Rotterdam,
04
november
2022
|
08:22
Europe/Amsterdam

Internationale bruggen bouwen en versterken tijdens EAIE 2022

EAIE-Conferentie Barcelona

Met de schijnwerpers op de internationalisering van het hoger onderwijs en kennisdeling in een breed Europees netwerk, zit de 32ste editie van het European Association for International Education (EAIE) congres in Barcelona er weer op. De EAIE verwelkomde tijdens deze grootse conferentie meer dan 6300 deelnemers uit meer dan 90 landen om de talloze workshops, inspiratiesessies, presentaties, ‘campus experiences’ en netwerkevenementen te bezoeken. Ook Hogeschool Inholland was aanwezig in een stand en in de vorm van vele collega’s als deelnemer. En niet onbelangrijk: de EAIE 2023 vindt volgend jaar plaats in Rotterdam, met Hogeschool Inholland als één van de gastinstellingen.

Op de EAIE-conferentie was Inholland goed vertegenwoordigd. Beleidsadviseurs, international officers, teamleiders, coördinatoren Internationalisering en docenten vanuit de verschillende domeinen waren aanwezig. Een waardevolle gelegenheid om te netwerken op een efficiënte en effectieve manier voor collega’s die zich bezighouden met internationalisering binnen onderwijs en onderzoek. “De combinatie van internationale verbinding maken met elkaar en het verzamelen van inhoudelijk innovatieve kennis maakt de conferentie erg inspirerend,” zegt Jannerieke Hommenga, manager Onderwijs & Onderzoek Creative Business. “Dit jaar was er veel aandacht voor Blended Intensive Programmes (BIP’s), inclusie en diversiteit en green mobility. We kunnen internationalisering zien als een oproep tot verandering, een oproep tot avontuur; een transformatieve ervaring die kan worden verkregen in en buiten onze eigen klaslokalen.” 

EAIE-conferentieGoed voor partnerschappen en nieuwe strategische verbindingen 
Jannerieke: “Gedurende de EAIE-conferentie hebben we onze partnerschappen versterkt binnen en buiten Europa, nieuwe verbindingen gemaakt en lieten we ons inspireren door wereldwijde verhalen, successen maar ook worstelingen van onderzoekers en docenten van over de hele wereld. Op deze manier brengen we nieuwe strategische verbindingen naar huis voor studentenuitwisseling, interdisciplinair leren en werken, korte intensieve blended programmes en personeelsmobiliteit. Bovenal deelden we verschillende opvattingen en verhalen over wat onderwijs betekent in een diverse, soms onrustige en niet altijd inclusieve wereld. Dit is des te belangrijker omdat 'Inhollanders', verschillende sociale, etnische en educatieve achtergronden hebben. Bovendien leiden we op om te werken in een diverse en internationale samenleving. Diversiteit vanuit internationalisering heeft een meerwaarde voor onderwijs en onderzoek.” 

Samen met de gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, de Erasmus universiteit, Codarts en Thomas Moore had Inholland een stand om ons te presenteren en profileren. Dit zijn ook de partners waarmee Hogeschool Inholland volgend jaar de EAIE 2023 in Rotterdam host. De stand was tegelijkertijd een ontmoetingsplek om partners te ontvangen. 

Kijken en bouwen van bruggen over grenzen heen 
Aanwezigheid bij conferenties zoals de EAIE is voor Hogeschool Inholland essentieel. Het over de grens kijken en bouwen van bruggen tussen landen en culturen helpt om bij te dragen aan een duurzame, inclusieve leefomgeving en een veerkrachtige samenleving. Jannerieke: “De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler en de vraagstukken waarmee we ons bezighouden overstijgen vaak regionale en nationale grenzen. Ook is internationalisering voor onze hogeschool een middel om een rijke en diverse leeromgeving te creëren die in verbinding staat met een internationaal ecosysteem, waarin je jezelf als student en als medewerker kunt ontwikkelen tot verantwoordelijke global professional, passend bij het relevante beroepenveld. Het gaat niet alleen om mobiliteit (inkomende en uitgaande studenten), maar vooral om het meegeven van een open venster op de wereld, ook voor wie hier blijft (‘internationalisation at home’).” 

EAIE-Conferentie Inholland

EAIE Rotterdam 2023 
Volgend jaar is het de eer aan Inholland om samen met Rotterdamse partners de EAIE 2023 te hosten. Het thema ‘connecting currents’ (verbindende stromen) is gekoppeld aan de Rotterdamse haven. Via de haven verbindt Rotterdam mensen en ideeën met elkaar. Het evenement vindt plaats van 26 tot en met 29 september in Ahoy. Houd de website EAIE Rotterdam 2023 | International education conference | EAIE in de gaten voor meer informatie. 

Wil je alvast een eerste indruk krijgen? Bekijk hier de highlights van EAIE Barcelona 2022 en een vooruitblik op de EAIE 2023 in Rotterdam. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.