Den Haag,
08
oktober
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

Keuzegids hbo 2021: vijf kwaliteitszegels voor topopleidingen Inholland

Cover-KG-hbo-2021-211x300

In de Keuzegids hbo 2021 zijn vijf opleidingen van Hogeschool Inholland uitgeroepen tot ‘topopleiding 2021’. Vier van de kwaliteitszegels gaan net als vorig jaar naar het Conservatorium in Haarlem en de opleidingen Business, IT & Management in Diemen en Mondzorgkunde en Verloskunde in Amsterdam. Nieuwkomer met een kwaliteitszegel is de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke Ontwikkeling van Inholland Haarlem.

“We zien in de Keuzegids dat onze opleidingen over de breedte de goede prestaties van vorig jaar vasthouden. Dat is mooi!” laat Inholland-collegevoorzitter Bart Combée in een reactie weten. “We zijn extra trots op de genoemde topopleidingen, en bijzonder verheugd om een vijfde topopleiding te mogen toevoegen. Een mooie erkenning voor onze inzet en een motivatie naar de toekomst! De coronamaatregelen zijn daarbij natuurlijk een grote uitdaging. Maar het is ook een kans om met behulp van technologie nu al het onderwijs van de toekomst vorm te geven. Je innoveert sneller, ontdekt wat wel en niet werkt online. Met een goed doordachte aanpak biedt blended learning volop mogelijkheden om de onderwijskwaliteit verder te verbeteren. We stellen alles in het werk om onze studenten zo succesvol mogelijk te laten studeren. ”

Kwaliteitszegel voor Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke Ontwikkeling
In de ranglijst ‘Ruimtelijke ontwikkeling’ staat de Haarlemse opleiding Bouwmanagement & Vastgoed/Ruimtelijke Ontwikkeling tweede met 75 punten. Daarvoor ontvangt deze opleiding voor de eerste keer een kwaliteitszegel in de Keuzegids. Studenten zijn positief over inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding op de loopbaan en haalbaarheid van de opleiding.

“We zijn erg blij dat onze nieuw ingeslagen weg zo goed aanslaat bij de behoefte van onze studenten”, reageert opleidingsteamleider Robert Chamski verheugd. “Kwaliteit van ons onderwijs door enthousiaste docenten staat voorop. Krachtig bij ons is ook het werken in leergemeenschappen met studenten van verschillende jaarlagen en via cross-overs met de andere opleidingen uit ons bouwcluster. We betrekken onze studenten actief bij de ontwikkeling van het onderwijs. Persoonlijk en dichtbij; met aandacht voor het individu.”

Op zijn beurt laat medestudent Stefan Appelman weten dat hij zijn opleiding een veelzijdige studie vindt. Bijvoorbeeld omdat hij multidisciplinair leert samenwerken met studenten van andere opleidingen in gezamenlijke projecten. De veelzijdigheid kenmerkt zich ook in zijn mentorschap. Als ouderejaars begeleidt hij eerstejaarsstudenten en jaargenoten geven ook bijles. “Je wordt heel breed opgeleid en kunt zo ontdekken welk onderdeel van de bouw goed bij je past. Hierdoor leer je jezelf kennen en kun je je eigen toekomst bepalen.”

‘Veel persoonlijke aandacht en goede aansluiting op de arbeidsmarkt’
Derdejaarsstudent Boudewijn Broersen herkent zich goed in het beeld dat Robert schetst van zijn opleiding. “De docenten van de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed hebben veel aandacht voor je, je bent geen nummer. Het werken in projectgroepen wordt zodanig gestimuleerd dat het samenwerkingsaspect zich sterk ontwikkelt. De opdrachten die de enthousiaste docenten meegeven zijn altijd verrassend en uitdagend.” Verder biedt de opleiding Boudewijn een gunstig perspectief omdat deze erg goed aansluit op de arbeidsmarkt. "Door veel in de praktijk te werken neemt de opleiding je mee in de wereld van de bouw. Ook het theoretisch aspect neemt een belangrijke plaats in. Alle onderdelen van de bouw komen aan de orde: van financiën tot management, van plannen bedenken tot uitvoering.”

