambities met het Innovatielab. "Het Innovatielab past binnen onze visie. Met het programma TerraTechnica brengen we ondernemers, onderzoekers en studenten van verschillende studierichtingen samen. In het lab zie je dit ontstaan. Deze samenwerking zorgt voor verrassende inzichten en producten”, vertelt een enthousiaste Petra.

Ambitie voor de toekomst
Voor tien studenten is er ruimte om aan projecten of afstudeeropdrachten te werken. Ook is er een vergaderzaal ingericht en een werkplaats met diverse apparatuur en gereedschap. In de toekomst hopen Petra en Mark dit uit te breiden met meer lab-apparatuur, tools zoals virtual reality en een future-room waar studenten met de nieuwste technieken kunnen werken om innovatie en creativiteit vorm te geven, zoals design thinking.

Interesse en steun op alle lagen
Mark is blij dat het Innovatielab er is. “Het idee is letterlijk op de werkvloer ontstaan. De huidige ruimtes om met studenten vanuit verschillende studierichtingen te werken werd te krap.” Zich gesteund gevoeld door lectoren Cock Heemskerk, Rogier Nijssen en Tjeerd van der Ploeg, is hij naar Dirk van der Bijl, vestigingsdirecteur van de Alkmaarse locatie gestapt. “Dirk heeft zich vol ingezet om de verhuizing naar de leegstaande ruimtes in Gebouw C mogelijk te maken. Met veel dank aan de conciërges hebben we nog voor de start van de zomervakantie onze intrek in Gebouw C kunnen nemen”, vertelt een trotse beheerder.

Nieuwsgierig geworden?
Je bent van harte welkom! Je kunt altijd binnenlopen om even een kijkje te komen nemen. Wil je er zelf werken aan projecten? Dat kan. Neem contact op met Mark Wokke om af te stemmen wanneer en wat je nodig hebt. En kom vooral donderdag 6 december tussen 16.00 en 18.00 uur even binnen gluren! Meld je aan via: info@terratechnica.nl dat geeft ons zicht op hoeveel mensen we kunnen verwachten. We kijken uit naar je komst!