16
maart
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

KIEM GoChem-subsidie voor Hogeschool Inholland, UvA en bedrijven

'Met de ontwikkeling van nieuwe materialen kan ik als chemiestudent bijdragen aan de energietransitie'

Header nieuwsartikel energy and next generation materials

De vraag naar duurzame energie neemt sterk toe. Om hieraan te voldoen zijn nieuwe materialen nodig om onder meer batterijen en elektrolysers nog efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Op het gebied van materiaalontwikkeling neemt Hogeschool Inholland in het hbo een unieke positie in door een substantiële bijdrage te leveren met toegepast onderzoek. Zoals door vierdejaars Chemie-student Martijn de Graaf. Samen met onderzoekers van Inholland en de Universiteit van Amsterdam (UvA) concentreert hij zich op kleine nano-deeltjes om de grote energietransitie mogelijk te maken.

Inholland is verbonden aan het Amsterdam Centre for Electrochemistry (Amcel). Het netwerk van onderzoekers en bedrijven wil met elektrochemie een bijdrage leveren aan de energietransitie door materialen te ontwikkelen voor opslag en conversie van hernieuwbare energie. Daarbij is het doel om zo min mogelijk energie en grondstoffen te verspillen en de milieubelasting te minimaliseren. Amcel is vijf jaar geleden opgericht vanuit de UvA. “We zagen een groeiende rol voor de elektrochemie in de energietransitie”, zegt hoogleraar Scheikunde Joost Reek. “Ook voor het verduurzamen van chemische processen waarvoor nu nog fossiele brandstoffen worden gebruikt of bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van circulaire plastics.”

Waar de kracht van universiteiten ligt bij fundamenteel onderzoek en conceptuele vernieuwingen en bedrijven zich richten op implementatie van nieuwe technologieën, zorgen hbo-professionals met toegepast onderzoek voor de ontbrekende schakel

Joost Reek, hoogleraar Scheikunde Universiteit van Amsterdam

Hbo als ontbrekende schakel 
De oprichting van Amcel is illustratief voor de herontdekking een vakgebied waarvan werd gedacht dat het fundamenteel onderzoek wel zo’n beetje was afgerond. Maar met de groeiende vraag naar duurzame energie en verduurzaming van chemische processen, krijgt de behoefte aan kennisontwikkeling een nieuwe impuls. “Het is heel belangrijk dat ook het hbo is aangehaakt”, vindt professor Joost Reek. “In onze learning communities willen we op alle niveaus kennis delen. Waar de kracht van universiteiten ligt bij fundamenteel onderzoek en conceptuele vernieuwingen en bedrijven zich richten op implementatie van nieuwe technologieën, zorgen hbo-professionals met toegepast onderzoek voor de ontbrekende schakel. De chemiestudenten kunnen bedrijven ook helpen om elektrochemie toe te passen.” 

KIEM GoChem-project 
De samenwerking tussen Inholland, de UvA en het werkveld zorgt ervoor dat Amcel bredere en sterkere consortia kan opzetten om in te schrijven voor onderzoeksprojecten. Het resulteerde in een succesvolle aanvraag voor een KIEM GoChem-subsidie. “Met dit project werken we aan een nieuwe methode voor de groene synthese van elektrokatalytische materialen”, zegt Anass Znabet, docent en onderzoeker bij Inholland. “Het gaat om zogeheten core-shell nanodeeltjes. We ontwikkelen een methode om die nanodeeltjes toe te voegen aan materialen om daarmee bijvoorbeeld batterijen en elektrolysers efficiënter en milieuvriendelijker te maken.” 

Tot 2030 zijn ongeveer 23.000 extra professionals op academisch en hbo-niveau nodig

Anass Znabet, onderzoeker Hogeschool Inholland

Specialisatie opleiding Chemie 
Volgens Anass bevestigt de toekenning van de subsidie het belang van het hbo in het elektrochemisch vakgebied. “Het vraagstuk rond de energietransitie vraagt om een samenwerking tussen het hbo en de universiteiten en het bedrijfsleven. Advies- en onderzoeksbureau CE Delft heeft berekend dat tot 2030 ongeveer 23.000 extra professionals op academisch en hbo-niveau nodig zijn. Ik ben blij dat Inholland in dit gat springt, niet alleen met toegepast onderzoek, maar ook met de opleiding Chemie die vanaf volgend jaar een specialisatie biedt in elektrochemie rond energie en nieuwe, functionele materialen. Studenten kunnen in hun derde en vierde studiejaar stagelopen binnen deze specialisatie en bijvoorbeeld onderzoek doen binnen Amcel. Het is een mooie springplank naar een baan in het bedrijfsleven.”

Bijdragen aan minder CO2-uitstoot 
Martijn de Graaf doet als eerste hbo-student binnen Amcel onderzoek voor het KIEM GoChem-project. “Ik heb vier jaar geleden voor Chemie gekozen, omdat er ook praktijk bij komt kijken. Ik vind het fijn om met mijn handen te werken in laboratoria. Het leuke van de specialisatie rond energie en materialen is dat je als student en later als professional echt aan iets nieuws kan werken. Iets dat bovendien de wereld een stukje beter maakt, zoals door verbeterde zonnepanelen of een slimme oplossing om CO2 om te zetten in bruikbare stoffen als ethyleen of ethanol, wat bovendien bijdraagt aan reductie van de CO2-uitstoot.” 

Core-shell nanodeeltjes 
Onder begeleiding van onderzoekers Anass en van dr. Stefania Grecea van de UvA doet Martijn een onderzoeksstage van negen maanden voor het KIEM GoChem-project. “We maken hier dingen op nanoschaal, wat een miljoen keer kleiner is dan een millimeter. Het gaat om core-shell nanodeeltjes waarvan de kern en de buitenkant verschillende eigenschappen hebben. Ik vind de karakterisering van nanomaterialen erg interessant, bijvoorbeeld met elektronenmicroscopie.” Je concentreren op het allerkleinste om daarmee bij te dragen aan iets veel groters: dat maakt dit werk voor Martijn zo mooi. “Ik ben ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem kunnen oplossen. Daar is alleen nog wel heel veel onderzoek voor nodig. Goed zou zijn als studenten op het hbo hierbij betrokken raken en zien hoe interessant dit werk is.” 

Het leuke van de specialisatie rond energie en materialen is dat je als student en later als professional echt aan iets nieuws kan werken. Iets dat bovendien de wereld een stukje beter maakt

Martijn de Graaf, student Chemie
Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Oma Bep
23
March
2022
Ben trots op je Martijn dat je het zover geschopt heb ik heb alles gelezen !!wat een kleinzoons heb ik en ik heb het niet verder geleerd dan de VGLO