Alkmaar,
24
juli
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Nieuw Innovatielab bij Inholland Alkmaar

20180705_134024

Eind juni is het nieuwe Innovatielab bij Inholland Alkmaar in gebruik genomen waar onderzoekers en studenten van verschillende Inholland-opleidingen gebruik van kunnen maken. Het lab is bedoeld voor praktijkopdrachten waar bijvoorbeeld een prototype gebouwd moet worden of een testopstelling nodig is. Ook technisch georiënteerde startups zijn welkom om te profiteren van de faciliteiten die het lab biedt. Zo zijn 3D-printers, handgereedschap en een trekbank aanwezig en er is vergaderruimte beschikbaar.

“Het lamineerlab van Inholland Composites in Alkmaar werd te klein voor de vele opdrachten en alle mensen die er gebruik van wilde maken,” vertelt Mark Wokke, beheerder van het nieuwe lab. “Samen met Mike de Vogel (docent Domein Techniek, Ontwerpen & Informatica) en Jan Noordermeer (praktijkdocent) ben ik op zoek gegaan naar een grotere ruimte. Die vonden we in het C-gebouw en daar zagen we gelijk mogelijkheden om niet alleen het onderwijs, maar ook startups te faciliteren. Bovendien zagen we in het lamineerlab al toevallige samenwerkingen ontstaan tussen studenten van verschillende opleidingen. Bijvoorbeeld omdat de Werktuigbouwkunde-student goed kan tekenen en daarmee de student Technische Informatica kan helpen om een 3D-print te maken. Wij willen met het Innovatielab deze multidisciplinaire samenwerkingen juist stimuleren, want dat is ook hoe het er later in de praktijk aan toe gaat.” De heren maakten een plan en Rogier Nijssen (lectoraat Composiet) maakte zich hard om het plan te mogen realiseren.

Het Innovatielab bestaat nu uit drie lokalen en een projectruimte. Wokke vertelt trots: “We starten in september met vijf opdrachten en dat zijn er twee extra omdat we daar nu ruimte voor hebben.”

Praktijkopdrachten
In eerste instantie maken vooral de opleidingen binnen het Domein Techniek, Ontwerpen & Informatica gebruik van het lab, maar Wokke wil ook studenten van de opleidingen Business, Finance & Law naar binnen halen.

In een van de eerste opdrachten die in het nieuwe collegejaar opgepakt gaat worden, wordt de visie van multidisciplinair samenwerken al direct waargemaakt. Het onderzoek naar de automatisering van composietenproductie wordt namelijk gedaan door studenten en docenten van de opleidingen Technische Informatica, Werktuigbouwkunde, Luchtvaarttechnologie én Bedrijfseconomie.

Ook het team van HiPerGreen is blij met het nieuwe Innovatielab. “Bij het onderzoek hoe drones in de kassen ingezet kunnen worden, zijn acht groepen studenten en docenten betrokken uit drie domeinen en vier Inhollandlocaties. Zij kunnen elkaar in dit lab makkelijker vinden en samenwerken,” licht lector Robotica, Cock Heemskerk, toe. Het HiPerGreen-dockingstation en de mechanische onderdelen zijn al naar het lab verhuisd.

Kennisdelen
Het Innovatielab in Alkmaar werkt samen met de andere labs binnen Inholland, zoals Inholland Composites Delft en de innovatiestudio in Delft. “De kennis die we in huis hebben, is echt enorm door alle technische opleidingen en verschillende vakgebieden. Daar moeten we gebruik van maken, want het is zonde om opnieuw het wiel uit te vinden. Gelukkig weten we elkaar te vinden,” besluit enthousiaste en tevreden labbeheerder, Mark Wokke.

Samen werken aan duurzame oplossingen

Het Innovatielab en de onderzoekslijn 'Robotica' dragen bij aan Samen werken aan duurzame oplossingen, een van de profilerende thema’s van Inholland. Docenten en studenten werken met het werkveld aan duurzame en verrassende oplossingen als antwoord op maatschappelijke vraagstukken, met daarin de juiste balans tussen ‘people, planet en profit’. Zij leveren op deze manier een waardevolle bijdrage aan de transitie naar een duurzame, gezonde en creatieve samenleving.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Natasha Glass
04
February
2020
Dag Natascha,je kunt in contact komen met het Innovatielab Alkmaar via Mark Wokke. Zijn emailadres is mark.wokke@inholland.nl.
Hartelijke groet, Natasha Glass (natasha.glass@inholland.nl)
Natascha Tunderman
03
February
2020
Heel mooi! Hoe kom ik in contact met het Innovatielab?