Den Haag,
13
oktober
2022
|
09:38
Europe/Amsterdam

Keuzegids hbo 2023 gepubliceerd

9789087610890_front

De Keuzegids hbo 2023 is vandaag gepubliceerd. De opleidingen Muziek in Haarlem, Verloskunde Amsterdam en de Associate degree-opleidingen Facilitair Eventmanagement (Diemen) en Pedagogisch Educatief Professional (Den Haag) zijn beloond met een kwaliteitszegel 'topopleiding’. De algehele score van de hogeschool was daarentegen minder dan gehoopt. We zien dus een gemixt beeld in de Keuzegids. 

“Felicitaties voor de opleidingen die in de gids als topopleiding zijn beloond met een welverdiende kwaliteitszegel,” zegt collegevoorzitter Bart Combee in een reactie. “Verder komt, gezien de resultaten van de Nationale Studenten Enquête, het beeld dat wordt geschetst over onze hogeschool niet onverwacht. We weten dat een aantal onderwerpen extra aandacht vraagt en dat zien we terug in de Keuzegids.” 

In deze editie van de Keuzegids staat Hogeschool Inholland in de algemene ranking van grote hogescholen onderaan met een score van 52. Direct daarboven staan de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en De Haagsche Hogeschool met alle drie 54 punten. Net als in 2022 voert Avans Hogeschool de lijst aan met een instellingsscore van 71,5.  

Trots op Associate degrees
Met een vierde plek doet onze hogeschool het opvallend goed in de ‘ranking’  van instellingen die vier of meer Associate degrees aanbieden. Dit is vooral te danken aan de Ad’s Facilitair Eventmanagement in Diemen en Pedagogisch Educatief Professional (PEP) in Den Haag die beide als topopleiding een kwaliteitszegel krijgen. De Ad Facilitair Management scoort 80 punten en blinkt uit met ‘voorbereiding op de loopbaan’. Daarnaast zijn studenten positief over inhoud, docenten, toetsing en de sfeer. De Ad PEP krijgt 78 punten, waarbij studenten onverdeeld positief zijn over inhoud, docenten, de sfeer, toetsing en de voorbereiding op hun loopbaan. 

Ook kwaliteitszegels voor Muziek en Verloskunde
Met het Conservatorium (Muziek) heeft Hogeschool Inholland aanhoudend een topper in huis. Voor het achtste jaar op rij is deze uitgeroepen tot topopleiding met een totaalscore van 86. Het Conservatorium in Haarlem scoort het hoogst op de kwaliteit van docenten, doorstroom naar het tweede jaar, inhoud en sfeer. Ook toetsing en de manier van voorbereiding op de loopbaan krijgen plussen van de studenten. 

Ook de opleidingen Verloskunde oogsten goede resultaten. De variant in Amsterdam krijgt een totaalscore van 77 punten haalt daarmee net als vorig jaar een kwaliteitszegel binnen. Meest opvallend is de hoge doorstroom naar het tweede jaar. Verder zijn studenten onder andere positief over hun docenten en inhoud van de opleiding. Verloskunde in Groningen krijgt dit jaar geen kwaliteitszegel, maar verschilt met een score van 71 punten niet veel van de Amsterdamse variant. 

Onderzoeksverantwoording Keuzegids hbo 2022
De jaarlijks verschijnende Keuzegids hbo is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld om studiekiezers te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van Nederlandse hogescholen en hun opleidingen op basis van diverse cijfers en onderzoeksresultaten. Zo is gekeken naar hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma na vijf jaar halen. Wat betreft de studentoordelen is gekeken naar de thema’s inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding op loopbaan en sfeer uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2022. 

De Keuzegids kijkt naar relatieve scores. Ze laten per onderdeel zien of een opleiding op-, onder-, of bovengemiddeld scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde in het hbo. Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciale kwaliteitszegel toegekend. 

Inzage Keuzegids hbo 2023 
De Keuzegids hbo 2023 is via deze link beschikbaar voor iedereen van Hogeschool Inholland.  Ook kun je de link altijd terugvinden via het Informatieportaal.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.