Technische Informatica voltijd

Slurp jij graag kennis op over kunstmatige intelligentie? En gebruik je deze kennis als inspiratie om na te denken over uitdagingen van de toekomst? Dan zit je bij deze opleiding op de juiste plek!

Technische Informatica studeren

De studie Technische Informatica past bij je als:

 je interesse hebt in alles wat met techniek en informatica te maken heeft. Tijdens de opleiding breid je stap voor stap je kennis uit door alle vakken, uitdagende opdrachten, stages en minors. Na vier jaar spreek je met gemak diverse programmeertalen, heb je verstand van hardware én software en ben je een meester in het koppelen van apparaten aan computers.

je uitblinkt in out-of-the-box denken. Als creatieve geest kun je je hart ophalen bij deze opleiding. Je bedenkt hightech oplossingen voor problemen. Zo help je bijvoorbeeld boeren aan een slimme robot met supercamera’s om zieke gewassen te herkennen en onschadelijk te maken. Of je houdt je bezig met de uitdagingen rondom de energietransitie.

je graag je eigen draai geeft aan wat je leert. Je krijgt veel vrijheid om te ontdekken waar je talenten liggen, waarmee je een stevige basis legt voor jouw toekomst.

De studie Technische Informatica

Als je hbo Technische Informatica studeert, werk je met je hoofd én met je handen. Je leert hoe je computers en apparaten aan elkaar koppelt en gaat aan de slag met programmeren van software.

Studieopbouw

Het studieprogramma in vogelvlucht

De studie hbo Technische Informatica duurt vier jaar. Stap voor stap krijg jij steeds meer kennis van slimme apparaten, robotica, elektronica, computersystemen, programmeertalen en digitale technieken. Ook raak je steeds meer vertrouwd met noodzakelijke vaardigheden. Zo leer je hoe je een onderzoek uitvoert en hoe je creatief en oplossingsgericht kan denken en werken.

De studie kent vier verschillende fasen:

 1. De inleidende fase – in het eerste jaar van de studie maak je kennis met de basis van technische informatica.
 2. De verdiepende fase – in het tweede jaar duik je verder in de stof.
 3. De specialisatiefase – in het derde jaar verbreed je je horizon ook buiten de school. Je gaat op stage en doet een minor van een half jaar.
 4. De verbredende fase – in het laatste jaar doe je een tweede minor en kies je een afstudeerproject.

Leren op verschillende manieren
Iedere dag op de Hogeschool Inholland ziet er anders uit. De ene dag zit je ’s morgens in een collegezaal en maak je aantekeningen bij een hoorcollege. ’s Middags werk je in kleine groepjes aan een project tijdens een werkcollege. De volgende dag volg je een practicum en werk je individueel verder aan een eigen project.

Aantonen dat je de lesstof beheerst, gebeurt ook op verschillende manieren: er zijn schriftelijke tentamens, afsluitende opdrachten, verslagen en mondelinge presentaties.


Twijfel je nog? 
Met Technische Informatica kies je een mooie studie. En toch heb je nog twijfels. Je wilt zeker iets in de richting van ICT doen, maar is Technische Informatica de juiste afslag? Hogeschool Inholland heeft nog twee andere ICT-opleidingen, elk met een eigen focus. Neem eens een kijkje op die opleidingspagina’s:

Je kunt ook altijd contact opnemen met Hogeschool Inholland om je twijfels te bespreken. Scroll naar beneden voor de contactgegevens.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar oriënteer je je op het brede ICT-werkveld. Je krijgt algemene vakken en specifieke vakken. Ook staan er verschillende projecten op het programma, zoals het maken van een robotauto binnen de robotica. Of het aansturen en uitlezen van een apparaat via een zelf ontwikkelde website binnen de domotica. Binnen deze projecten krijg je alle vrijheid om je eigen accenten te leggen.

Voorbeelden van vakken :

 • Programmeren
  Je leert om een klein computersysteem te programmeren, waarmee je bijvoorbeeld een robotauto kunt aansturen of waarmee je, met een website en een database, een apparaat kunt aansturen.
 • Logica, algebra en wiskundige functies
  Als een lift beweegt, dan is de liftdeur dicht. Als die lift op de juiste verdieping aankomt, dan moet de deur weer openen. Bij het vak logica doe je de wiskundige kennis op om deze logica te doorgronden. Bij wiskundige functies en algebra komt de basis van de wiskunde die je nodig hebt voor deze studie aan bod.
 • Digitale techniek en elektronica
  Kijk weer naar die lift. Bij het vak digitale techniek leer je hoe je de logica in de praktijk toepast. Met andere woorden: je maakt een liftsysteem. Bij elektronica ga je aan de slag elektronische componenten, zoals weerstanden, transformatoren en schakelaars. Je hebt deze onderdelen nodig om bijvoorbeeld een lamp aan en uit te doen.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar zet jij je tanden in twee projecten: embedded systems en robotica. Binnen deze projecten mag je zelf een onderwerp aandragen om mee aan de slag te gaan. Je gaat verder met wiskunde bij de vakken lineaire algebra en de grafentheorie. Deze wiskundekennis helpt je bij het oplossen van vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van robotica. En je komt meer te weten over elektronica.

