23
mei
2023
|
11:56
Europe/Amsterdam

Klimmen voor onderzoek naar MS

Studenten en docenten bouwopleidingen beklimmen de Mont Ventoux

Klimmen tegen MS

Voor de tweede keer beklimt een team van onze bouwopleidingen - onder meer Civiele Techniek en Bouwkunde - de Mont Ventoux in Frankrijk. Op 29 mei legt een deel van het team, dat bestaat uit drie docenten, zeven studenten en twee oud-studenten, de klim te voet af. De rest stapt op de fiets naar de top. Ze doen dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte MS (multiple sclerose).  

Docent Bob Zwartendijk raakte geïnspireerd door de actie van een (inmiddels) oud-student die deze actie ondernam nadat zijn moeder getroffen werd door de ziekte. Door corona lukte het pas vorig jaar om de actie voor de eerste keer vanuit de opleiding te organiseren. Dit jaar gaat de groep voor de tweede keer de berg op. Twee studenten, Iwan Westerveld en Floor Pastoor, deden vorig jaar ook al mee.  

Indrukwekkende onderneming 
Docent Niels Sijpheer vertelt over zijn ervaring van vorig jaar: “Het is een indrukwekkende onderneming. Je ontmoet mensen die door de ziekte zijn getroffen. Mensen die zelf MS hebben of een familielid hebben die de ziekte heeft of eraan is overleden. De verhalen en ervaringen die je hoort raken je. En als je op de fiets zit naar de top van de Mont Ventoux, besef je dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is.” 

Samen naar de top 
Toen Niels voor de tweede keer omhoog fietste, kwam hij een man tegen, die langzaam de berg op klom. “Zijn fiets was voorzien van trapondersteuning. Dat was niet de bedoeling, dacht ik. Maar bij een stop raakte ik met de man aan de praat en bleek hij zelf getroffen te zijn door de ziekte. De trapondersteuning had hij alleen nodig voor het laatste steile stuk van de route, omdat door MS zijn spierkracht te kort schoot. We fietsten een stuk samen en onderweg kwamen we zijn familie tegen, die hem stond aan te moedigen. Het waren alleen zijn drie kinderen, want zijn vrouw was een half jaar eerder overleden aan kanker.” Samen met anderen wachtte Niels de man bij de finish op om hem feestelijk te onthalen. “Helaas waren de vooruitzichten voor hem toen al niet goed. Hij is er inmiddels niet meer. Dat is de keiharde realiteit.” 

10.000 euro ophalen 
De groep studenten vertrekt in het weekend van 20 mei naar Frankrijk om de week vooraf alvast te trainen voor de rit. Een goede voorbereiding is natuurlijk van belang, want de berg is bijna twee kilometer hoog. Sommigen willen de berg zelfs drie keer op fietsen. De groep heeft een eigen pagina op de site van stichting MoveS, die de actie sinds 2011 organiseert en coördineert. Het doel is om 10.000 euro op te halen voor het onderzoek naar MS. De teller is inmiddels de 6.500 euro gepasseerd. Daar mag natuurlijk nog wel wat bij. Lees meer over het team dat meedoet aan de actie.  

Steun het team en doneer! 
Uiteraard steunen wij deze actie van harte. Steun jij het team ook? Je kunt hier een donatie doen voor het MS-onderzoek. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.