Amsterdam,
19
april
2022
|
08:29
Europe/Amsterdam

‘Randvoorwaarden creëren om goed te kunnen studeren’

Inholland ondertekent VN-verdrag voor studenten+

RiaMooij

Hogeschool Inholland wil een inclusieve school zijn. Dus ook voor mensen met een functiebeperking: voor studenten+. “Iedereen doet ertoe, iedereen krijgt een kans en verschillen tussen mensen zien we als kracht”, volgens Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur. Om die intentie kracht bij te zetten, heeft zij namens Inholland een VN-verdrag ondertekend. Dit gebeurde tijdens de Community of Practice (CoP) Diversiteit in maart waarbij ook studiecoach+ Ria Mooij aanwezig was.

Tijdens de CoP schoof Ria aan voor een van de paneldiscussies. Gevraagd naar een tip voor docenten zei ze: “Focus niet op wat studenten met een functiebeperking niet kunnen maar op wat ze wel kunnen. En vraag wat ze daarbij nodig hebben.” Het is ook hoe Ria zelf als studiecoach+ op een zo open mogelijke manier de gesprekken voert met de studenten Luchtvaarttechnologie en Aeronautical Engineering in Delft.

Vacature studiecoach+ 
Ria werkte lange tijd voor de opleiding Social Work tot ze in 2019 een vacature voor studiecoach+ langs zag komen. “Ik heb me altijd al willen inzetten voor mensen voor wie het leven moeilijk wordt gemaakt. Op mijn basisschool was er bijvoorbeeld een meisje dat een jongen wilde worden en toen dacht ik al: waarom help je haar niet gewoon?”

Via een verwijzing of rechtstreeks 
Ria werkt nu twee dagen in de week als studiecoach+. “Mijn functie zit tussen die van de studieloopbaanbegeleider en de decaan in. De studieloopbaanbegeleider kan studenten naar mij doorverwijzen, soms komt een student via de decaan. Maar studenten kunnen ook rechtstreeks naar mij komen.”

Gespreksonderwerpen 
In de gesprekken met studenten kan het over van alles gaan. “Denk aan praktische zaken zoals hulp bij iemands planning, overzicht over alle studiewerkzaamheden of het vinden van informatie. Maar het gaat ook om inzicht in je eigen kunnen. Wat lukt, wat lukt niet en hoe ga je daarmee om? Soms bied ik hulp bij emotionele problemen en iemands gedrag. Eigenlijk help ik de randvoorwaarden te creëren om goed te kunnen studeren.”

Studenten motiveren 
Écht luisteren wat studenten nodig hebben, daar draaien de gesprekken om. “Het helpt hen ook duidelijk te maken wat hen kan helpen”, zegt Ria. Met de focus op wat wel kan, benadrukt ze nog eens. “We willen allemaal gemotiveerd worden onze talenten te gebruiken. En die zijn per persoon verschillend. In het werkveld vallen al die verschillende talenten op hun plek. Het zou goed zijn om studenten op die plek te krijgen via individuele leerroutes.”

Tips voor studenten
Heeft Ria ook tips voor studenten? “Ik begrijp dat je het spannend vindt om support te vragen. Maar breng vooral een bezoek aan een studiecoach+ als je denkt dat je ergens tegenaan loopt bij het studeren. Bij het Domein Technologie, Ontwerpen & Informatica is er een in Alkmaar, een in Haarlem en Diemen en ik ben er in Delft. Daarnaast heeft het Domein Agri, Food & Life Sciences een studiecoach+ op de locatie Naaldwijkstraat in Amsterdam. Of ga naar je studieloopbaangebeleider, decaan of het Studiesucces Centrum. Kies de deur die jij het prettigst vindt.”

Bijeenkomst voor studenten
Overigens kreeg de CoP in maart nog een staartje. “Ik hoorde er van studenten met een functiebeperking dat ze erg op kunnen zien tegen hun stage. Zonde, want als ze zich daar van tevoren zo druk over maken, beïnvloedt dat hun studiesucces. Ik stelde daarom voor een bijeenkomst met ervaringsdeskundigen te organiseren om tips uit te wisselen. Die komt er nu ook echt! Op donderdag 12 mei in Haarlem en online." 

Studenten kunnen aan deze bijeenkomst deelnemen door een e-mail te sturen naar: irene.witteman@inholland.nl.

Nuttige en interessante CoP-bijeenkomsten
Wat Ria nuttig en interessant vindt aan CoP-bijeenkomsten als deze is het contact met collega’s met andere functies of uit andere domeinen. “Zo kan ik horen waar zij over nadenken of mee bezig zijn op het gebied van inclusief onderwijs. Dit weten we helaas vaak niet van elkaar. Door dit soort bijeenkomsten kom je elkaar wel tegen en kun je contacten leggen. Het geeft mij in ieder geval weer de nodige input: want er gebeuren al goede dingen, maar er kunnen nog veel meer stappen gezet worden naar nog meer inclusie. En doordat studenten aan het woord zijn en er wordt doorgevraagd, vertellen zij wat ze nodig hebben of lastig vinden.” 

Volgende CoP Diversiteit op donderdag 23 juni
Geïnteresseerd in de (online) bijeenkomsten van de CoP Diversiteit? Meld je nu aan voor de CoP van donderdag 23 juni van 14.00 tot 16.00 uur over antiracisme in het onderwijs.  Lees hier ook meer over in  het interview dat we  eerder dit jaar hadden met  studentendecaan Mireille van der Zee:  'Ik zoek naar manieren om racisme beter te herkennen en bespreekbaar te maken' .

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.