25
oktober
2022
|
09:55
Europe/Amsterdam

Innoveren? Minder praten en meer maken

Podcast #5 Guido Stompff over Design Thinking als aanpak voor complexe vraagstukken

Er zijn talloze problemen in de wereld. Van wereldwijd tot lokaal. Zoals de klimaatcrisis, plastic soep, de disbalans op de  arbeidsmarkt en armoede- en schuldenproblematiek. Om tot een oplossing te komen van deze complexe problemen is het nodig om mensen met verschillende expertises samen te brengen. Maar hoe vind je dan met elkaar die oplossing? Niet door veel te vergaderen: daar komt design thinking bij kijken.   

In een nieuwe aflevering van de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst pleit lector Guido Stompff voor een andere manier om complexe vraagstukken op te lossen. Het is wat ontwerpers doen: creëren, experimenteren, exploreren, waardoor een stortvloed aan nieuwe ideeën ontstaat. Hoe werkt dit precies? Wat betekent dit voor samenwerking in teams en voor jezelf als professional? Welke skills zijn er nodig bij professionals en studenten? En wat is Guido’s grote droom voor de toekomst? 

Design Thinking is gericht op het creëren en verbeelden van innovatieve oplossingen om daarvan te leren en is daardoor ook geschikt voor huidige ingewikkelde, maatschappelijke vraagstukken. Guido wil deze methode breed invoeren in het onderwijs om studenten toekomstbestendige skills mee te geven. Maar ook voor politiek en overheid ziet hij grote voordelen; bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving. Waarom niet beleid of zelfs een wet als concept testen om te zien of het gewenste effect bereikt wordt, op kleine schaal, voordat we het landelijk uitrollen?   

Meer weten over Guido’s kijk op het oplossen van complexe vraagstukken?  
Beluister de podcast nu via jouw favoriete podcast-app zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En vergeet je niet te abonneren! Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen van Onderzoekers over de toekomst. Aan het eind van iedere maand duiken we met een van onze inspirerende lectoren de diepte in over een gebied waarop de wereld in hoog tempo verandert. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.