Haarlem,
31
oktober
2020
|
08:41
Europe/Amsterdam

Let op! Reële dreiging ransomware

Wij vragen alle collega’s en studenten om extra waakzaam te zijn bij mails met een bijlage waarin macro’s zijn verwerkt. Er is op dit moment een reële ransomware-dreiging, waar wij extra alert op moeten zijn.Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'.

Waar moet je op letten?
Je ontvangt een e-mail met een bijlage. Wanneer je deze bijlage opent, is het belangrijk dat je let op de aanwezigheid van macro’s. De afzender kan extern zijn, maar het kan zo lijken dat deze mail afkomstig is van een collega of (mede)student. In werkelijkheid is dat niet zo als de mail besmet is met ransomware. Daarom is het van belang dat je ook alert bent, als de afzender bekend is en van binnen Inholland.  

Hieronder een voorbeeld van een bestand met macro’s. Voordat er met het bestand gewerkt kan worden, moeten de macro’s worden ingeschakeld. Klik alleen op de knop ‘Inhoud inschakelen’ als je zeker weet dat het bestand te vertrouwen is.Verifieer de mail dan ook bij de afzender op echtheid, voordat je iets met de macro doet.

Waar komt deze dreiging vandaan?
In de Verenigde Staten richt een ransomware-aanval momenteel grote schade aan. Deze ransomware-dreiging kan snel de rest van Europa (UK is het ook al geconstateerd) bereiken.Lees bijvoorbeeld in dit artikel over een Amerikaans ziekenhuis, dat slachtoffer werd van een aanval.

Heb je vragen? Neem dan contact op het IT Servicepunt.