Civiele Techniek voltijd

Met jouw organisatietalent kun je complexe projecten in goede banen leiden. Spreekt jou dit aan? Duik dan in de wereld van de civiele techniek.

Hbo Civiele Techniek

Voor wie

Misschien hield je als kind al van bouwen. Bruggen maken van Lego en aan het strand zandkastelen maken met dammen tegen de vloed. Eigenlijk is die fascinatie gebleven. Je zou dit werk op volwassen schaal ook wel willen doen. Niet voor niets boeien tv-programma's over bijvoorbeeld de Deltawerken of de aanleg van tunnels jou. Zulke megaconstructies zou je best willen bedenken en uitvoeren. En met jouw organisatietalent kun je zulke complexe projecten in goede banen leiden. Je hebt kennis van wis- en natuurkunde en je wilt je hier graag verder in ontwikkelen.  Spreekt jou dit aan? Duik dan in de wereld van de civiele techniek.

Studieprogramma Civiele Techniek

De vierjarige opleiding Civiele Techniek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met de opleiding Civiele Techniek zet jij je stempel in het Nederlands landschap. Je helpt je omgeving inrichten en staat daarbij uitvoerig stil bij actuele thema's zoals veiligheid en duurzaamheid. Jouw werkveld is letterlijk heel breed. Het omvat water en infra, het gaat om de constructie zelf en inbedding in het (stedelijke) landschap onder allerlei ecologische, maatschappelijke en politieke randvoorwaarden.

Studievormen

 • Theorie
  Een vast bestanddeel van elke opleiding is de theorie. Je volgt hoorcolleges en je besteedt ook uren aan zelfstudie: thuis of bij ons op locatie, net wat jij prettig concentreren vindt.
 • Projecten
  Heb jij de theorie goed tussen je oren zitten? Laat je hersens kraken met uitdagende projecten. Pak ze in groepsverband op samen met je medestudenten.
 • Praktijk
  Je komt al snel in aanraking met de beroepspraktijk. We werken hiervoor nauw samen met bijvoorbeeld ingenieursbureaus en overheden. Je krijgt college van gastsprekers, gaat op excursies en je loopt in het tweede en in het derde jaar stage.
 • Onderzoek
  Tijdens je studie word je voorbereid op een praktijkgericht onderzoek in je afstudeeropdracht. 

Persoonlijk
Hoe breed de opleiding ook is, de locatie in Alkmaar is lekker overzichtelijk en de sfeer persoonlijk: medestudenten en docenten kennen jou al snel bij naam. De band met andere instellingen en bedrijven in de sector is sterk. Dat maakt de opleiding actueel en praktijkgericht. 

Twijfel je nog? 
Met wiskunde en natuurkunde heb jij de bouwstenen in handen om aan meerdere opleidingen te beginnen. Twijfel je nog of de opleiding Civiele techniek wel echt bij jou past, kijk dan ook eens bij verwante opleidingen die net een andere focus hebben. Denk aan Bouwkunde om nieuwe gebouwen te realiseren. Of kijk door een technische én economische bril naar de openbare ruimte met Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling. 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leg je het theoretisch fundament voor je opleiding. Je volgt bijvoorbeeld colleges in construeren, wiskunde, 3D tekenen en waterbouw. Ook werk je aan projecten om kennis op te doen van civieltechnische projecten, zoals de bouw van een brug, het ontwerp van een jachthaven of het bouwrijp maken van een woonwijk.

De praktijk zie je op zijn spectaculairst tijdens excursies naar bijvoorbeeld de nieuwe zeesluis in IJmuiden, het Zuidasdok en de Afsluitdijk . Je gaat zelfs meerdere dagen naar het buitenland om diverse projecten te bezoeken. 

Vakken

Toegepaste mechanica
Vloeistofmechanica

Inleiding wegenbouw
BIM 1 Wiskunde Waterbouw Wiskunde Construeren staal Grondmechanica Geodata (landmeten) VCA
Uitvoeringstechniek
Construeren beton Betontechnologie Organisatie van de bouw Internationalisering

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tijd om je helm, hesje en veiligheidsschoenen aan te trekken. Je gaat voor het eerst twintig weken lang stage lopen om je je competenties bij een aannemer te ontwikkelen. Het gaat om een oriënterende stage waarin je vooral praktisch werk doet. Vraag bijvoorbeeld een offerte op met het juiste aantal materialen. Oefen je vaardigheden in digitaal tekenen en wees vraagbaak voor medewerkers op de bouwplaats. 