Voorbeelden van vakken:

 • Programmeertaal C
  Het is de moeder van alle programmeertalen: programmeertaal C. Na het volgen van dit vak en veel oefenen kent deze taal geen geheimen meer voor jou!
 • Microcontrollers
  Ze zitten in de afstandsbediening en in de magnetron: microcontrollers. Kleine computerchips die een programma afdraaien waardoor de magnetron ‘ping!’ zegt als je prak opgewarmd is. Bij dit vak leer je microcontrollers programmeren.
 • Operating systems
  Als je de computer aanzet, laadt het besturingssysteem (operating system) in het geheugen en stuurt de hardware aan. Bij dit vak ontrafel je de geheimen van besturingssystemen.
 • Computer vision
  Wat doet een oogstrobot in een broccoliveld? Bij computervision leer je hoe je een camera gebruikt en programmeert. Een camera in bijvoorbeeld een oogstrobot bepaalt supersnel of een broccolistronk groot genoeg is om te oogsten.
 • Embedded Linux
  Linux is een besturingssysteem. Bij dit vak leer je hoe je Linux installeert op een embedded system.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de eerste maanden van het derde jaar ga je op pad. Tijd voor een leerzame stage op het gebied van creatieve technologie! Waar? Dat is helemaal aan jou. In de stageperiode werk je aan een gerichte opdracht. Je krijgt zo een goed beeld van een mogelijke toekomstige werkplek.

Na je stage volg je een minor: smart society systems. Oftewel: de maatschappij waarin je overal slimme apparaten tegenkomt. Lukt iets niet linksom? Dan probeer jij het rechtsom! Binnen deze minor ben je innovatief en creatief bezig met software en hardware. Ook werk je samen met collegastudenten van bijvoorbeeld de studies werktuigbouwkunde of elektrotechniek.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het eerste half jaar van het vierde jaar is een verdieping en afronding van je studie, zodat je klaar bent om je zelfstandig te bewijzen tijdens je afstudeerstage.

Je sluit de studie af met een afstudeerstage, waarbij je opgedane kennis toepast en verder uitbreidt binnen een gekozen onderwerp.

Bachelor of Science
Afgestudeerd? Bij je diploma hoort ook een mooie titel die je voor eeuwig achter je naam mag plakken: BSc, oftewel Bachelor of Science. Je kunt ook ing. (ingenieur) vóór je naam zetten.

Vakken

Technische Informatica-vakken

 • Robotica
 • Microcontrollers
 • Operating systems
 • Digitale techniek
 • Toegepaste wiskunde
 • Logica
 • Formele ontwerptalen (UML, PSD, ERD)
 • Computerarchitectuur
 • Onderzoek
 • Programmeertaal C
 • Embedded security
 • Elektronica
 • Computer Vision
 • Embedded Linux
 • Elektronische basisschakelingen

Robotica en domotica

Robotica en domotica

Heb je interesse in robotica en domotica? De hbo-opleiding Technische Informatica geeft je veel input!

Robotica
Meteen in het eerste kwartaal van de opleiding dompelt de Hogeschool Inholland je onder in de wereld van de robotica. In dat roboticaproject ga je samen met een medestudent een robotauto ontwerpen, bouwen, programmeren en documenteren. In het tweede jaar staat er ook een roboticaproject op de planning. Samen met een medestudent kies je nu zelf wat voor robot jullie willen ontwikkelen. Een robot die hulp biedt in de thuiszorg, een robot die de ruimte ingaat voor metingen of een robot die met gevaarlijke stoffen kan werken. Welke impact heeft jouw robot op de maatschappij?

Domotica
Stel je voor dat je een slim verwarmingssysteem wilt maken. Een verwarmingssysteem dat zelf nadenkt over wanneer het aan- en uitgaat. Hoe pak je zoiets aan? Waarom en wanneer gaat het apparaat aan en uit? Hoe gebeurt dat? Welke hardware en elektronica heb je daarvoor nodig? Hoe programmeer je de computer om de juiste elektrische signalen te begrijpen en te genereren? Met kennis van domotica help je om het leven in huis steeds een stukje gemakkelijker te maken.

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit jezelf

Studiebegeleiding

Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding tijdens je studie? Studiecoaches en vakdocenten staan altijd voor je klaar. Je kunt op vaste momenten bij hen terecht met vragen over de studie. Ze monitoren samen met jou je voortgang, geven studietips en helpen je met plannen als jij daar behoefte aan hebt. Bij de studentendecaan kun je terecht met persoonlijke vragen. De decaan kan vrijstellingen regelen en individuele afspraken maken over regels.

De wereld ligt aan je voeten

Wil je graag meer van de wereld zien en eens een kijkje nemen hoe het er in een buitenlands bedrijf aan toegaat? Verenig het nuttige met het aangename! In jaar 3 en 4 kun je kiezen voor een stage of afstudeeropdracht in het buitenland. Dit is een mooie start van een internationale loopbaan.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Technische Informatica voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228