Den Haag,
30
oktober
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Keuzegids hbo 2020: Inholland blijft een van de beste hogescholen in de Randstad

Verdubbeling aantal ‘topopleidingen’

keuzegids2020

Hogeschool Inholland blijft een van de beste hogescholen van de Randstad, zo blijkt uit de Keuzegids hbo 2020 die vandaag is verschenen. Het Conservatorium in Haarlem en de opleidingen Business, IT & Management in Diemen en Mondzorgkunde en Verloskunde in Amsterdam zijn alle vier uitgeroepen tot ‘topopleiding 2020’. Dit is een verdubbeling van het aantal kwaliteitszegels ten opzichte van vorig jaar. BIM in Diemen is binnen haar categorie zelfs de beste van Nederland.

Traditioneel is er een groot verschil tussen de scores van hogescholen binnen en buiten de Randstad. Ook dit jaar blijkt dat weer in de Keuzegids. Inholland behoort met haar kleinschalige opleidingen op zeven locaties tot de top van de Randstad.

Voor het eerst zijn dit jaar ook de associate degrees meegenomen in de Keuzegids. Inholland biedt vijf ad’s aan. De Associate degree Finance & Control (Bedrijfseconomie) van Inholland Rotterdam is in haar categorie zelfs de beste. Studenten zijn vooral positief over de haalbaarheid en faciliteiten. Dit leidt tot een dikke voldoende van 74 punten.

Ook de Associate degree Crossmediale Communicatie in Diemen krijgt met 70 punten een goede voldoende en is daarmee de beste Ad van Nederland in deze categorie. “Voor Crossmediale Communicatie kun je in Diemen goed terecht, vinden zowel de studenten én de experts”, geeft de Keuzegids dan ook aan.

“Studenten waarderen hun opleiding aan Inholland en ook experts oordelen positief, getuige de accreditatierapporten. Dat zie je terug in de Keuzegids”, reageert Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz. “We zijn trots op de verdubbeling in kwaliteitszegels. Een mooie erkenning voor ons harde werken!”

Wederom een uitblinker in Diemen
“Bij Business IT & Management springt Diemen eruit als een echte topopleiding”, schrijft de Keuzegids. Deze uitblinker onder de ict-opleidingen heeft net als vorig jaar een totaalscore van 82 punten. Studenten zijn zeer positief over inhoud, toetsing, de voorbereiding op hun loopbaan en de haalbaarheid van de opleiding. Ook hun docenten krijgen een dikke pluim.

“Wij zijn trots op deze uitverkiezing”, zegt BIM-teamleider Boudewijn Boelman over het positieve resultaat van zijn opleiding. “Studenten geven aan dat ze zich bij de opleiding gekend en erkend voelen. Dat is mooi om te horen en mede een gevolg van de aandacht die wij hebben voor het individu. Wij doen dit met een enthousiast, goed en betrokken docententeam en wij doen vooral datgene wat goed is voor de student en zijn ontwikkeling tot aankomend professional.”

Loftrompet
In het algemeen “blazen studenten de loftrompet over muziekopleidingen in Nederland”, aldus de Keuzegids. Net als vorig jaar mag ook het Conservatorium in Haarlem zich topopleiding noemen. Studenten geven de opleiding Muziek een score van 78. Vooral over de faciliteiten zijn ze tevreden. Verder zijn studenten onder andere positief over inhoud, toetsing, docenten en de praktijkgerichtheid van de opleiding.

“De hoge notering van onze opleiding en daarmee het Conservatorium, bewijst wederom dat we op de goede weg zitten,” reageert Richard Zijlma, artistiek leider bij het Conservatorium Haarlem. “Dit draagt bij aan onze reputatie in de muziekindustrie en onze goede contacten daarin met het werkveld. Deze lijn houden we vast! Het motiveert mij om de komende jaren het Conservatorium en daarmee de studenten naar een nog hoger niveau te kunnen tillen.”

Nieuwe topopleidingen Verloskunde en Mondzorgkunde
Nieuw in het rijtje topopleidingen is Mondzorgkunde met 78 punten. “De meeste studenten komen goed het eerste jaar door”, aldus de Keuzegids over de opleiding Mondzorgkunde. “Inholland heeft met deze opleiding een inhaalslag gemaakt– vergeleken met vorig jaar halen meer studenten binnen vijf jaar hun diploma, waardoor dat aantal nu rond het gemiddelde van het hbo ligt.”

“Dit is een prachtige en ook terechte erkenning”, reageert Jacqueline van Rennes op het goede nieuws. Als clustermanager Paramedisch is zij ook verantwoordelijk voor de opleiding Mondzorgkunde. “Dit is de uitkomst van échte samenwerking met én tussen teamleden, studenten en ondersteuners. De sterke bevlogenheid en betrokkenheid van docenten en ook een klein beetje ambitie van mij hebben dit mogelijk gemaakt.”

Ook Verloskunde in Amsterdam krijgt dit jaar, met een score van 78 punten een kwaliteitszegel. Inholland in Amsterdam laat vooral goede scores zien op het feit dat studenten op tijd hun diploma halen en er weinig studenten na het eerste jaar uit vallen. Tevredenheid is er verder onder andere over faciliteiten, inhoud en docenten.

‘Extra erkenning voor de kwaliteit van ons onderwijs’
Wim Gorissen, directeur van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG): “Eerder dit jaar kreeg AVAG bij de zesjaarlijkse visitatie al het oordeel ‘goed’ voor onze beide opleidingslocaties; en werd een bijzonder kenmerk toegekend voor de academische en wetenschappelijke vorming. Dat de locatie Amsterdam nu ook nog is uitgeroepen tot Topopleiding 2020 zien we als een extra erkenning voor de kwaliteit van ons onderwijs.”

Over Keuzegids hbo 2020
De jaarlijks verschijnende Keuzegids hbo is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en bedoeld om studiekiezers te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van Nederlandse hogescholen en hun opleidingen op basis van diverse cijfers en onderzoeksresultaten. Zo is gekeken naar het aantal studenten die doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma na vijf jaar halen.

Wat betreft de studentoordelen is gebruik gemaakt van een aantal vragen uit de Nationale Studenten Enquête 2018, aangezien er geen resultaten NSE 2019 zijn. Er is gekeken naar inhoud, toetsing, docenten, vaardigheden, voorbereiding op loopbaan, haalbaarheid en faciliteiten. Ook de expertoordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie zijn meegewogen.

Bron: Keuzegids hbo voltijd 2020, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.).

Wil je de Keuzegids inzien? Dit kun je doen via collega's van het WIR-team op je locatie.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Fadoua
05
February
2020
Hoi
Ik ben fadoua ik heb bacheloR sciens in marokko ik heb ook A2 EXAMEN doen in nederland is mag leren opleiding verloskundige