Technische Bedrijfskunde voltijd

Je staat stevig in je schoenen en durft met creatieve oplossingen te komen.

Hbo Technische Bedrijfskunde

Voor wie

Je krijgt als technisch bedrijfskundige te maken met allerlei complexe onderwerpen en problemen binnen een bedrijf. Van marketing en bedrijfsadministratie tot IT en productie. En die uitdagingen hebben vaak weer met elkaar te maken. Bij vernieuwingen houd je dus altijd rekening met de gevolgen voor de hele organisatie. Dan gaat het om de mensen die er werken, de machines die nodig zijn, en de kwaliteit van verkoop en marketing. Daarom sta jij stevig in je schoenen en bedenk je graag creatieve oplossingen. Natuurlijk houd je van afwisseling en heb je een brede interesse.

Studieprogramma Technische Bedrijfskunde

De vierjarige opleiding Technische Bedrijfskunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Technische Bedrijfskunde (TBK) is een vierjarige, veelzijdige opleiding waarin de praktijk centraal staat. Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan een stevige theoretische basis. Samenwerking loopt als een rode draad door de opleiding. De samenwerking met het bedrijfsleven begint meteen in het eerste jaar. Samen met jouw projectgroep ga je aan de slag. Van een ervaren docent krijg je begeleiding. In het tweede en derde jaar worden de bedrijfsopdrachten wat ingewikkelder.

Opbouwschema

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
Jaar 1 Oriënterende bedrijfsbezoeken Productontwerp Arbo- en ergonomie onderzoek Omgevingsanalyse
Jaar 2 Eerste stage Eerste stage Onderzoek & Advies Onderzoek & Advies
Jaar 3 Asset management & Ketenlogistiek Asset management & Ketenlogistiek Tweede stage Tweede stage
Jaar 4 Ondernemen Ondernemen Afstuderen Afstuderen

 

Projecten en theorie
Elke periode komen de volgende twee onderdelen terug:

 • Projecten
  De projecten hebben verschillende thema's. Bij bijna al deze projecten zijn organisaties de opdrachtgever, zodat je vanaf het begin van de opleiding in aanraking komt met de praktijk en leert wat bedrijven belangrijk vinden. Je rondt de projecten af met een rapport en een presentatie.
 • Theorielessen
  De theorielessen sluiten aan bij de projecten die je in die periode worden uitvoert. Deze lessen rond je af met een tentamen of een opdracht.

Stages
Naast de theorielessen en projecten loop je maar liefst drie stages. Deze bieden je de kans om je optimaal te oriënteren op een voor jou interessante werkomgeving. Zo groei je op een natuurlijke manier toe naar je eerste baan. Je sluit Technische Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht (je derde stage) in een bedrijf.

 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar kun je het volgende verwachten:

 • Oriënterende bedrijfsbezoeken
 • Productontwerp
 • Arbo- en ergonomie-onderzoek
 • Omgevingsanalyse
 • Je volgt lessen in bedrijfskundige onderwerpen, zoals organisatiekunde, logistiek, marketing, bedrijfseconomie en productieprocessen.
 • Je werkt in groepjes aan projecten. Deze projecten zijn je eerste bedrijfskundige opdrachten in opdracht van een echt bedrijf.

Vakken

OrganisatiekundeLogistiekMarketingEconomieProductieprocessenICTEnergietechniekOnderzoekCommunicatieManagementvaardigheden

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je stage en breng je jouw kennis van het eerste jaar in de praktijk. Daarbij verdiep je je ook in bedrijfskundige thema's, en werk je aan het project Onderzoek en advies. 

Buitenland
Omdat je als technisch bedrijfskundige vaak bij internationaal werkende organisaties terechtkomt, is het belangrijk dat je internationale ervaring opdoet. De opleiding geeft jou de kans om je stage(s) in het buitenland te lopen. 

Vakken

OrganisatiekundeLogistiekMarketingEconomieProductieprocessenICTEnergietechniekOnderzoekCommunicatieManagementvaardigheden

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het eerste gedeelte van het derde jaar volg je colleges en voer je een project uit. De focus ligt daarbij op het optimaliseren van de interne organisatie van een bedrijf.

In de tweede helft van het jaar loop je stage. Er is geen betere plek om je kennis in de praktijk te testen dan bij een bedrijf in de branche waarin je straks werkzaam bent. Je krijgt meteen de verantwoordelijkheid die hoort bij een echte baan, maar toch de bescherming van je opleiding. Zo kun je in alle veiligheid onderzoeken waar jouw professionele talenten liggen, en waar je uitdagingen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Jouw colleges en het project in de eerste helft van het vierde studiejaar staan in het teken van het project Innoveren en Ondernemen. Stel een ondernemingsplan op en begin met je projectgroep een eigen bedrijf!

Dan studeer je af. Met de afstudeeropdracht kun je jezelf binnen het brede vakgebied van technische bedrijfskunde specialiseren en profileren. 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Technische Bedrijfskunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! 

Wat kun je verwachten?

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Technische Bedrijfskunde

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag.

 

 

Stage in het buitenland

Als technisch bedrijfskundige kom je vaak bij internationaal opererende organisaties terecht. Of je wil misschien wel aan de slag in het buitenland. Inholland heeft connecties met verschillende internationale bedrijven, zodat jij behalve in Nederland je stage(s) ook in het buitenland kan lopen.

Studievereniging

Wil je graag tijdens je studietijd alvast aan je netwerk werken? Zorg dan dat je je aansluit bij de studievereniging Technische Bedrijfskunde (TBK) van onze opleiding! Ook krijg je de mogelijkheid om tijdens je studie meer kennis op te doen door middel van excursies, masterclasses, lezingen en andere activiteiten. En elk studiejaar organiseren we een buitenlandse reis. Je bezoekt dan bedrijven, woont colleges bij van een hogeschool ter plaatse en legt contacten met buitenlandse studenten.

Nieuws vanuit de opleiding Technische Bedrijfskunde

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Technische Bedrijfskunde voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228