Technische Bedrijfskunde voltijd

Je krijgt te maken met verschillende en complexe onderwerpen. Het is van belang dat je stevig in je schoenen staat en denkt in  innovatieve oplossingen.

Hbo Technische Bedrijfskunde

Voor wie

Je krijgt als Technisch Bedrijfskundige te maken met verschillende complexe onderwerpen en problemen. Verschillend, want het gaat om allerlei bedrijfsprocessen. Complex, omdat al deze verschillende processen met elkaar samenhangen. Bij vernieuwingen moet de technisch bedrijfskundige dan ook altijd rekening houden met de gevolgen voor de totale organisatie (denk bijvoorbeeld aan de mensen die er werken, de machines die nodig zijn, maar ook de prijs, en de kwaliteit van verkoop en marketing). Het is van belang dat je stevig in je schoenen staat en denkt in creatieve en innovatieve oplossingen. Vanzelfsprekend houd je van afwisseling en heb je een brede interesse.

Studieprogramma Technische Bedrijfskunde

De vierjarige opleiding Technische Bedrijfskunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Technische Bedrijfskunde (TBK) is een vierjarige, veelzijdige opleiding waarin de praktijk centraal staat. Natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan een stevige theoretische basis. Samenwerking loopt als een rode draad door de opleiding. De samenwerking met het bedrijfsleven begint meteen in het eerste jaar. Samen met jouw projectgroep ga je aan de slag. Van een ervaren docent krijg je begeleiding. In het tweede en derde jaar worden de bedrijfsopdrachten ingewikkelder.

Bekijk het opbouwschema.

Projecten en theorie
Elke periode komen de volgende twee onderdelen terug:

 • Projecten
  De projecten hebben verschillende thema's. Bij bijna al deze projecten zijn organisaties de opdrachtgever, zodat je vanaf het begin van de opleiding in aanraking komt met de praktijk en leert wat bedrijven belangrijk vinden. Je rond de projecten af met een rapport en een presentatie.
 • Theorielessen
  De theorielessen sluiten aan bij de projecten die in die periode worden uitgevoerd. Deze lessen rond je af met een tentamen of een opdracht.

Stages
Naast de theorielessen en projecten loop je maar liefst drie stages. Deze bieden je de kans om je optimaal te oriënteren op een voor jou interessante werkomgeving en groei je op een natuurlijke manier toe naar je eerste baan. Je sluit Technische Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht (je derde stage) in een bedrijf. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar kun je het volgende verwachten:

 • Oriënterende bedrijfsbezoeken
 • Productontwerp
 • Arbo- en ergonomie- onderzoek
 • Omgevingsanalyse
 • Je krijgt les in bedrijfskundige onderwerpen, zoals: organisatiekunde, logistiek, marketing, bedrijfseconomie en productieprocessen.
 • Je werkt in groepjes aan projecten. Deze projecten zijn je eerste bedrijfskundige opdrachten die in opdracht zijn van een echt bedrijf.

Vakken

OrganisatiekundeLogistiekMarketingEconomieProductieprocessenICTEnergietechniekOnderzoekCommunicatieManagementvaardigheden

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je stage en breng je jouw kennis van het eerste jaar in de praktijk. Daarbij ga je je ook verdiepen in bedrijfskundige thema's, en werk je aan het project 'Onderzoek en advies'. 

Buitenland
Omdat je als technisch bedrijfskundige vaak bij internationaal opererende organisaties terechtkomt, is het belangrijk dat je internationale ervaring opdoet. De opleiding biedt je de mogelijkheid om je stage(s) in het buitenland te lopen. 

Vakken

OrganisatiekundeLogistiekMarketingEconomieProductieprocessenICTEnergietechniekOnderzoekCommunicatieManagementvaardigheden

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het eerste gedeelte van het derde jaar volg je colleges en voer je een project uit. De focus ligt daarbij op de optimalisatie van de interne organisatie van een bedrijf.

In de tweede helft van het jaar loop je stage. Er is namelijk geen betere manier om je kennis in de praktijk te toetsen dan door stage te lopen bij een bedrijf in de branche waarin je straks werkzaam zult zijn. Je krijgt tegelijk de verantwoordelijkheid die hoort bij een echte baan, maar toch de bescherming van je opleiding. Zo kun je in alle veiligheid onderzoeken waar jouw professionele talenten liggen, en waar je uitdagingen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Jouw colleges en het project in de eerste helft van het vierde jaar staan in het teken van 'Jong Ondernemen'. Je stelt een ondernemingsplan op en begint vervolgens met je projectgroep een eigen bedrijf.

Vervolgens studeer je af. Met de afstudeeropdracht kun je jezelf binnen het brede vakgebied van technische bedrijfskunde specialiseren en profileren. 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Technische Bedrijfskunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! 

Wat kun je verwachten?

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Technische Bedrijfskunde

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.

 

 

Stage in het buitenland

Als technisch bedrijfskundige kom je vaak bij internationaal opererende organisaties terecht, of misschien wil je wel aan de slag in het buitenland. Inholland heeft connecties met verschillende internationale bedrijven, zodat jij je stage(s) in het buitenland kan lopen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!