Tweede zegel op rij voor Mondzorgkunde en Verloskunde Amsterdam
Mondzorgkunde is voor het tweede jaar op rij uitverkoren tot topopleiding en krijgt net als vorig jaar 78 punten in de totaalscore. Het feit dat de meeste studenten goed het eerste jaar doorkomen valt het meeste op. Ook positief zijn studenten onder andere over inhoud, toetsing, haalbaarheid en faciliteiten.

Ook Verloskunde in Amsterdam krijgt net als vorig jaar, met een score van 76 punten een kwaliteitszegel. De opleiding verdient de tweede kwaliteitszegel op rij, voornamelijk vanwege het feit dat studenten op tijd hun diploma halen en er weinig studenten na het eerste jaar uitvallen. Tevredenheid is er verder onder andere over faciliteiten, inhoud en docenten.

Muziek nog steeds in de lift
Bij het Conservatorium staat de richting ‘creative artist’ expliciet benoemd. Tijdens de opleiding Muziek in Haarlem combineer je het maken van muziek met muziekcommerce en ondernemerschap. De topopleiding krijgt met 80 punten veel lof van studenten en daarmee zelfs een betere beoordeling dan vorig jaar (78 punten). Vooral de faciliteiten en zeer beperkte uitval na het eerste jaar springen er in de beoordeling bovenuit. Ook alle andere beoordelingsaspecten krijgen een voldoende. Zoals inhoud, docenten en toetsing.

BIM blijft een topper in Diemen
Business IT & Management blijft onveranderd een topper. Met 80 punten in totaal krijgt de Diemense opleiding veel lof voor bijna alle onderdelen. Dubbele plussen zijn er onder andere voor faciliteiten, toetsen en inhoud. Ook over de docenten zijn studenten dik tevreden.

Voor de tweede keer zijn ook de associate degrees meegenomen in de Keuzegids. Inholland biedt acht ad’s aan. De Associate degree Finance & Control (Bedrijfseconomie) van Inholland Rotterdam is in haar categorie net als vorig jaar de beste. Studenten zijn vooral positief over de haalbaarheid en faciliteiten. Dit leidt tot een voldoende van 70 punten.

De Associate degree Crossmediale Communicatie in Diemen krijgt met 74 punten vier punten erbij in vergelijking met vorig jaar. Met deze goede voldoende is dit wederom de beste Ad van Nederland in deze categorie.

Over Keuzegids hbo 2021
De jaarlijks verschijnende Keuzegids hbo is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en bedoeld om studiekiezers te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van Nederlandse hogescholen en hun opleidingen op basis van diverse cijfers en onderzoeksresultaten. Zo is gekeken naar het aantal studenten die doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma na vijf jaar halen.

Wat betreft de studentoordelen is gebruik gemaakt van de Nationale Studenten Enquête 2018, nog steeds het meest recente tevredenheidsonderzoek onder hbo-studenten. Er is gekeken naar inhoud, toetsing, docenten, vaardigheden, voorbereiding op loopbaan, haalbaarheid en faciliteiten. Ook de expertoordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie zijn meegewogen. Ook is er gekeken naar de meest recente studiesuccescijfers: hoeveel studenten schrijven zich in voor het tweede jaar en hoe vaak halen studenten binnen vijf jaar hun diploma.

Bron: Keuzegids hbo voltijd 2021, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.).

Wil je de Keuzegids inzien? Dit kun je doen via collega's van het WIR-team op je locatie. Afgelopen zaterdag verscheen ook de jaarlijkse special Beste Studies van Elsevier. Via ewmagazine.nl/bestestudies kun je zien wat er over de opleidingen van Inholland is geschreven.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ben Godijn
08
October
2020
Goed bezig allemaal!! Goed voorbeeld doet volgen. We gaan ervoor!!

Van harte gefeliciteerd!!