Rotterdam,
04
april
2024
|
08:37
Europe/Amsterdam

MDT Treasure Hunt: Ontdekken, Groeien en Inspireren

FAQ voor collega's om studenten te verwijzen naar dit programma

Officieel gestart met een speurtocht in het Nieuwe Luxor (een ware ‘treasure hunt’) op 25 maart: MDT Treasure Hunt. Het is de samenwerking tussen Netwerk Nieuw Rotterdam, het Nieuwe Luxor Theater en Hogeschool Inholland om jongeren te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling en richting in het leven.

Er is bij veel jongeren in  Rotterdam (waaronder  studenten van hogeschool Inholland) veel behoefte aan ondersteuning en begeleiding in hun zoektocht naar werk en studierichting, in een netwerk opbouwen en in persoonlijke ontwikkeling. Daarom is het essentieel om programma's te hebben die hen daarbij helpen. Het programma MDT Treasure Hunt vervult deze rol tot 2027. In dit artikel lees je over het programma, de gestelde doelen en de voordelen voor de studenten. Als je studenten tegenkomt voor wie dit helpend is, verwijs hen naar de website!

Wat is MDT Treasure Hunt?
MDT (Maatschappelijke Diensttijd) Treasure Hunt is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool Inholland, Netwerk Nieuw Rotterdam en het Nieuwe Luxor Theater. Het is een programma ontworpen om jongeren te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling, studie en loopbaan. Het biedt studenten de mogelijkheid om bedrijven en organisaties te bezoeken, deel te nemen aan workshops en nieuwe mensen te ontmoeten, allemaal gericht op zelfontwikkeling. Dit programma kan studenten helpen om zich meer thuis te voelen op school, te ontdekken wat ze kunnen bereiken en te ontdekken wat ze in de toekomst willen doen.

Wat biedt het programma?
MDT Treasure Hunt bestaat uit een programma van 8-12 weken waarin deelnemers 8-12 uur per week besteden aan verschillende groepsactiviteiten . Dit omvat workshops om levensvaardigheden te ontwikkelen en inzichten te verkrijgen van professionals, vrijwilligersactiviteiten met diverse doelgroepen in de stad en bezoeken aan verschillende bedrijven om te leren van professionals in verschillende vakgebieden.

Voor wie is het?
MDT Treasure Hunt is voor alle studenten van Hogeschool Inholland op de locatie Rotterdam die dreigen uit te vallen, de samenleving spannend vinden, stress ervaren, een klein netwerk hebben of breed geïnteresseerd zijn en geen keuze kunnen maken, enzovoort.

Hoe werkt het?
Studenten nemen deel aan workshops om levensvaardigheden, zoals communicatievaardigheden, weerbaarheid, omgaan met stress, omgaan met geld, enzovoort te verbeteren en inspiratie op te doen van professionals in verschillende domeinen. Ze helpen ook bij vrijwilligerswerk in verschillende organisaties en bezoeken verschillende bedrijven om van professionals te leren. Het programma benadrukt praktijkervaring, groepsactiviteiten en het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor alle studenten.

Hoelang duurt het en hoe vaak zijn er activiteiten?
Het programma duurt 8 tot 12 weken, met wekelijks 2 tot 3 activiteiten, meestal op maandagmiddag, dinsdagmiddag en donderdagmiddag. Bij de start van het programma kiest de student zelf op welke dagen en met welk doel hij/zij wil deelnemen. De student kan elke maand instromen.

Waar vinden de activiteiten plaats?
De activiteiten, workshops en bedrijfsbezoeken worden georganiseerd op verschillende locaties binnen de stad Rotterdam, waaronder bedrijven, organisaties en culturele instellingen die samenwerken met het programma.

Hoe kunnen studenten zich aanmelden?
Als docent kun je je studenten aanmoedigen om zich aan te melden voor MDT Treasure Hunt als ze op zoek zijn naar inspiratie, nieuwe mensen en plekken willen leren kennen, of meer inzicht willen krijgen in hun toekomstige loopbaan. Studenten kunnen zich hier aanmelden en worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Wat krijgen studenten na afloop van het programma?
Na afronding van het programma ontvangen studenten een MDT-certificaat, wat een waardevolle aanvulling is op hun CV. Daarnaast dragen ze bij aan de stad Rotterdam door hun inzet tijdens het programma.

Wanneer vindt het plaats?
Het project loopt van 1 februari 2024 tot 1 februari 2027. De eerste groep is begonnen op op 25 maart 2024.

Waarom is het opgezet?
Het programma heeft tot doel de uitdagingen aan te pakken waarmee studenten op de locatie Rotterdam worden geconfronteerd, zoals eenzaamheid en hoge uitvalpercentages. Door deel te nemen aan workshops, vrijwilligersactiviteiten en bedrijfsbezoeken kunnen studenten nieuwe kansen verkennen en inspiratie opdoen voor hun toekomst.

Hoe is het ontwikkeld?
MDT Treasure Hunt is ontwikkeld door nauw samen te werken met jongeren en te leren van eerdere MDT-trajecten zoals GlowUp!, Social Bowl en Yourcube, waarbij ook studenten van de opleiding Social Work van Inholland betrokken waren. Het programma is gevormd door de succesvolle elementen van deze trajecten, met de nadruk op praktijkervaring en groepsactiviteiten.

Tekst: Astrid de Munck, student Communicatie aan de Hogeschool Inholland Rotterdam

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.