Haarlem,
10
september
2021
|
12:06
Europe/Amsterdam

Onderzoek naar bedrijfsopvolging in de agrarische sector

Meld je nu aan voor het gratis webinar op 16 september!

"Advisering en begeleiding hebben een  belangrijke plek binnen de glastuinbouwsector"

Hogeschool Inholland organiseert samen met 3 andere hogescholen op donderdag 16 september een webinar over bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Dit gratis webinar van 13.00 tot 15.00 uur is onderdeel van een tweejarig onderzoek naar het overnemen en overdragen van ondernemingen. Meld je aan!

Bedrijfsovernames in de agrarische en foodsector zijn ingrijpend. Er zijn veel expertises nodig, vanuit verschillende perspectieven (familiegeluk, de persoon, maatschappij & strategie, financieel-juridisch) met diverse adviseurs, informanten, erfbetreders en beïnvloeders op verschillende momenten.

Onderzoek naar bedrijfsopvolging
Hogeschool Inholland, Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool en HAS Hogeschool doen onderzoek naar bedrijfsopvolging. Daarmee willen ze overzicht en inzicht krijgen over het ‘landschap’ van bedrijfsovername. Het doel van het onderzoek is meer succesvolle bedrijfsovernameprocessen, waarbij zowel het bedrijf als overdrager, opvolger en niet-overnemende familieleden samen doorgaan.

Living Lab Duurzame Bedrijfsovername
Het onderzoek leidt tot verschillende initiatieven. Zo is Inholland gestart met een Living Lab Duurzame Bedrijfsovername. In dit living lab werken tweede- en vierdejaarsstudenten van Dier in de Duurzame Samenleving en Tuinbouw & Agribusiness samen met bedrijfsoverdragers en bedrijfsovernemers, en met adviseurs, coaches en mediators. Door midden in de beroepspraktijk te staan - glastuinbouw of melkveehouderij - ontdekken studenten hoe ze hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten én kunnen blijven ontwikkelen. De resultaten uit hun onderzoek worden daarbij direct gebruikt in het onderwijs. Hiermee ontstaat een wisselwerking tussen onderwijs, onderzoek, organisaties en ondernemers.

Studenten voelen de urgentie om met vraagstukken uit de beroepspraktijk aan de slag te gaan: zij zijn de nieuwe generatie ondernemers. Een aantal van hen wil zelf het familiebedrijf overnemen, anderen hebben de ambitie om als adviseur te werken. Ze dragen bij aan vernieuwing en innovatie in hun eigen expertisegebied.
Gerry Kouwenhoven, onderzoeker en manager Living Lab duurzame bedrijfsovernames

Programma webinar
Het webinar op 16 september is onderdeel van het tweejarige onderzoek. Het programma is als volgt:

13.00 uur: Welkom en kick-off
13.10 uur: Ervaringen van een adviseur die ook docent is
13.30 uur: Ervaringen van een bedrijfsoverdrager
13.50 uur: Ervaringen van een bedrijfsopvolger en docent-onderzoeker
14.10 uur: Ervaringen van een niet-overneemster bij een familieoverdracht
14.30 uur: Onderzoeksresultaten
14.50 uur: Q&A
15.00 uur: Kick down

Meld je aan voor dit gratis webinar
Sluit ook bij het webinar! Stuur hiervoor een mail naar gerry.kouwenhoven@inholland.nl. Geef in de e-mail in ieder geval het volgende aan: je naam en je onderwijsinstelling, bedrijf of organisatie.