Technische Informatica voltijd

Je hebt een fascinatie voor automatisering en apparaten waarin robots een belangrijke rol spelen. 

Hbo Technische Informatica

Voor wie

Zoek je een opleiding waarin automatisering en apparaten zoals robots een belangrijke rol spelen? Wil je zelf programma's schrijven en systemen maken? Heb je oog voor detail en ben je geïnteresseerd in techniek? Dan is de opleiding Technische Informatica iets voor jou! Hogeschool Inholland leidt je op tot een beginnend specialist op het gebied van technische (informatie)systemen.

Studieprogramma Technische Informatica

De vierjarige opleiding Technische Informatica combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De opleiding bestaat uit verschillende fasen: een algemene fase, een specialisatiefase en een verdiepende fase.

  • Het eerste studiejaar besteed je grotendeels aan het algemene programma. In dat deel verwerf je de beroepscompetenties die nodig zijn om het brede ICT-werkveld te kunnen overzien. De competenties zijn voor alle studenten van de ICT-opleidingen hetzelfde.
  • In het tweede studiejaar, de specialisatiefase, leer je de specifieke beroepsvereisten die nodig zijn om als beginnend beroepsbeoefenaar succesvol te opereren in het werkveld.
  • Het derde en vierde jaar, de verdiepingsfase, staan in het teken van de keuzerichtingen (afstudeerrichtingen). Je leert de specifieke kennis die nodig is om als startbekwame professional in het werkveld succesvol te zijn. 

Studievormen
Gedurende het opleidingstraject krijg je hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten. De collegestof bestaat uit een aantal modules: overzichtelijke en samenhangende delen van de totale leerstof die worden afgesloten met een tentamen, opdracht, verslag en/of presentatie. Je doet veel opdrachten in projectgroepen, waarin je nauw samenwerkt met andere studenten. Je krijgt individuele begeleiding van docenten en van je studieloopbaanbegeleider. 

Twijfel je nog? 
Heb jij een voorliefde voor ICT, maar weet je niet zeker of technische informatica de opleiding is die echt bij jou past. Hogeschool Inholland biedt naast Technische Informatica twee ICT-opleidingen aan met elk een eigen focus. Wie weet past die opleiding ook of beter bij jou. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar heeft zowel een algemeen als een specifiek karakter. Je werkt aan een aantal verschillende projecten, waarin je kennis maakt met het brede ICT-werkveld met aandacht voor opleidingspecifieke onderwerpen. Thema's die in het eerste jaar aan bod komen zijn: robotica, digitale elektrotechniek, domotica en computernetwerken.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar van de opleiding Technische Informatica leer je werken met de microcontroller. In een project staat het aansturen van consumentenelektronica centraal, bijvoorbeeld een audioversterker of een `smart fridge’. Je maakt gedurende het eerste semester van het jaar kennis met onderwerpen als embedded systemen, besturingssystemen en low-level programmeren.

In de tweede helft van dit jaar ontwikkel je vaardigheden op het gebied van software-engineering en het ontwerpen van roboticatoepassingen. De programmeertaal is Java en je ontwerpt met gebruik van UML.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde jaar loop je een beroepsopleidende stage van ongeveer vijf maanden bij een organisatie. Deze stageperiode heeft een gerichte opdracht en helpt je om een beter beeld van je uiteindelijke beroep te krijgen. Ook bouw je meteen aan je cv.

Afstudeerrichtingen
Na de stage verdiep je je kennis en vaardigheden door deel te nemen aan een afstudeerrichting. De opleiding biedt in het derde jaar de afstudeerrichting Software Engineering aan.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint het vierde jaar van de opleiding Technische Informatica met een tweede afstudeerrichting. Je werkt dan een halfjaar in je gekozen richting, waarbij je aandacht besteedt aan verdieping van je kennis, trends en onderzoek. De opleiding biedt in het vierde jaar de afstudeerrichting Realtime & Embedded Systems aan.

Je sluit je studie af met een afstudeerstage, waarin je zelfstandig aan een zelfgekozen opdracht werkt, die aansluit bij één van de gekozen afstudeerrichtingen.

Bachelor of Science
Na je afstuderen ontvang je de graad van Bachelor of Science en mag je de titel BSc achter je naam of ingenieur (ing.) voor je naam voeren.

Vakken

Vakken

RoboticaRealtime en embedded systemenOperating systems DatabasesTelematicaDigitale techniekProgrammeertalen (Java, C)Formele ontwerptalen (UML, PSD, ERD)Proces algebras (concurrency)Toegepaste wiskundeLogicaNetwerk- en systeembeheer (Cisco)ComputerarchitectuurMeet- en regeltechniekElektrotechniekOnderzoekProfessional skillsToegepaste IT trends

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Technische Informatica

Studiebegeleiding

Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Met hem of haar bespreek je je studievoortgang. De studieloopbaanbegeleider helpt je bij het maken van keuzes in je verdere studie en het kiezen van een richting.

 

 

Studeren in het buitenland?

De omgeving waarin je gaat werken, raakt meer en meer internationaal georiënteerd. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf in de regio. Studie of stage in het buitenland is naast leuk dus ook heel nuttig! Als derdejaarsstudent kun je bijvoorbeeld stagelopen bij een buitenlands bedrijf. Ook voor je afstudeeropdracht kun je naar het buitenland. Je kunt er zelfs voor kiezen om een halfjaar in het buitenland te studeren. 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!