Technische Informatica voltijd

Je hebt een fascinatie voor automatisering en apparaten waarin robots een belangrijke rol spelen. 

Voor wie

Zoek je een opleiding waarin automatisering en apparaten zoals robots een belangrijke rol spelen? Wil je zelf programma's schrijven en systemen maken? Heb je oog voor detail en ben je geïnteresseerd in techniek? Dan is de opleiding Technische Informatica iets voor jou! Hogeschool Inholland leidt je op tot een beginnend specialist op het gebied van technische (informatie)systemen.

Studieprogramma Technische Informatica

De vierjarige opleiding Technische Informatica combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De opleiding bestaat uit verschillende fasen: een algemene fase, een specialisatiefase en een verdiepende fase.

  • Het eerste studiejaar besteed je grotendeels aan het algemene programma. In dat deel verwerf je de beroepscompetenties die nodig zijn om het brede ICT-werkveld te kunnen overzien. De competenties zijn voor alle studenten van de ICT-opleidingen hetzelfde.
  • In het tweede studiejaar, de specialisatiefase, leer je de specifieke beroepsvereisten die nodig zijn om als beginnend beroepsbeoefenaar succesvol te opereren in het werkveld.
  • Het derde en vierde jaar, de verdiepingsfase, staan in het teken van de keuzerichtingen (afstudeerrichtingen). Je leert de specifieke kennis die nodig is om als startbekwame professional in het werkveld succesvol te zijn. 

Studievormen
Gedurende het opleidingstraject krijg je hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten. De collegestof bestaat uit een aantal modules: overzichtelijke en samenhangende delen van de totale leerstof die worden afgesloten met een tentamen, opdracht, verslag en/of presentatie. Je doet veel opdrachten in projectgroepen, waarin je nauw samenwerkt met andere studenten. Je krijgt individuele begeleiding van docenten en van je studieloopbaanbegeleider. 

Twijfel je nog? 
Heb jij een voorliefde voor ICT, maar weet je niet zeker of technische informatica de opleiding is die echt bij jou past. Hogeschool Inholland biedt naast Technische Informatica twee ICT-opleidingen aan met elk een eigen focus. Wie weet past die opleiding ook of beter bij jou. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar heeft zowel een algemeen als een specifiek karakter. Je werkt aan een aantal verschillende projecten, waarin je kennis maakt met het brede ICT-werkveld met aandacht voor opleidingspecifieke onderwerpen. Thema's die in het eerste jaar aan bod komen zijn: webdesign, internettechnologie, business analyse en applicatieontwikkeling.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar van de opleiding Technische Informatica leer je werken met de microcontroller in een project voor de beveiliging van een huis. Je maakt kennis met de speciale registers van een CPU, het besturingssysteem Minix en het softwarepakket Xilinx. Daarnaast word je opgeleid in projectmanagement. In de tweede helft van dit jaar ontwikkel je vaardigheden als software-engineer van robotica-applicaties. De programmeertaal is Java en je ontwerpt met gebruik van UML. 

Maatwerk
Tijdens de opleiding kun je in overleg met je studieloopbaanbegeleider ook differentiaties aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld keuzeonderwijs uit het derde en vierde jaar van een van de andere opleidingen kiezen in plaats van een afstudeerrichting van je eigen opleiding. Zo kun je, rekening houdend met je eigen belangstelling, professioneel maatwerk leveren. 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde jaar loop je een beroepsopleidende stage van ongeveer vijf maanden bij een organisatie. Deze stageperiode heeft een gerichte opdracht en helpt je een beter beeld van je uiteindelijke beroep te krijgen. Ook bouw je meteen aan je cv.

Bij het zoeken van een stageopdracht en een opdrachtgever kun je ondersteuning krijgen van het stagebureau en de docenten van de opleiding.


Afstudeerrichtingen
Naast de stage kun je een begin maken met je afstudeerrichting of kun je een keuze maken uit een aantal specialisaties.Er worden binnen de opleiding twee afstudeerrichtingen aangeboden: Network Security in het derde studiejaar, en Real Time & Embedded Systems in het vierde studiejaar. Deze twee afstudeerrichtingen horen bij de verdiepende fase van de opleiding.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint het vierde jaar van de opleiding Technische Informatica met je afstudeerrichting. Je werkt dan een halfjaar in je gekozen richting, waarbij je aandacht besteedt aan verdieping van je kennis, trends en onderzoek. De opleiding biedt in het vierde jaar de afstudeervariant Realtime & Embedded Systems aan. 

Je sluit je studie af met een afstudeerstage, waarin je zelfstandig aan een zelfgekozen opdracht werkt, die aansluit bij je gekozen afstudeerrichting. 

Bachelor of Science
Na je afstuderen ontvang je de graad van Bachelor of Science en mag je de titel B Sc achter je naam of ingenieur (ing.) voor je naam voeren.

Vakken

Vakken

RoboticaRealtime en embedded systemenOperating systems Databases (Access)DatacommunicatieDigitale techniekProgrammeertalen (Java, C, C# en ASP.NET)UMLProces algebras (concurrency)Toegepaste wiskundeSociale en communicatieve vaardighedenPhotoshopNetwerk- en systeembeheer (Cisco)InternettechnologieXHTMLWebdesignInformatiekundeITILGegevens modellerenVeranderingsanalyseComputer architectuur
Marketing
Meet- en regeltechniek

Open Avond 30 oktober

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Technische Informatica

Studiebegeleiding

Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Met hem of haar bespreek je je studievoortgang. De studieloopbaanbegeleider helpt je bij het maken van keuzes in je verdere studie en het kiezen van een richting.

 

 

Studeren in het buitenland?

De omgeving waarin je gaat werken, raakt meer en meer internationaal georiënteerd. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf in de regio. Studie of stage in het buitenland is naast leuk dus ook heel nuttig! Als derdejaarsstudent kun je bijvoorbeeld stagelopen bij een buitenlands bedrijf. Ook voor je afstudeeropdracht kun je naar het buitenland. Je kunt er zelfs voor kiezen om een halfjaar in het buitenland te studeren. 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!