Amsterdam,
14
april
2023
|
11:23
Europe/Amsterdam

'Het is tijd om onze digitale mensenrechten te waarborgen'

Lectorale rede Ben Wagner op 15 mei

Ben Wagner Lector InHolland VCornel(c) 2021 2

“Digitale rechten zijn ook mensenrechten. Toch worden ze voortdurend geschonden. Het is tijd om te zorgen voor waarborging van onze digitale mensenrechten!” Tijdens zijn lectorale rede maandag 15 mei in Amsterdam gaat Ben Wagner, lector Media, Technology & Society bij Hogeschool Inholland in op uitdagende vraagstukken rond digitale mensenrechten. Hij nodigt hierbij een speciaal panel uit om te verduidelijken waar digitale rechten over gaan, en laat op interactieve manier zien hoeveel verschillende gebieden het raakt en hoe groot de effecten kunnen zijn. 

De rede van Ben Wagner is opgenomen. Bekijk deze Engelstalige opname terug op de pagina van Media, Technology & Society.

This article in English? >

Nu digitale infrastructuren steeds ingewikkelder worden, is het volgens Ben Wagner noodzakelijk dat we ons richten op duurzamere modellen die digitale rechten inbedden in de kern van digitale infrastructuren. In zijn lectorale rede geeft Ben een beeld van het probleem en gaat hij vervolgens in op deze drie kerngebieden: 

  • de digitale infrastructuur van musea en cultureel erfgoed; 
  • uitdagingen van online platforms voor democratie en verkiezingen; 
  • de infrastructuur van ‘controlesamenlevingen’ waarin mensen voortdurend in de gaten gehouden worden. 
     

Hij stelt wegen voor die verder gaan dan het repareren van gebroken systemen. In plaats daarvan lopen deze wegen richting systemische verandering voor digitale infrastructuren. Het opbouwen van duurzamere media-ecosystemen is volgens hem een geweldige kans die een enorm maatschappelijk en economisch vermogen kan vrijmaken. “Tegelijkertijd zorgt het voor hoop dat we ooit weer op stevige grond kunnen staan, zonder het risico te lopen dat die onder ons wegzakt.” 

Brede kijk op de impact van digitale rechten met gespecialiseerd panel 
“Gewoonlijk wanneer we het met elkaar over digitale rechten hebben, gaat het over een zeer beperkte reeks kwesties: is mijn telefoon veilig? Hoe pas ik mijn instellingen aan om mijn privacy te verbeteren? Of: waarom worden mijn berichten van Facebook verwijderd?”, licht Ben toe, die met zijn lezing het veel breder wil hebben over de impact van het thema. Vandaar dat hij ook twee specialisten heeft uitgenodigd om zijn vraagstukken te bespreken in interactie met het publiek: Europees parlementslid Sophie in ’t Veld (D66) en Adriana Muñoz, curator bij The National Museums of World Culture in Zweden. Gespreksleider is journalist, podcastmaker en auteur Tracy Metz

“Omdat we in hybride digitale en fysieke ruimten leven, gaat het werk van Adriana en Sophie eigenlijk helemaal niet over technologie, maar over democratie, geschiedenis en rechtvaardigheid,” licht Ben de keuze voor deze gasten toe. “Wat betreft het perspectief van digitale rechten kunnen zij waardevolle inzichten geven die verder gaan dan oversimplificaties waarbij de veiligheid van de telefoon of het gebruik van Facebook centraal staan.” 
 

 

Meer informatie over de specialisten:

Europees parlementslid Sophie in ’t Veld (D66)

Over Sophie in ‘t Veld 
Sophie in ’t Veld zit namens D66 in het Europees Parlement. In deze tijden van ‘digitale democratie’ en politieke oppositie in Europa maakt zij zich hard voor het waarborgen van privacy tussen de techreuzen en nieuwsgierige overheden. Op Sophie’s initiatief worden regelmatig schendingen van de privacy aangevochten. Zowel in het Europees Parlement, als bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Ze is ook PEGA-rapporteur (PEGA: The European Parliament’s Committee of Inquiry into the use of Pegasus and equivalent surveillance spyware). 

Adriana Muñoz, curator bij The National Museums of World Culture in Zweden

Over Adriana Muñoz 
Met het oog op de digitale infrastructuur van musea en cultureel erfgoed schuift Adriana Muñoz aan. Zij is curator bij de National Museums of World Culture (Varldskulturmuseerna) en werkt onder andere aan het project ‘Digital Repatriation of Cultural Heritage in the Global South’. Het onderzoeksproject richt zich op de dekolonisering van een Zweede database voor museumcollecties. 

Journalist, podcastmaker en auteur Tracy Metz

Over Tracy Metz 
Journalist, podcastmaker en auteur Tracy Metz is gespreksleider. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en De Architect en maakt voor BNR de podcast ‘Nattigheid. Opbeurende verhalen over ons water’. Daarnaast is ze directeur van het John Adams Institute, het onafhankelijke centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Haar bijdrage aan het publieke debat over stad en landschap werd onderscheiden met de Grote Maaskantprijs.