Donald Ropes
Donald Ropes

Donald Ropes

lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Werk samen met Donald

Even voorstellen

Dr. Donald Ropes is sinds september 2014 lector van het lectoraat Sustainable Business Innovations, en waarnemend lector van Logistiek & Complexiteit, onderdeel van kenniscentrum Business, Finance & Law. Hij doet praktijkgericht onderzoek om tot verbeteringen te komen in het beroepenveld. Het gaat daarin over hoe mensen en organisaties hun handelen aanpassen en verbeteren om meer effectief te worden.

We zijn in Nederland gewend geraakt aan de welvaart, de goede gezondheidszorg, een goede onderwijskwaliteit en genoeg vrije tijd om van het leven te genieten. Als we dit willen vasthouden in de huidige maatschappij, stelt Ropes, dan moeten we leren hoe we ons moeten aanpassen aan de snel veranderende en complexe wereld om ons heen.

Samenwerken

Bedrijven en organisaties kunnen bij Donald Ropes terecht om aan de hand van praktijkgericht onderzoek ‘responsiveness’ te ontwikkelen, waar het draait om sociale innovaties. Bedrijven zijn ‘responsive’ als zij veerkrachtig genoeg zijn om zich proactief aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ropes en het BRC komen graag in contact met bedrijven die sociale innovaties willen doorvoeren. Ook studenten zijn welkom die aan projecten willen werken of op zoek zijn naar een afstudeeropdracht. Docenten die onderzoek willen doen en onderzoeksvaardigheden willen ontwikkelen kunnen ook bij Ropes terecht.

Wie is Donald Ropes?

Expertise

Naast zijn lectorschap bij Sustainable Business Innovations is Donald waarnemend lector Logistiek & Complexiteit. Daar doet hij samen met (docent)onderzoekers en studenten praktijkgericht onderzoek naar complexe vraagstukken bij de inrichting van logistieke ketens. 

Tot zijn verantwoordelijkheden behoren het verwerven, beheren en onderzoeken binnen nationale en internationale onderzoeksprojecten op het gebied van kennismanagement en organisatieontwikkeling. Elk project dient om oplossingen te genereren voor organisatorische problemen, terwijl ze tegelijkertijd ook bijdragen aan onderwijs en de wetenschappelijke kennis. Projecten nemen de vorm aan van innovatieve ontwikkelingsprogramma’s, ‘communities of practice’ en andere innovatieve leergroepen. Verder probeert hij Inholland te ontwikkelen door docent professionalisering trajecten te ontwikkelen en faciliteren.

Ervaring

Donald Ropes (1963) studeerde Internationale Betrekkingen aan de Florida State University (Tallahassee), de tweedegraads lerarenopleiding bij de EFA en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden.

In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over Communities of Practice als kennismanagementinstrument. Daarnaast gaf hij jaren les als docent bij Hogeschool Inholland in Diemen. Hij schreef onder meer, samen met Christiaan Stam, het boek Praktijkgericht Management. De afgelopen twaalf jaar heeft Donald Ropes gewerkt als onderzoeker in intellectueel kapitaal, voornamelijk op het gebied van ‘organizational learning’ en organisatieontwikkeling. Voor die tijd was hij in de privésector werkzaam als ondernemer. In 2014 werd Ropes benoemd tot lector van het Centre for Research in Intellectual Capital (Inholland). In oktober 2015 werd hij geïnstalleerd als lector ‘Learning and Development in Organisations’.

"Als we onze hoge levensstandaard willen vasthouden, moeten we responsive zijn. Om ons in te kunnen leven in nieuwe situaties en in te spelen op toekomstige mogelijkheden."

Donald Ropes, lector Leren & Ontwikkelen en waarnemend lector Logistiek & Complexiteit

Alle publicaties van Donald Ropes:

Werk samen met Donald

Kom in contact en stel je vragen

Donald Ropes
Telefoon
0651018343