Amsterdam,
15
februari
2022
|
14:07
Europe/Amsterdam

Karin den Boer wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2022

shutterstock_1823301059

Karin den Boer heeft de Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact 2022 in ontvangst mogen nemen tijdens het ‘10e Amsterdam Symposium Palliatieve Zorg 2022’ op 3 februari. Ze won de prijs met de Toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de GGZ’. De uitreiking Jaarprijs Palliatieve Zorg Impact is een initiatief vanuit het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van Amsterdam UMC. De vakjury vond de Toolkit de meeste sociale impact maken en extra relevant voor de praktijk omdat er nog nauwelijks aandacht is voor palliatieve zorg in de GGZ.

Hoe voelt het om deze prijs in ontvangst te mogen nemen?
“Natuurlijk ben ik ongelofelijk blij en trots! We hebben door de prijs zoveel aandacht voor de toolkit gekregen: we werden echt overladen met reacties op social media.  Er blijkt zoveel interesse in de toolkit te zijn.  De boost die we hiermee hebben gekregen hadden we anders nooit gehad. Dat is naar mijn idee fantastisch nieuws voor de kwetsbare doelgroep. Mijn doel van de toolkit was om hem wijd te verspreiden en dat lukt nu heel aardig. Ik zou bijna willen zeggen ‘mission accomplished' maar dat is te optimistisch: er is nog veel te doen.”

Wat houdt de toolkit precies in?
“De toolkit bestaat uit een boekje waarin vijf stappen beschreven staan van het hele palliatieve zorgproces in de GGZ.  De tools die daarvoor gebruikt worden bestonden al en wij hebben daar een selectie uit gemaakt. De stappen lopen van de signalering van de behoefte aan palliatieve zorg bij de patiënt tot aan het verlenen van nazorg aan de naasten van de overleden patiënt. ”

Hoe helpt de toolkit Inholland-studenten en professionals?
“Een van de redenen waarom we het onderzoek waar de toolkit uit is voortgekomen zijn gestart, is dat er weinig aandacht is voor palliatieve zorg bij opleidingen. Dit terwijl je erop kunt rekenen dat, waar je na je opleiding ook terecht komt in de zorg, je wel eens met een overlijden te dealen krijgt.  Ook in de GGZ.  Juist om de reden dat de palliatieve zorg een beetje een ondergeschoven kindje is, hebben we de toolkit ontwikkeld: als houvast voor de zorgprofessional in de GGZ. De toolkit is overigens ook goed in de verslavingszorg in te zetten hebben we onderzocht. En zowel in ambulante als klinische settings. ”

Juist om de reden dat de palliatieve zorg een beetje een ondergeschoven kindje is, hebben we de toolkit ontwikkeld.

Karin den Boer

Samenwerking
De Toolkit is één van de resultaten van het samenwerkingsproject ‘Proactieve palliatieve zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening: ontwikkeling, invoering en evaluatie van een interventieprogramma’ vanuit Amsterdam UMC (locatie VUmc), Hogeschool Inholland en Nivel. Tijdens het project werd samengewerkt met MIND Platform, opleidingsinstelling GGZ-VS, Parnassia Groep (waaronder Antes, Parnassia Den Haag, Brijder en Bavo Europoort), Jellinek Utrecht en Tactus Verslavingszorg. Het project werd mogelijk gemaakt door ZonMw en maakt deel uit van het ZonMw-programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’. Het project valt onder de onderzoekslijn van Inholland GGZ-Verpleegkunde.

Resultaten project
De Toolkit ‘Proactieve palliatieve zorg in de GGZ’, bijbehorende trainings- en implementatiehandleiding en literatuurstudie zijn hier gratis te downloaden

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.