
Je bent gefascineerd door technologie achter het slim maken van apparaten en de manier waarop je die apparaten met elkaar verbindt.
Zoek je een opleiding waarin je leert hoe je oplossingen realiseert die deel uitmaken van een smart society? Wil je zelf programma's schrijven en systemen maken? Heb je oog voor detail en ben je geïnteresseerd in techniek? Dan is de opleiding Technische Informatica iets voor jou! Hogeschool Inholland leidt je op tot een beginnend specialist op het gebied van technische (informatie) systemen.
De vierjarige opleiding Technische Informatica combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
De opleiding bestaat uit verschillende fasen: een inleidende fase, een verdiepende fase, een specialisatiefase en een verbredende fase.
Studievormen
Gedurende het opleidingstraject krijg je hoorcolleges, werkcolleges, practica en projecten. De collegestof bestaat uit een aantal modules: overzichtelijke en samenhangende delen van de totale leerstof die worden afgesloten met een tentamen, opdracht, verslag en/of presentatie. Je maakt veel opdrachten in projectgroepen, waarin je nauw samenwerkt met andere studenten. Je krijgt individuele begeleiding van docenten en van je studieloopbaanbegeleider.
Twijfel je nog?
Heb jij een voorliefde voor ICT, maar weet je niet zeker of technische informatica de opleiding is die echt bij jou past? Inholland heeft naast Technische Informatica twee andere ICT-opleidingen, elk met een eigen focus. Wie weet past die opleiding ook of beter bij jou.
Het eerste studiejaar biedt zowel algemene vakken als specifieke vakken. Je werkt aan een aantal verschillende projecten, waarin je kennis maakt met het brede ICT-werkveld met aandacht voor opleidingspecifieke onderwerpen. Thema's waar jij je in het eerste jaar in verdiept, zijn: robotica, elektronica, domotica en connectivity.
In het tweede jaar van de opleiding Technische Informatica leer je werken met de microcontroller. In een project staat het aansturen van consumentenelektronica centraal, bijvoorbeeld een audioversterker of een 'smart fridge’. Je maakt tijdens het eerste semester van het jaar kennis met onderwerpen als embedded systemen, besturingssystemen en low-level programmeren.
In de tweede helft van dit jaar ontwikkel je vaardigheden op het gebied van software-engineering en roboticatoepassingen. De programmeertaal is C++ en je ontwerpt met gebruik van UML.
In het derde jaar loop je een beroepsopleidende stage van ongeveer vijf maanden bij een organisatie. Waar? De keuze is aan jou! Deze stageperiode heeft een gerichte opdracht en helpt je om een beter beeld van je uiteindelijke beroep te krijgen. Ook bouw je meteen aan je cv.
Afstudeerrichtingen
Na de stage ga je toewerken naar je afstuderen. Dat doe je door keuzeonderwijs op het gebied van Software Engineering te volgen. Hiermee verdiep je jouw kennis en werk je aan jouw vaardigheden.
Je begint het vierde jaar van de opleiding Technische Informatica met een tweede variant keuzeonderwijs: Maatschappelijk duurzame TI. Hier leer je samen te werken in multidisciplinaire projecten waarin je werkt aan door het werkveld beschikbaar gestelde opdrachten met maatschappelijk relevant component.
Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht, waarin je zelfstandig aan een zelfgekozen opdracht werkt. Deze opdracht past binnen het toepassingsgebied van TI.
Bachelor of Science
Afgestudeerd? Je ontvangt de graad van Bachelor of Science en je mag de titel BSc achter je naam of ingenieur (ing.) voor je naam voeren.
Tijdens je studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Met hem of haar bespreek je je studievoortgang. De studieloopbaanbegeleider helpt je bij het maken van keuzes in je verdere studie en het kiezen van een richting.
De omgeving waarin je gaat werken wordt steeds internationaler. Dat geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf in de regio. Studie of stage in het buitenland is dus niet alleen leuk, maar ook heel nuttig! Als derdejaarsstudent kun je bijvoorbeeld stagelopen bij een buitenlands bedrijf. Ook voor je afstudeeropdracht kun je naar het buitenland. Je kunt er zelfs voor kiezen om een halfjaar in het buitenland te studeren.