Den Haag,
04
november
2019
|
11:20
Europe/Amsterdam

‘Kijk naar je studenten en je ziet het belang van diversiteit’

Marette Ebert

Marette Ebert groeide op in Amsterdam tussen vriendjes en vriendinnetjes met een Marokkaanse en Surinaamse achtergrond. Die culturele verschillen vond ze toen al heel vanzelfsprekend. Nu, als ervaren docent bij de opleiding Business Innovation van Inholland, benadrukt ze vooral de bijzondere kracht van diversiteit. “Tijdens de Community of Practice Diversiteit krijg ik telkens weer inspiratie nog meer te doen met de diversiteit in mijn colleges.”

Meerdere malen per jaar organiseert de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken zogeheten Community of Practices (CoP): bijeenkomsten waarin collega’s van Inholland ervaringen en kennis uitwisselen over diversiteit in hun werk. Marette woont de bijeenkomsten graag bij. “Het is heel prettig om te zien dat het onderwerp zo breed leeft. Het feit dat collegevoorzitter Jet de Ranitz telkens aanwezig is, laat zien hoe belangrijk dit onderwerp bij Inholland is.”

Inspirerende bijeenkomsten
Volgens Marette is de sfeer van de CoP open en eerlijk. “In een veilige setting krijg je de ruimte om je verhaal te doen. Ik haal er inspiratie uit voor nieuwe initiatieven. Zo wil ik een kalender gaan ophangen waarop al mijn internationale studenten hun feestdagen noteren, zodat we die samen kunnen vieren. Dat zorgt voor extra begrip en maakt de dagelijkse onderwijspraktijk leuker. Diversiteit is niet iets om te ontlopen, maar om te omarmen. Kijk naar de verschillende studenten in je collegezaal, dan zie je het belang ervan.”

Marette Ebert, docent opleiding Business Innovation
Ik haal er inspiratie uit voor nieuwe initiatieven. Zo wil ik een kalender gaan ophangen waarop al mijn internationale studenten hun feestdagen noteren, zodat we die samen kunnen vieren.
Marette Ebert, docent opleiding Business Innovation

Met de paplepel
Diversiteit is een waarde die Marette haast met de paplepel is ingegoten. Vrij letterlijk: ze vond het eten, de muziek en de taal bij haar Marokkaanse vriendinnetjes hartstikke interessant. “Pas later ben ik daar professioneel iets mee gaan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld drie jaar in Suriname gewoond en ervaren hoe een echte multiculturele samenleving werkt. Terug in Amsterdam heb ik me bij de gemeente Amsterdam gericht op interculturele communicatie.”

Culturele achtergrond als kracht
De lijn zet Marette bij Hogeschool Inholland Diemen door als docent Cultural Awareness. “Ik heb studenten van over de hele wereld. Mijn persoonlijke missie is om hun mee te geven dat ze hun culturele achtergrond als kracht kunnen zien in hun professionele carrière. Ze hebben een bredere kijk op zaken en daarmee brengen ze iets extra’s.”

Leukere colleges
De kracht van diversiteit is natuurlijk niet alleen in de colleges van Marette te vinden. “Diversiteit is overal bij Inholland een gegeven”, constateert ze. “Ik ben een Nederlandse en snap natuurlijk ook dat het soms best ingewikkeld kan zijn om met die verschillen te dealen. Maar als je je open opstelt en je verdiept in een ander, wordt de omgang in de colleges zo veel leuker.”