Delft/Wageningen,
26
november
2019
|
14:55
Europe/Amsterdam

LEM-alumnus Sebastiaan de Jongh wint Rachel Carson Afstudeerprijs 2019

LEM-alumnus Sebastiaan de Jongh wint Rachel Carson Afstudeerprijs 2019

Met zijn afstudeerscriptie ‘De Bodemzorgen van Morgen’ heeft Sebastiaan de Jongh de Rachel Carson Afstudeerprijs 2019 gewonnen voor de beste hbo-scriptie op het gebied van milieu en duurzaamheid. Sebastiaan studeerde af aan de Inholland-opleiding Landscape and Environment Management en is inmiddels begonnen aan de master Environmental Sciences aan Wageningen University & Research. 

"Ik ben uiteraard erg blij met deze prijs", zegt Sebastiaan in een reactie. "Voor mij voelt het als een perfecte symbolische afsluiting van mijn opleiding in Delft. Met name door de praktische toepasbaarheid heb ik hem mogen winnen, dat is me natuurlijk gedurende jaren aangeleerd. Om dan zo met je afstudeerwerk een prijs te mogen winnen is natuurlijk erg gaaf en een bevestiging van wat ik als wist: ik ben op de goede weg!"

Toen Sebastiaan begon aan zijn opleiding bij Inholland Delft was aanvankelijk zijn plan om te werken in natuurbeheer, maar zijn aandacht verschoof steeds meer naar het milieu. “. Ik ben erg geïnteresseerd in de uitdagingen die mijn (onze) generatie te wachten staan met betrekking tot de leefomgeving en wil de aanpak van deze tot mijn beroep maken.” Inmiddels gestart in Wageningen kijkt Sebastiaan positief terug op zijn tijd bij Inholland. “Tijdens LEM heb ik veel kunnen werken aan actuele vraagstukken in samenwerking met bedrijven. Ik ben erg positief over de flexibiliteit, actualiteit en deskundigheid waarmee ik praktisch ben opgeleid gedurende de opleiding.”

Zijn scriptie schreef Sebastiaan bij de Omgevingsdienst Midden-Holland op de afdeling Bodem en Archeologie. De titel De Bodemzorgen van Morgen is een knipoog naar het RIVM-rapport De Zorgen van morgen. In dit historische (medio 1970-1980) rapport werd Nederland gewaarschuwd voor toekomstige milieuproblemen (klimaatverandering stond ertussen, maar bijvoorbeeld ook zure regen).

Nieuw beleid voor 'zeer zorgwekkende stoffen'
De scriptie van Sebastiaan gaat over de mogelijke toekomstige bodemproblemen met betrekking tot ‘zeer zorgwekkende stoffen’. “Het gaat om een - relatief nieuwe - stoffenlijst waaromheen juridisch en wettelijk strenge regels gelden en gaan gelden. Het nationale beleid is nog niet volledig uitgekristalliseerd, maar duidelijk is dat veel organisaties hiermee iets zullen moeten. Ik een rapport geschreven, onder andere over hoe organisaties dit beleid kunnen gaan voeren in relatie tot de aankomende Omgevingswet.”

Bewondering van de jury
De jury heeft veel bewondering voor De Bodemzorgen van Morgen. “Een bijzonder actueel werk wat kan dienen om omgevingsdiensten te waarschuwen: Pas op! Dit komt er aan, hier moeten jullie iets mee. Sebastiaan de Jongh heeft vanuit heel weinig heel veel gegenereerd. In korte tijd is veel informatie bij elkaar gehaald. Het werk eindigt met heldere adviezen wat de toepasbaarheid erg groot maakt.”

Over de prijs
De Rachel Carson afstudeerprijs is een initiatief van de VVM, een netwerk van milieuprofessionals en een aantal milieu-studieverenigingen. Zij willen hiermee grotere bekendheid geven aan het afstudeerwerk van studenten op het gebied van milieu en duurzaamheid. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.