Daarna werk je aan twee projecten om ervaring op te doen met infrastructuur en ontwerp van waterbouwkundige constructies. 

Vakken

Wiskunde Waterbouw Geodata Wegenbouw Onderzoek en rapportagetechniek Toegepaste mechanica Grondmechanica Wegontwerp BIM

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Vanaf het derde jaar volg je meer en meer jouw voorkeur. Deels stel je je eigen studie samen door zelf je studieonderdelen te kiezen. Wat je keuze ook is, je doet sowieso veel ervaring op met projectmatig werken in teams. Want dat zal dagelijks terugkomen in jouw beroepspraktijk. Van deze praktijk proef je uitgebreid in je tweede, gespecialiseerde stage. Je krijgt dan extra verantwoordelijkheden.

Dankzij de goede contacten met het bedrijfsleven heb je toegang tot veel interessante stageplaatsen. Vaak kun je zelfs kiezen, zodat je de plek vindt die het beste bij jouw wensen past. Je begint het jaar met vakken zoals waterbouw, hydrologie en ruimtelijke ordening.

Specialiseren
Ook neem je deel aan projecten over verkeersbouw en waterbouwkundige constructies. Daarna is het tijd voor je tweede stage, het moment om je te specialiseren. Nu graaf je dieper in jouw specialisatie. Je gaat aan de slag op het kantoor van een advies- of constructiebureau, van de overheid of van misschien wel weer een aannemer. Dit is ook het moment om een buitenlands avontuur aan te gaan.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat door met jouw specialisatie. Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Werk aan een afstudeerproject dat jij zelf mag kiezen en vormgeven. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je uitgegroeid bent tot young professional.

 Bachelor of Science
Als je de opleiding Civiele Techniek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Samenwerkingen

STOHA
Afgestudeerden (alumni) van de opleiding Civiele Techniek in Alkmaar ontmoeten elkaar via de STOHA (Stichting oud HTS-studenten Alkmaar). De STOHA bestaat sinds 1976 en is opgezet door en voor oud-studenten Civiele Techniek. Er zijn inmiddels rond de 1100 alumni aangesloten. Dankzij hun kennis, inzicht en werkervaring zijn inmiddels honderden civiele projecten gerealiseerd en zijn er momenteel nog volop projecten in uitvoering.
Vele STOHA-donateurs komen elkaar in het dagelijks leven regelmatig tegen. Alleen weet men dat meestal niet eens van elkaar.

Ongeveer 80% van de STOHA-donateurs is werkzaam in de provincie Noord-Holland. Het kan dan ook niet anders dat aan de meeste civiele- en bouwkundige projecten samen wordt gewerkt door afgestudeerden van Hogeschool Inholland, Hogeschool Alkmaar of de voormalige HTS Alkmaar. De rol die men daarbij speelt kan zeer divers zijn en kan variëren van projectontwikkelaar, ontwerper/constructeur, werkvoorbereider, uitzetter, laborant, directeur, uitvoerder, inkoper, toezichthouder, adviseur en wat al niet meer.

De STOHA-donateurs zetten zich niet alleen in voor de alumni, maar ook voor studenten: zij bieden hulp bij het vinden van stageplaatsen, verzorgen gastcolleges, excursies en werken mee aan de Open Dagen.

Infra Bindt
De Stichting Infra Bindt zet zich in voor de promotie van de Infra-branche in Noord-Holland onder leerlingen van het voortgezet onderwijs.

In deze stichting werken de onderwijsinstellingen Hogeschool Inholland, Horizon College, Regio College, Nova College en SPG Noord-Holland samen met het bedrijfsleven om de instroom van nieuwe leerlingen in het infra-onderwijs te bevorderen. Dit gebeurt door middel van gastlessen en het bezoeken van voorlichtingsdagen.

Daarnaast is de website www.infrabindt.nl in het leven geroepen, waarop alle opleidingsvormen op lbo, mbo en hbo-niveau eenvoudig zijn te vinden.

In de praktijk

Landmeten en grondboren

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Civiele Techniek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland?

Een nieuwe haven in het Midden-Oosten. Een brug over een vallei in de Alpen. Een nieuw verkeersknooppunt in China. Ook in het buitenland liggen uitdagende projecten op jou te wachten. Ga een onvergetelijk avontuur aan tijdens jouw stage in het derde studiejaar. Waag de sprong over de grens, want die ervaring is goed voor je cv en verrijkend voor jou als persoon. Probeer zelfstandig zo'n mooie plek te bemachtigen. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!