Rotterdam,
17
februari
2021
|
11:10
Europe/Amsterdam

‘Met de training wil ik een band opbouwen tussen studenten’

CoP Diversiteit introduceert Inclusivity Pathway Training

“Onderwijs is een relatie. Ik moet eerst mijn studenten leren kennen en zij mij, voordat er sprake kan zijn van informatieoverdracht.” Aan het woord is Jurgen Dorrenboom (zie foto onder), docent en studentvertrouwenspersoon bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening in Rotterdam. Om daadwerkelijk in verbinding te kunnen komen met al die diverse studenten nam Jurgen eind januari deel aan een introductie van de Inclusivity Pathway Training. “Het is net als met backpacken vroeger: in heel korte tijd voel je een band ontstaan.”

De Inclusivity Pathway Training (IPT) is mede ontwikkeld door de Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken van Inholland. In een reeks trainingen leren deelnemers vaardigheden om effectiever met inclusie om te gaan. Hoe maak je verbinding met het verhaal van een ander, luister je echt? Hoe herken je uitsluitingsmechanismen en raak je je bewust van je eigen conditionering? In de Community of Practice (CoP) Diversiteit op 21 januari (foto boven toont slechts een deel van de deelnemers!) kregen geïnteresseerde collega’s alvast online een voorproefje.

Backpacken in West-Afrika
Meer dan 100 deelnemers logden in, onder wie Jurgen. “Ik woon vaker de CoP’s bij. Ik heb veel met het onderwerp diversiteit, hoewel minder met de term op zich. Want als je het hebt over diversiteit, ben je nog te weinig op zoek naar de overeenkomsten tussen mensen. Waarden als gastvrijheid, vriendelijkheid, netheid delen we allemaal. Ja, onze verhalen verschillen. En juist daar ben ik nieuwsgierig naar. Zoals ik in mijn jonge jaren nieuwsgierig was en niet ging backpacken in Thailand, zoals de meesten, maar door West-Afrika om een beeld te vormen van deze voor mij nieuwe wereld.”

Oprechte interesse
Vanwege de veelheid aan verhalen en werelden voelt Jurgen zich naar eigen zeggen ‘ontzettend thuis op de superdiverse locatie Rotterdam’. Natuurlijk komen die verhalen naar boven bij zijn werk als vertrouwenspersoon en in zijn rol als mentor. “Maar ook als docent wil ik weten met wie ik te maken heb. Ik heb die brug nodig om tot interactie en informatieoverdracht te komen. Ben je voor Ajax of Feyenoord? Wat is je favoriete muziek? Ik wil dat weten. Bij de IPT-sessie ging een van de openingsvragen over eten: aan welk gerecht van vroeger bewaar je mooie herinneringen? Ik vraag mijn studenten wie hun ouders zijn. Oprechte interesse, dat waardeert iedereen. In een veilige omgeving komen we tot verbinding.”

In no time een band
De deelnemers van de IPT-sessie deelden in breakoutsessies hun ervaringen. Willekeurig samengestelde groepjes collega’s die elkaar nog niet eens van naam kenden, hadden na afloop moeite om afscheid van elkaar te nemen. “Door enkele eenvoudige vragen over gerechten, maar ook over ergernissen of pijnlijke momenten bouwden we in no time een band op. Ook dit doet me denken aan het backpacken van vroeger. Je trekt korte tijd op met een andere backpacker en wisselt adressen uit, omdat je al snel een soort vrienden voor het leven bent geworden.”

Power Dag voor 500 studenten
Jurgen organiseert met collega’s van Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten een variant van de IPT-sessie, speciaal voor eerstejaarsstudenten. “Zes jaar geleden zijn we begonnen met de Power Dag. We wilden daarmee de anonimiteit tussen studenten doorbreken en daarmee ook onderlinge conflicten voorkomen. Op een luchtige manier elkaar beter leren kennen, maar ook zwaardere onderwerpen aansnijden – daar draait het om. IPT leent zich daar heel goed voor en is nu met corona echt nodig, omdat studenten online les krijgen in kleine groepen en elkaar daarbuiten niet of nauwelijks kennen.”

IPT in maart van start
Met Power Dag gaan Jurgen en zijn collega’s met 500 studenten verdeeld over twee dagdelen in maart aan de slag met verbinding en inclusie. Die maand start ook de IPT-reeks van voor collega’s bij Inholland. Gedurende een aantal weken leert een groep van twaalf deelnemers praktische vaardigheden in verschillende situaties toepassen. Voor meer informatie, stuur een mailtje naar diveninclusie@inholland.nl.

CoP Diversiteit op donderdag 11 maart 2021. Meld je aan!

De volgende (online) Community of Practice (CoP) Diversiteit is op donderdag 11 maart aanstaande. Dan staat online discriminatie centraal, belicht vanuit het project #datmeenjeniet. Wat helpt om in actie te komen tegen discriminatie op social media? Wat kun je doen als collega en ook als student? Geïnteresseerd? Meld je nu aan voor de CoP.