16
november
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Pilot Bedrijfsmaatschappelijk Werk op zuidelijke locaties

Medewerkers 1

Psychisch verzuim is de hoofdoorzaak van uitval van medewerkers in het onderwijs. Ook bij Inholland blijkt dit zo te zijn. Om dit vroeg en beter te signaleren en op tijd actie te ondernemen, is eerder dit jaar de pilot bedrijfsmaatschappelijk werk (BMW) van start gegaan voor collega’s van onze locaties Rotterdam, Delft, Den Haag en Dordrecht. Eind 2022 wordt besloten of en hoe we dit Inholland-breed kunnen inzetten. 

Psychisch verzuim kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan verstoring in de balans werk-privé, rouw en mogelijke arbeidsspanningen en -conflicten. Vaak bestaat de ‘disbalans’ al vaak ruim voordat een ziekmelding volgt. Dit terwijl op tijd signaleren en actie ondernemen collega’s helpt vitaal en inzetbaar te houden. Via arbodienstverlener Zorg van de Zaak is Hogeschool Inholland daarom van start gegaan met BMW voor genoemde locaties, met Lenneke Koene als vaste bedrijfsmaatschappelijk werker. 

Hoe gaat een bedrijfsmaatschappelijk werker te werk? 
De bedrijfsmaatschappelijk werker is een professional die uitstekend kan worden ingezet in het preventieve stadium. In gesprek met collega’s kan de bedrijfsmaatschappelijk werker in korte sessies tot de kern van het probleem komen. Ook krijgt de BMW’er zicht op de ‘copingstijl’, oftewel de manier waarop je omgaat met stressvolle omstandigheden en tegenslagen. De BMW’er kan de collega vervolgens coachen met een oplossingsgerichte benadering. Bedrijfsartsen en/of praktijkondersteuners bedrijfsarts (POB) kunnen collega’s doorverwijzen naar de BMW’er. 

Samenwerking en vertrouwelijkheid 
De bedrijfsmaatschappelijk werker werkt zonodig samen met de bedrijfsarts, de HRM-adviseur en/of de leidinggevende om samen met desbetreffende collega’s tot een optimale oplossing te komen. 
Wat besproken wordt is uiteraard vertrouwelijk en wordt niet zonder overleg met derden besproken. BMW’ers zijn gehouden aan de beroepscode voor maatschappelijk werkers. 

Contact 
Voor alle collega’s van de locaties Rotterdam, Delft, Den Haag en Dordrecht, bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van het bedrijfsmaatschappelijk werk. Er is een vast aantal uren beschikbaar, zodat collega’s snel terecht kunnen met hun vraag. Zij kunnen rechtstreeks contact op nemen met de bedrijfsmaatschappelijk werker Lenneke Koene per mail l.koene@gimd.nl of telefonisch 06 - 43 42 69 74 / 088 - 800 85 00 

Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met de verzuimadviseurs verzuim@inholland.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.