04
april
2022
|
18:30
Europe/Amsterdam

Lectoraat ‘Kracht van Sport’ wordt ‘Kracht van Sport en Bewegen’

sport en bewegen

Op donderdag 23 juni houdt Jasmijn Holla, lector van het lectoraat Kracht van Sport, haar lectorale rede. Op deze dag wordt de naam van het lectoraat van ‘Kracht van Sport’ uitgebreid naar ‘Kracht van Sport en Bewegen’. Hiermee sluit Inholland aan bij de landelijke vermaatschappelijking en verbreding van ‘sport’ naar ‘sport en bewegen’. 

De verbreding zien we terug in zowel beleid als onderzoeksprogramma’s en -agenda’s. Denk aan het nationaal onderzoeksprogramma Sport en Bewegen, NWA-Route Sport en Bewegen, lectorenplatform Sport en Bewegen en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Daarnaast zorgt deze naamswijziging voor een betere aansluiting op de uitstroomprofielen van de bacheloropleiding Sportkunde. Daar is het lectoraat nauw aan verbonden. Ten slotte zorgt het voor een betere aansluiting op het Center of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn, specifiek op het speerpunt Leefstijl & Gezondheid.

Lichaamsbeweging en sportbeoefening
De term ‘sport’ wordt gebruikt voor activiteiten met fysieke inspanning, vaardigheid en/of hand-oogcoördinatie als primaire focus. Bewegen heeft betrekking op elke vorm van lichaamsbeweging die leidt tot een toename van het energieverbruik. Voorbeelden van beweegactiviteiten zijn wandelen, hardlopen, fietsen, dansen, zwemmen, yoga en tuinieren. Onder bewegen valt dus zowel sportbeoefening als lichaamsbeweging tijdens dagelijkse activiteiten. 

Een bredere doelgroep aanspreken
Het lectoraat wil zo laagdrempelig mogelijk aansluiten bij mensen die gezondheidswinst kunnen behalen met meer bewegen. Als we enkel de term ‘sport’ gebruiken, bereiken we deze doelgroep minder goed. Ook staat bewegen voor het lectoraat voor vernieuwen en meebewegen, zodat iedereen een leven lang op een passende manier lichamelijk actief kan zijn. 

Meer weten? Lees hier meer over het lectoraat Kracht van Sport.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.