Rotterdam,
16
september
2021
|
09:27
Europe/Amsterdam

'Laat het niet alleen bij mooie woorden'

Nahied Rezwani

Ruim tien jaar geleden verbaasde ik me al dat veel relevante onderzoeksbevindingen lang niet altijd hun weg vonden naar de praktijk. Ik droomde ervan daar verandering in aan te brengen als ik ooit in de positie zou komen om dat te doen. Deze maand komt met de opening van de eerste 'Living Labs' van Inholland Rotterdam een lang gekoesterde wens uit.

De eerste maand is nog niet voorbij of ons gebouw gonst al van de bedrijvigheid. De energie spat ervanaf! We zijn dit jaar meteen begonnen met het verder uitbouwen van onze ambitie om onderzoek, onderwijs en beroepenveld dichter bij elkaar te brengen. Zodat straks ook onze eerstejaars het gebouw als echte Inholland-professionals zullen verlaten. Met een koffer vol theoretische en praktische kennis, analytisch vermogen, innovatiedrift en multidisciplinaire ervaring in het beroepenveld.

Urban Leisure en Tourism lab IK (3)

Twee kersverse Living Labs
Begin september openden wij het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam, ons eerste Living Lab in de havenstad. Hiervoor werkten we natuurlijk in onderwijs en onderzoek al samen met het beroepenveld, maar nooit was die samenwerking zo zichtbaar als nu. Het lab huist in een voormalig bankgebouw aan het Zuidplein. Studenten binnen het Domein Creative Business storten zich hier samen met onderzoekers, ondernemers en omwonenden op de vraag hoe toerisme en vrijetijdsbesteding een positieve bijdrage aan de stad kunnen leveren. Dat sluit mooi aan bij een stadsontwikkelingsgebied als Zuidplein, waar wonen en werken verbonden moeten worden aan vrije tijd en toerisme.

In een kleiner lab gevestigd in het KUZhuis in Hoek van Holland onderzoeken andere studenten en hun partners de mogelijkheden om een vierseizoenenbadplaats te ontwikkelen die past bij de identiteit en leefbaarheid van de kustplaats.

Toegang tot het recht voor slechtzienden
Donderdag 9 september ging binnen mijn eigen domein een Living Lab van start dat zich richt op de vraag hoe het justitiële systeem beter bereikbaar kan worden voor slechtzienden. Belangrijk, want Toegankelijkheid van het Recht is essentieel om je recht te kunnen halen. In een ruimte op de begane grond van Inholland (voorheen de Plint) gaan onderzoekers, studenten en vertegenwoordigers van justitie kijken hoe dat ook voor deze doelgroep gerealiseerd kan worden.

Lang gekoesterde wens
Met de opening van deze Living Labs komt een lang gekoesterde wens uit. In mijn werk als adviseur van de overheid bij het toenmalige Innovatieplatform concludeerden wij ruim tien jaar geleden al dat relevante onderzoeksbevindingen lang niet altijd hun weg vonden naar de praktijk. Ik droomde ervan daar verandering in aan te brengen als ik ooit in de positie zou komen om dat te doen.

Ik vind het een voorrecht dat ik nu bij een organisatie werk die zich inzet voor de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en beroepenveld. Die onze studenten van jongs af aan het belang van de koppeling tussen die drie bijbrengt. Aan een fantastisch onderzoeksrapport heb je immers niet veel als dat op de bovenste plank van een kast ligt te verstoffen. Dan blijft het bij mooie woorden. Pas je de theorie toe op de praktijk, dan wordt er ook echt iets mee gedaan. Fantastisch dat wij dat aan onze toekomstige professionals meegeven.

Nahied Rezwani

'We hebben elkaar nodig om succesvol te zijn'
Niet dat alles gelijk zal lukken of dat we onze ambities voor de volle 100 procent kunnen waarmaken. Het is niet alleen maar een kwestie van hard werken. Het is vooral ook een kwestie van goed sámenwerken: we hebben elkaar nodig om succesvol te zijn. Daarbij hoort voor mij ook dat we alert blijven en kritisch naar onszelf én naar elkaar kijken hoe en waar we nog kunnen verbeteren. Dat gaat altijd met vallen en opstaan. Maar ik weet zeker dat we het kunnen. Omdat we het willen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.