Den Bosch,
25
april
2019
|
09:22
Europe/Amsterdam

Jaarcongres Vereniging Hogescholen 2019

#Futureproof: het hbo klaar voor de toekomst

Futureproof: het hbo klaar voor de toekomst. Onder die titel organiseert de Vereniging Hogescholen donderdag 9 mei in Den Bosch het vijftiende jaarcongres voor en door hogescholen. Met in de middag meer dan 40 workshops verzorgd door hogescholen, de Vereniging Hogescholen, SIA, de Vereniging van Lectoren, andere organisaties en sponsoren. Namens Inholland verzorgt lector Don Ropes (met andere experts) een workshop over de impact van samenwerking tussen lectoren. Inholland-lector Petra Biemans geeft samen met lector Marian Thunissen (Fontys) de workshop Passie onder werkdruk.

Wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming, gezondheid en voedselveiligheid vragen om innovatie. Nederland is één van de meest concurrerende en innovatieve landen wereldwijd en heeft de ambitie om dat in de toekomst te blijven. Hogescholen willen studenten en professionals zo opleiden dat ze een bijdrage kunnen leveren aan deze uitdagingen. Studenten en professionals worden in de toekomst niet meer opgeleid voor een beroep, maar voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Is het hbo klaar voor morgen, voor die toekomst? Die vraag staat op het 15e jaarcongres van het hbo centraal.

Verhalen van onder andere Jan Peter Balkenende
In de ochtend staat op het hoofdpodium deze maatschappelijke uitdaging centraal. Diverse gasten delen inspirerende verhalen, waaronder Jan Peter Balkendende (voorzitter Dutch Sustainable Growth Coalition), Joris van Schie (NJR), Yoeri van Alteren (Duurzaambedrijfsleven.nl), Nienke Meijer (Fontys) en Peter Wollaert (UNITAR Fellow). Christian Kromme (website) geeft een inspirerende keynote over de impact van technologische ontwikkelingen op organisaties en de samenleving en tot slot zal voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Maurice Limmen, het SDG-charter (Sustainable Development Goals) ondertekenen. Jeroen Smit , hoogleraar, journalist en schrijver van onder andere de Prooi en het Drama Ahold sluit ‘s middags het jaarcongres af.

Workshops over Omgeving, Onderwijs, Onderzoek en Organisatie
In de middag zijn de workshops. Ook zijn er meerdere debatten. De inhoud is gegroepeerd rondom vier thema's, namelijk de vier O's van het hbo: Omgeving, Onderwijs, Onderzoek, en Organisatie. Een van de deelsessies Onderzoek gaat over de impact van samenwerking tussen lectoren. Hogeschool Inholland (lector Don Ropes, Learning and Development in Organisations), Het Groene Brein, Vereniging van Lectoren gaan tijdens deze workshop in op de diverse vormen van samenwerking tussen lectoraten, management van de opleidingen, universiteiten en werkveld.

Inholland-lector Petra Biemans (HRM & Persoonlijk Ondernemerschap) verzorgt samen met Fontys-lector Marian Thunissen (Dynamische Talentinterventies) een van de deelsessies Organisatie over de relatie tussen werkgeluk en werkdruk. Hoe ziet die verbinding er uit? En kun je hier iets voor regelen of gaat dat niet?

Meer informatie en aanmelden
Geïnteresseerd? Kom ook naar het jaarcongres op 9 mei aanstaande in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch. Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website van Vereniging Hogescholen.